Reklama

BMG posiluje. Získala katalog Mötley Crüe za více než tři miliardy korun

Americká metalová skupina Mötley Crüe
Mötley Crüe
Dušan Kütner

Jedno z největších světových hudebních vydavatelství BMG ze skupiny Bertelsmann letos do své stáje získala třetí cenný skalp. Po akvizici katalogů nahrávek Tiny Turner a Micka Fleetwooda nyní firma ohlásila nákup katalogu slavných metalových Mötley Crüe. Kapela od roku 1981 dosud prodala přes sto milionů alb a letos slaví kulaté výročí existence. Jejich stálého potenciálu si ostatně všiml i Netflix, který o partě muzikantů, jež většinu kariéry intenzivně naplňovala slogan „sex, drogy & rok´n´roll“, předloni natočil životopisný film The Dirt (česky Hnüs).

Reklama

Cena za katalog kapely s „nejhorší pověstí na světě, za kterou by se nemusel stydět ani Ozzy Osbourne“ nebyla zveřejněna. Podle časopisu Variety dosáhla 150 milionů dolarů (asi 3,4 miliardy korun), podle jiných zdrojů byla o 60 milionů dolarů nižší. Každopádně Bertelsmann transakci označil pro BMG za největší, co se týče jednotlivého interpreta či skupiny od roku 2008, kdy BMG vznikla jako samostatná společnost oddělením od předchozího uskupení Sony BMG.

Skupina ABBA vydala nové studiové album Voyage po čtyřicetileté pauze.

Stroj na peníze ABBA se opět rozjel, prodala milion kusů nové desky

„Money, money, money, always sunny, in the rich man´s world“ můžou si zpívat členové legendární popové skupiny ABBA podle svého dávného hitu. Jejich nového alba Voyage, které vyšlo po čtyřicetileté pauze jedné z komerčně nejúspěšnějších kapel světa, se v prvním týdnu po vydání prodalo podle vydavatelské firmy Universal Music přes milion kusů. Zájem album vystřelil do čela hitparád dvou desítek zemí včetně Česka, Británie či Německa a na druhé místo prestižního amerického žebříčku Billboard.

Přečíst článek

Smlouva o Mötley Crüe se vztahuje na celou produkci kapely zahrnující jejich 40letou kariéru, což je celkem devět studiových alb – od jejich debutu Too Fast For Love z roku 1981 až po Saints of Los Angeles z roku 2008 – a několik platinových živých alb a kompilací.

BMG použila na nákup písní Mötley Crüe vlastní kapitál, místo aby se spoléhala na své spojenectví s investičním fondem KKR v hodnotě jedné miliardy dolarů, které bylo oznámeno začátkem tohoto roku, upozornil server Music Business Worldwide.

Podívejte se na oficiální videoklip k písni Kickstart My Heart, ukazující podobu živelného vystoupení Mötley Crüe:

Podívejte se na oficiální videoklip k písni Kickstart My Heart, ukazující podobu živelného vystoupení Mötley Crüe:

„Je to úžasný pocit spolupracovat s našimi novými partnery v BMG. Jejich rozsáhlé úspěchy v rocku z nich udělaly perfektní domov pro další uchovávání a rozšiřování našeho hudebního odkazu, což zajišťuje, že vždy zůstaneme na vrcholu,“ uvedla kapela v oficiálním prohlášení.

„Je to více než jen významná transakce. Je to nová kapitola pro mimořádný katalog. Jen málo kapel rozumí mýtům a kouzlu rocku jako Mötley Crüe,“ prohlásil generální ředitel BMG Hartwig Masuch.

Prodeji alb v dohledné době navíc pomůže kvůli covidu odložené turné kapely. Turné po amerických stadionech o třech desítkách zastávek, které začne 16. června příštího roku v Atlantě, bude znamenat návrat Mötley Crüe na pódia po sedmi letech.

Kapela ve složení Vince Neil (zpěv, kytara), Mick Mars (kytara), Nikki Sixx (baskytara) a Tommy Lee (bicí) vznikla v roce 1981 a byla považována společně s Metallikou, která rovněž vznikla v „městě andělů“ za odpověď na metalovou vlnu z východního pobřeží USA. Kromě hudebních vzletů zažila kvůli drogám a alkoholu i řadu pádů, které její členy přivedly i do vězení a protialkoholní a protodrogové léčebny.

Nikki Sixx svůj život s drogami popsal v knize Heroinové deníky. A Tommy Lee zase často jednu dobu plnil stránky bulvárních deníků díky jeho několikaletému manželství s herečkou proslavenou ladným během v červených plavkách v seriálu Pobřežní hlídka a „plastikovou“ kráskou - modelkou Pamelou Andersonovou -, s níž má dvě děti. Většinu problémů ale Mötley Crüe zvládli a mohou tak načít pátou dekádu své existence.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.

USA jsou venku z covidové krize. Ne díky vládě, ale miliardovému turné Taylor Swift

Přečíst článek
Bruce Springsteen

REPORTÁŽ: Springsteen do Vídně přivezl skvělou hudbu, radost i dojetí. A možná i inflaci

Přečíst článek
Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen. Na snímku zpěvák Freddie Mercury a kytarista Brian May

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme