Reklama

Bydlení si může dovolit stále méně Američanů. Stejně tak Čechů

Bydlení si může dovolit stále méně Američanů. Stejně tak Čechů
iStock
 ČTK

Zájem o hypotéky ve Spojených státech minulý týden klesl oproti loňsku na téměř poloviční hodnotu. Na svém webu to uvedla americká Asociace hypotečních bankéřů. Zájemce odrazují vyšší sazby na hypotečních úvěrech, které se vyšplhaly nejvýše za 21 let.

Reklama

Poptávka po hypotékách je na nejnižší úrovni od roku 1997. Žádosti o hypotéku na koupi domu klesly oproti předchozímu týdnu o dvě procenta a byly o 42 procent nižší než ve stejném týdnu v roce 2021. Meziroční srovnání co týden skokově klesá, protože vstoupit na nyní velmi drahý trh s bydlením si může dovolit stále méně kupujících.

Sazby hypoték od začátku tohoto týdne mírně klesly. Jsou ale stále výrazně nad sedmi procenty, zatímco na začátku roku byly kolem tří procent.

Vysoké úrokové sazby také ovlivňují ceny domů v USA. Ty jsou sice stále vyšší než před rokem, jejich růst však nyní rekordním tempem zpomaluje.

V České republice činila úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v září 5,83 procenta. Byla tak nejvyšší od začátku roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,2 miliardy korun, což je proti srpnu pokles o 30 procent. Meziroční propad zrychlil na 82 procent.

Rodinný dům, ilustrační foto

Prodat nebo neprodat? Ceny domů klesají a ještě budou, ve světě i v Česku

Ceny starších bytů a domů klesají napříč celým světem. A tento trend se nevyhýbá ani Česku.

Přečíst článek

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme