Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Budíček na kryptoměnovém trhu. Miliardová akvizice Ripplu je největší za poslední rok

Budíček na kryptoměnovém trhu. Akvizice Ripplu je největší za poslední rok
Pixabay
 ČTK

Na kryptoměnovém trhu se uskutečnila jedna z největších transakcí za poslední zhruba rok. Americká společnost Ripple koupila švýcarskou firmu Metaco zabývající se úschovou kryptoměn za 250 milionů dolarů (5,5 miliardy korun).

Reklama

Akvizice přichází v době, kdy americké kryptoměnové společnosti bojují v USA se zvýšenou kontrolou ze strany regulátorů, upozornil server CNBC. Pro Ripple je to podle jejího prohlášení první velká akvizice, která má firmě pomoci rozšířit mezinárodní působnost a nabídku služeb.

Metaco pracuje pro velké světové banky

Metaco vyrábí technologii, která umožňuje finančním institucím ukládat a spravovat digitální aktiva. Mezi její klienty patří Citi, BNP Paribas a divize digitálních aktiv Société Générale. Založena byla v roce 2015.

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Bitcoin pokořil hranici 30 tisíc dolarů, poprvé od června. Svědčí mu otřesy a pády bank euroamerického okruhu a související záchranné akce centrálních bank, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zájem investorů o kryptoměnová aktiva ochladl po loňském poklesu cen a sérii krachů velkých kryptoměnových firem, včetně americké burzy FTX. Investoři jsou stále více opatrnější pokud se týká toho, kde a jak je kryptoaktivum uloženo poté, co jim kryptoplatformy zmrazily výběry, a způsobily jim tak velké ztráty.

Generální ředitel firmy Ripple Brad Garlinghouse očekává zvýšenou poptávku institucionálních investorů po službách úschovy kryptoaktiv. Vzhledem k tomu, že americké regulační orgány zpřísňují postupy vůči kryptoměnovým firmám, skutečnost, že Metaco sídlí ve Švýcarsku a má zaměstnance mimo USA, přidává společnosti na atraktivitě, dodal Garlinghouse.

Ripple je šestá největší kryptoměna

Kryptoměna ripple, označovaná XRP, je šestou největší kryptoměnou na světě. Podle společnosti CoinGecko, která sleduje trh s kryptoměnami, jsou v oběhu XRP za zhruba 23 miliard dolarů. Při posledním kole získávání peněz od investorů byla firma oceněna na 15 miliard dolarů.

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Akvizice přichází v době, kdy kryptoměnový průmysl jako celek čelí řadě problémů, od vyšších úrokových sazeb a přísnějších podmínek financování až po hromadné propouštění a klesající hodnoty společností.

Také firma Ripple se potýká s velkou nejistotou, protože americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zažalovala firmu a její dva vedoucí pracovníky, viní je z neregistrovaných obchodů s cennými papíry. Podle SEC se kryptoměna XRP podobá cennému papíru, který měl být před vydáním a prodejem investorů registrován u SEC. Firma Ripple odmítá, že by její XRP měl být cenným papírem.

bitcoin, ilustrační foto

Regulace kryptoměn má zelenou. EU schválila nejpřísnější pravidla na světě

Nová pravidla by měla lépe ochránit zájmy Evropanů, kteří do kryptoaktiv investovali. Státy Evropské unie definitivně schválily regulace trhů s kryptoměnami, která zavádějí dosud nejpřísnější mezinárodní standard pro obchodování na trhu s virtuálními aktivy. Zprostředkovatelé budou díky nové normě shromažďovat údaje o prodávajících a kupujících, což má zabránit praní špinavých peněz či zkomplikovat obcházení unijních sankcí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme