Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČBA: Česká ekonomika letos poroste jen o 2,6 procenta. Příští rok zrychlí na 3,9 procenta

průmyslová výroba, ilustrační foto
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích spolu s energetickou krizí a rozjetou inflací brzdí post-pandemický restart české ekonomiky. Oživení bude pomalejší, shodli se ekonomové České bankovní asociace (ČBA). V nové makroekonomické prognóze tak snížili odhad růstu tuzemské ekonomiky jak pro letošní, tak příští rok. Letos český hrubý domácí produkt (HDP) poroste jen o 2,6 procenta, příští rok zrychlí na 3,9 procenta. Ještě v srpnové prognóze přitom asociace počítala letos s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok o 4,5 procenta.

Reklama

Tempo oživení tuzemské ekonomiky v druhé polovině letošního roku tak bude citelně za předpoklady minulé prognózy. „Nejen že růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí mírně zklamal, ale ani v závěru letošního roku nelze vzhledem k přetrvávajícím problémům v subdodavatelských vztazích a zrychlení inflace očekávat příliš optimistické hodnoty,“ uvedla asociace.

„Oživování světové ekonomiky v druhé polovině letošního roku bylo stále citelně ovlivněno narušenými odběratelskými vztahy a nedostatkem materiálů. Tyto problémy sice mírně ustupují, budou však patrně přetrvávat i v první polovině příštího roku. K tomu se přidává energetická krize, která nepříznivě dopadne jak na řadu firem, tak spotřebu domácností,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Jak se bude vyvíjet česká ekonomika ČBA, Petr Svoboda / Newstream

Inflace zdaleka nedosáhla vrcholu

Slabší hodnotu růstu pro příští rok ekonomové odhadují zejména z titulu rychlejší inflace dopadající na spotřebu domácností. Tahounem růstu by však podle ČBA měla být investiční aktivita, která by měla oproti letošnímu roku znatelně zrychlit.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Inflace zrychlila na 5,8 procenta. Táhly ji zejména zvýšené náklady na bydlení

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 5,8 procenta, nejvíce od října 2008. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií.

Přečíst článek

Průměrnou míru inflace ekonomové českých bank očekávají letos nově na 3,8 procenta a pro příští rok odhad výrazně zvýšili na 5,1 procenta, tedy nejvyšší od roku 2008. V srpnu ekonomové bank odhadovali letošní inflaci na tři procenta a v příštím roce na 2,6 procenta. Podle odhadů zdražení v příštím roce bude poměrně plošné kvůli vlivu vysokých cen energií. Podle odhadů by měla inflace dosáhnout vrcholu v prvním čtvrtletí příštího roku. Zároveň ale ekonomové upozornili, že odhady jsou zatíženy výraznou nejistotou, protože není jasné, zda přetrvá snížení DPH na energie, případně v jaké podobě.

Sazby dál porostou

Rychlejší růst cen také ovlivňuje měnovou politiku České národní banky a podle odhadů ekonomů ČNB bude ještě ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat. Na konci letoška by tak měla základní úroková sazba stoupnout na 3,25 procenta. Nyní je přitom 2,75 procenta a bankovní rada ČNB má do konce roku naplánováno již jen jedno standardní měnové zasedání.

„Podle panelu ČBA však v příštím roce již zvyšování sazeb bude podstatně mírnější a mediánový odhad předpokládá koncem příštího roku sazby v rozmezí 3,25 a 3,5 procenta. Někteří členové panelu navíc očekávají, že ČNB začne v druhé polovině příštího roku již sazby opět snižovat s vidinou zpomalující inflace za horizontem roku 2022,” uvedla asociace.

Peníze, ilustrační foto

Inflace opět překvapila, je nejvýše od roku 2008

Dnešní inflace opět překvapila rychlejším růstem, když vyskočila na 5,8% - nejvyšší úrovně od roku 2008.

Přečíst článek

Trh práce podle ČBA stále zůstává přehřátý a komplikuje řadě firem další rozvoj. Ekonomové bank v této souvislosti v nové prognóze zlepšily odhad nezaměstnanosti pro letošek na 3,8 procenta a pro příští rok na 3,4 procenta.

„Trh práce se pandemii navzdory poměrně rychle navrátil k svému inflačnímu působení. Přispívá k tomu i relativně vysoký podíl zahraničních pracovníků, po nichž bude sílit poptávka od našich regionálních sousedů. U nich se totiž bude v následujících letech demografická situace zhoršovat rychleji než u nás. Navíc se zdá, že se problémy v auto průmyslu se negativně nepromítají do poptávky po práci v jiných sektorech,” uvedl hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Horší výhled ekonomiky i výrazně vyšší inflaci v příštím roce očekávají ve svých nových prognózách také ministerstvo financí a Česká národní banka. Ta minulý týden zhoršila odhad růstu HDP letos na 1,9 procenta a pro příští rok na 3,5 procenta. Inflaci čeká ČNB nově letos na průměrných 3,7 procenta a příští rok na 5,6 procenta. Ministerstvo pak v úterý zhoršilo odhad růstu ekonomiky pro letošek na 2,5 procenta a příští rok na 4,1 procenta. Průměrná inflace by letos měla být podle ministerstva financí 3,5 procenta a příští rok 6,1 procenta.

Peníze, ilustrační foto

Češi si příští rok „utáhnou opasky“ dost možná nejvíce od 90. let

Více než šestiprocentní inflace zmírní zdražování realit, úrok na hypotékách totiž vylétne k úrovni pěti a více procent. Pokud splátka hypotéky trvaleji naroste o tisícovky měsíčně, přinese to zmírnění růst cen nemovitostí.

Přečíst článek

Česká národní banka v Praze

ČNB šokovala. Sazby zvýšila o 1,25 procentního bodu

Česká národní banka zaskočila trh nečekaně razantním zvýšením sazeb. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, Analytici přitom očekávali zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. ČNB také zhoršila odhad vývoje ekonomiky a čeká vyšší inflaci. Koruna v reakci na krok centrálních bankéřů prudce zpevňuje z 25,55 za euro pod 25,40. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude lehce nad stagnací

Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude stagnovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme