Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel je pozadu. Věští Česku mírnější inflaci než tuzemské státní instituce

EU, ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

Evropská komise předpokládá, že v roce 2022 vykáže inflace v ČR průměrné tempo pouze 3,4 procenta. To je výrazně nižší odhad, než jaké nedávno předložily Česká národní banka i ministerstvo financí. Ty předpokládají, že inflace dosáhne úrovně 5,6, resp. 6,1 procenta.

Reklama

Nejen v tomto ohledu – inflačním – je dnes zveřejněná prognóza Evropské komise optimističtější. Pro letošek totiž Evropská komise stále předpovídá české ekonomice růst, jehož číselné vyjádření začíná číslem tři: předpokládá růst právě tříprocentní. Přitom Česká národní banka prognózuje expanzi čítající pouze 1,9 procenta a ministerstvo financí pak 2,5 procenta. Pro příští rok počítá Evropská komise s růstem 4,4 procenta, zato ČNB jen 3,5 procenta a ministerstvo financí 4,1 procenta. 

průmyslová výroba, ilustrační foto

ČBA: Česká ekonomika letos poroste jen o 2,6 procenta. Příští rok zrychlí na 3,9 procenta

Přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích spolu s energetickou krizí a rozjetou inflací brzdí post-pandemický restart české ekonomiky. Oživení bude pomalejší, shodli se ekonomové České bankovní asociace (ČBA). V nové makroekonomické prognóze tak snížili odhad růstu tuzemské ekonomiky jak pro letošní, tak příští rok. Letos český hrubý domácí produkt (HDP) poroste jen o 2,6 procenta, příští rok zrychlí na 3,9 procenta. Ještě v srpnové prognóze přitom asociace počítala letos s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok o 4,5 procenta.

Přečíst článek

Za větším optimismem Evropské komise může ovšem dost dobře stát pouze dřívější datum sběru dat. Uvedené tuzemské instituce představily své prognózy v posledním týdnu, takže mohly lépe zhodnotit nejnovější vývoj české ekonomiky, včetně například problémů automobilového sektoru.  

>>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<<

Česko v očích Bruselu rychleji ozdravuje veřejné finance

Evropská komise je z povahy svého vlastního fungování české ekonomice přece jenom vzdálenější a data musí z důvodu svého mezinárodního působení sbírat s větším předstihem. Ostatně ještě v říjnu české a mezinárodní instituce typu bank a finančních společností, které ve svém pravidelném šetření oslovuje Česká národní banka, v průměru předpokládaly letošní růst české ekonomiky čítající 3,3 procenta, v příštím roce pak dokonce 4,7 procenta. To svědčí o tom, že k citelnému zhoršení výhledu růstu ekonomiky letos a v příštím roce dochází „napříč trhem“ opravdu až v posledních týdnech.   

Ze střednědobého hlediska stojí za zmínku, že Evropská komise ve své nynější prognóze očekává rychlejší konsolidaci českých veřejných financí, než s jakou počítala letos na jaře. V roce 2023 totiž podle ní bude veřejný dluh k HDP činit 46,3 procenta, zatímco ještě na jaře prognózovala 47,1 procenta. Česko by tak podle Bruselu mělo být v roce 2023 sedmou nejméně zadluženou zemí EU. Po Estonsku, Lucembursku, Bulharsku, Švédsku, Dánsku a Litvě. 

vládní koalice

Dalibor Martínek: Rok 2022, boj o přežití a vláda sebevrahů

Všechno se skládá jako puzzle. Z postupně se vynořujících informací se rýsuje jasný, a dost děsivý obrázek české ekonomiky v příštím roce. Hlavně pro chudé. A také pro vládu.

Přečíst článek

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Inflace zrychlila na 5,8 procenta. Táhly ji zejména zvýšené náklady na bydlení

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 5,8 procenta, nejvíce od října 2008. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií.

Přečíst článek

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

A bude hůř, řekl rezort financí. HDP zpomalí, inflace překoná šest procent

Hrubý domácí produkt v letošním roce poroste pouze o 2,5 procenta, v příštím roce o 4,1 procenta. Aktuální odhad ministerstva financí je tak horší než při poslední prognóze ze srpna, kdy letos mělo HDP stoupnout o 3,2 procenta a příští rok o 4,2 procenta. Téměř dvojnásobně pak rezort Aleny Schillerové (ANO) zvýšil odhad inflace pro rok 2022 – v srpnu počítala s 3,5 procenta, nyní by to mělo být 6,1 procenta. „Zrychlující se inflace se stává významným makroekonomickým problémem,“ uvedlo ministerstvo.

Přečíst článek

fronty před Pražskou plynárenskou

Inflace bude nad šest procent, čeká Mojmír Hampl

ČEZ oznámil, že od příštího roku zdraží elektřinu o zhruba jednu třetinu. A řada dalších firem avizuje, že zvýšené náklady, nejen za energie, ale i ostatní vstupy, promítne od příštího roku do cen svých výrobků či služeb.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme