Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na hypotečním trhu se rozmáhá velká nemorálnost: mezigenerační úvěry

Úvěry hypoték, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Banky chtějí, aby splácení hypotéky mohly po rodičích dědit děti, důvodem je i aktuální zvýšení úroků České národní banky. Ta je však proti těmto takzvaným mezigeneračním hypotékám.

Reklama

Byty zdražují, průměrná výše hypotéky roste. A po razantnějším než očekávaném zvýšení základní úrokové sazby České národní banky tento týden bude růst ještě více. Spolu s tím se rozšiřuje okruh lidí, kteří nemají šanci dosáhnout na vlastní nemovitost. Začíná se proto mluvit o prodlužování doby splatnosti či dokonce o mezigeneračních hypotékách, kde by úvěr přecházel z rodičů na děti. Centrální banka tomu však není příliš nakloněna. 

Mezigenerační hypotéky představují krajní projev současné kultury dluhu, jež je dlouhodobě neudržitelná. Už se nestačí zadlužit na celý život, je třeba životů hned dvou. Nenastoupí jednou trojgenerační hypotéka?  

Nemorální krok

Je amorální uvázat jinému člověku k noze kouli v podobě dluhu, byť jde o vlastní dítě. Vlastně tím skoro i hůř!  

Když miminko ze slavného přebalu alba Nirvany Nervermind nedávno kapelu zažalovalo, že prý bylo zneužito k dětské pornografii, ťukali si mnozí na čelo. Nyní již dospělý muž chce zřejmě opravdu jen vytřískat peníze, proslavit se. Přesto je sporné za dítě takto, nad rámec běžné výchovy, rozhodovat.  

Výstavba bytů, ilustrační foto

Štěpán Křeček: Hypotéku je lepší vzít si pozdě nežli ještě později

Vzhledem k vysoké inflaci se lidem stále vyplatí čerpat hypoteční úvěry. Reálná hodnota vypůjčených peněz totiž klesá výrazně rychleji, než narůstají úroky.

Přečíst článek

Podobné je to s mezigeneračními hypotékami. Převádět na dítě dluh, ať už v jakékoli formě, působí amorálně. Zejména jde ale o snahu řešit přeregulovanost současného světa další postranní cestičkou, v tomto případě tedy navíc ještě zavánějící amorálností. Nemanipulujme bezuzdně s úrokovými sazbami v ekonomice, umožněme developerům více stavět, bydlení bude dostupnější, a nebude třeba pochybně experimentovat s vícegeneračními hypotékami. 

Tyto finanční produkty jsou výhodné pro banky, ale už ne tolik pro lidi. Banky dostanou díky delší době splácení ještě více nad hodnotou kupované nemovitosti. Lidem však nemovitosti zdraží. Zavedení mezigeneračních hypoték totiž otevře cestu k hypotéce lidem, kteří si ji nyní nemohou dovolit (a jejich dětem), což umocní poptávku po realitách a vyvolá další tlak na jejich cenový růst.  

rekonstrukce

Už i největší banky zdražily hypotéky. Sazby míří ke třem procentům

Průměrná úroková sazba hypoték pokračuje v růstu. V srpnu se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dostala na 2,32 procenta. Přes tříprocentní hranici se může dostat ještě před koncem tohoto roku.

Přečíst článek

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Hypotéky zdolávají rekordy, refinancovat se podle expertů pořád vyplatí

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v srpnu 32,6 miliardy korun. Je to o téměř miliardu více než v červenci a o 15,5 miliardy korun více než loni v srpnu. Srpen tak byl třetím nejsilnějším měsícem ve statistice, která se sleduje od roku 2014.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

0,75 procenta. ČNB zvýšila sazby nejrazantněji za poslední čtvrtstoletí

Bankovní rada České národní banky výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Ekonomové čekali zvýšení sazby o 0,5 procentního bodu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jakub Matějů, náměstek z ČNB

Náměstek z ČNB Matějů: Inflace se do konce roku udrží kolem sedmi procent. Razantní snižování sazeb bych neočekával

Přečíst článek
Jan Kubíček, nový člen bankovní rady ČNB vnímá dění kolem prověrky guvernéra jako osobní a cílený útok

Jan Kubíček: Dění kolem prověrky guvernéra Michla vnímám jako osobní a cílený útok. V ČNB tohle nepamatuji

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme