Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Rok 2022, boj o přežití a vláda sebevrahů

vládní koalice
ČTK
Dalibor Martínek

Všechno se skládá jako puzzle. Z postupně se vynořujících informací se rýsuje jasný, a dost děsivý obrázek české ekonomiky v příštím roce. Hlavně pro chudé. A také pro vládu.

Reklama

Obří zdražování, které podpořil Andrej Babiš předvolebním rozdáváním peněz lidem, kteří nepracují, bude po Novém roce vrcholit. Součástí je růst cen energií, který je zase umocněn nesmyslnou evropskou ekologickou doktrínou. Přidejte si fakt, že chudí Češi zůstali i během pandemie chudí. Což potvrdil aktuální průzkum STEM

Příští rok bude pro miliony Čechů boj o peníze. Boj o přežití.

Špatná čísla o inflaci jsou známá. Národní banka čeká příští rok možná až sedmiprocentní meziroční růst. S nejapným úsměvem ve tváři se probudila i ministryně financí Alena Schillerová, která bezelstně na konci svého mandátu připustila, že čísla budou skutečně vyšší. Děkujeme, paní ministryně. Zdražování přitom již dlouhý čas avizují šéfové řady firem, které ceny vstupů dosud vstřebávaly snižováním marží či nákladů. Od ledna ho promítnou do koncových cen.

ČNB tedy bude dál zvyšovat sazby. To je jisté. Bankovní rada jistě udělá všechno, co je v jejích silách, aby ceny nerostly nadále jako někde v Africe. A ekonomičtí komentátoři se již nebudou tvářit tak překvapeně, jako při posledním zvýšení úroků, které nyní banky přepočítávají do cen půjček a hypoték. Zdražení půjček ochladí zájem lidí a firem si půjčovat. A investovat. Ekonomika se bude zavírat do sebe.

Bohatší lidé budou řešit dilema, kam dát peníze, aby neztratily hodnotu. Dosud oblíbené byty pomalu ztrácejí atraktivitu. Jejich ceny jsou již nesmyslné. A developeři naznačují, že zlevňovat nehodlají, to spíše omezí nabídku.

energie

Ceny elektřiny 2021: Dodavatelé prudce zdražují

Druhá polovina roku 2021 se nese ve znamení zdražování elektřiny. A nejde o žádné drobné –⁠ některé domácnosti budou platit o desítky procent více než doposud. Největší šok čeká odběratele, kterým bude v dohledné době končit fixace.

Přečíst článek

Trh se bude zmenšovat a pro mnoho lidí se uzavře. Developerům v takové situaci paradoxně vyhovuje, že staví málo. Sice si mohou dál stěžovat na zdlouhavé stavební řízení, ale nízká nabídka jim udrží ceny v době, kdy kupců ubude.

Investovat už budou jen bohatší. Na volné moře vyrazí investiční žraloci. Ucítí maso. Čekal bych, že do jejich hledáčku se dostanou krachující firmy, které mají nějaký hmotný majetek.

Hůř na tom budou zaměstnanci. A lidé s majetkem do půl milionu korun, kterých je v Česku asi pět milionů. Ti začnou přemýšlet, za co utratit. O investicích tu není řeč. Tito lidé poběží o život. U elektřiny a plynu už je zdražení jasné. Nahoru jdou nájmy a další položky. Rajský protlak zdražil v Albertu z 6,90 na 13,90. To jsou sice drobné, ale stoprocentní zdražení. Každá stokoruna začne být dobrá.

Superjachta Seven Seas Stevena Spielberga

Levné peníze jsou znát. Ceny superjachet jdou do závratných výšin

Režisér Steven Spielberg prodal svou jachtu, za níž požadoval 158 milionů dolarů. Jeff Bezos si objednal novou loď u prestižního nizozemského výrobce Oceanco. Její cena by se měla vyšplhat na půl miliardy dolarů.

Přečíst článek

Co s tím může udělat vláda? Pro sebe si ji nazývám další vládou sebevrahů. Těch skutečných. Ne jako Miloš Zeman, když takto označil svou vládu v roce 1998, vzešlou z koaliční dohody s ODS. Tito dávní „sebevrazi“ pak v korupčním odéru rozprodali banky či těžební firmy. Doteď pokračují některé soudní spory. Jako třeba o Mosteckou uhelnou.

Budoucí ministři nové vlády se nyní jistě dmou pýchou, jak pěkně vyhráli volby a dostali se na vrchol. Co před nimi stojí by v nich však spíš mělo vyvolávat mdloby. Výdaje na důchodce a státní zaměstnance z éry Jany Maláčové nepůjdou vrátit zpět. Bude se chtít vláda prezentovat propouštěním státních zaměstnanců v době covidu a blížící se ekonomické krize? To by bylo skutečně sebevražedné.

Plány budoucí vlády se zatím tvoří, ale revoluci bych nečekal. Státní výdaje se asi budou snažit tlumit, ale pomalu a v klidu. I tato snaha o šetření však bude problémem v době, kdy řada lidí, dosud soběstačných, se bude obracet na stát o pomoc. Pomoc? Kde na ni vzít?

Noví sebevrazi by měli líbat ruce radě ČNB za její přísnou nestrannost. Řešení však budou muset najít sami. Před volbami o žádném nemluvili, spíš o demokracii a boji proti Babišovi. Ok, vítězství. Ale co teď? Nastává čas práce, a žádné řešení není na stole. A stovky tisíc Čechů budou chudnout.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Starý dobrý Zeman je znovu na scéně

Prezident Zeman přijal přes videohovor předsedu vítězné koalice SPOLU Fialu. Podle něj hlava státu vyslovila přání, aby k sestavení nové vlády došlo co nejrychleji: „Byl to starý dobrý Miloš Zeman, jak ho znám,“ řekl poté kandidát na premiéra. V tom případě se tedy má na co těšit.

Přečíst článek

Za pandemie Češi paradoxně finančně posílili. Samozřejmě, s podporou státu čili na dluh. Úspory lidí jsou na rekordní úrovni asi tří bilionů korun. Ty už však žere inflace. A zůstal asi milion lidí, kteří nejen že žijí z měsíce na měsíc, ale mají dluhy. Příští rok se tato situace vyostří.

Když se zeptáte renomovaných ekonomů – a vláda politologa Petra Fialy se o ně jistě bude v těchto otázkách opírat, - žádné řešení nezaznívá. Spíše obavy, že dluhy státu dál prostou, vražedná zelená agenda bude bobtnat, a Čechů bez peněz přibývat. Nechtěl bych teď být vítězem voleb.

>>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<<

Reklama

Související

Petr Fiala, ODS

EK vysekla vládě poklonu. Už příští rok by Česko mohlo plnit limity pro přijetí eura

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku klesá. Fialovi se podařilo po Babišovi „uklidit“ poměrně rychle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme