Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světová rada pro zlato chce digitální reformu. Naráží u toho na odpor vlivných bank

Zlato a bitcoin, ilustrační foto
iStock
Věra Tůmová
tmv

Světová rada pro zlato má podle agentury Bloomberg plán na zvýšení likvidity obchodování se zlatem. Zapojí do toho technologii blockchainu. Podle kritiků narazí ale na tvrdý odpor. 

Reklama

Obchodování na jednom z nejstarších trhů na světě závisí na síti vysoce zabezpečených trezorů umístěných pod velkým Londýnem. Každý den zde změní majitele přibližně 50 tisíc zlatých prutů. Každý z nich má přitom hodnotu více než 650 tisíc dolarů. Zpracováním těchto transakcí jsou pověřeny čtyři největší banky. Pokud by se podařilo změny na trhu prosadit, mohlo by to zvednout poptávku a technologie blogchain by mohla sledovat téměř všechny zlaté pruty na světě. Jakmile by byla tato databáze zprovozněna, mělo by být podle odborníků možné vytvořit digitální token krytý fyzickým zlatem, se kterým by bylo možné snadněji obchodovat, píše agentura Bloomberg.

Skepse expertů na obchodování se zlatem

Významní hráči na trhu jsou nicméně docela skeptičtí k tomu, že se navrhovaná reforma podaří. Řada podobných, a i menších pokusů o reformu v minulosti, totiž opakovaně nevyšla. Balíček změn nazvaný Gold 247 (který má vyjadřovat přístup 24 hodin denně, 7 dní v týdnu) ale přichází ve vhodný čas, ukázalo se totiž, že ve vypljatých dobách nejde se zlatem snadno obchodovat. 

Nová pravidla v podstatě zdražila bankám držbu zlata a tím stlačila už tak mizivé výnosy, které z obchodování se zlatem mají. Začaly se objevovat obavy, že se trh kvůli tomu zmenší. V uplynulém desetiletí přitom zlato čelilo rostoucí konkurenci kryptoměn v boji o pozornost investorů, kteří hledají alternativy k akciím, dluhopisům a hotovosti – někteří příznivci dokonce nazývají bitcoin „digitálním zlatem”.

Držitelé Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2022.

Nobelovu cenu za ekonomii získal poprvé i exšéf americké centrální banky. Za výzkum bankovních krizí

Nobelovu cenu za ekonomii si letos rozdělí hned tři ekonomové, vesměs Američané. Získává ji Ben Bernanke, bývalý šéf americké centrální banky, a také Douglas Diamond a Philip Dybvig. Všichni tři ve svých akademických pracích demonstrovali, proč a jak předcházet rozsáhlému kolapsu bankovního systému. Bernanke pak měl příležitost takovému kolapsu předcházet i přímo v praxi. Centrální bance USA neboli Fedu totiž šéfoval v době finanční krize let 2008 a 2009, jejíž vrcholnou fázi odstartoval pád investiční banky Lehman Brothers.

Přečíst článek

Systém, který zahrnuje zlato v hodnotě přibližně 500 miliard dolarů uložené na různých místech, se po většinu posledních dvou desetiletí pohyboval bez větších změn. David Tait, který stojí v čele Světové rady pro zlato, hlavní lobbistické skupiny těžařů tohoto kovu, si myslí, že nastal nyní čas na revizi. Tait říká, že digitalizace umožní širšímu okruhu investorů pohodlně držet tento kov. „Existuje spousta odvětví, natož institucí, které se k tomuto produktu v minulosti ani nepřiblížily,” říká Tait, bývalý výkonný ředitel Credit Suisse AG. „Pokud se nám to podaří, budou k tomu mít příležitost.”

Investoři bez milionů

Drobní investoři mají navíc dlouhodobě problém s přímým přístupem na trh se zlatem. Stejně jako mnoho jiných fyzických komodit podléhá i zlato na řadě míst různým lokálním standardům. V Londýně se obchoduje se 400uncovými pruty, zatímco oblíbené futures kontrakty Comex obchodované v USA používají 100uncové pruty. I tato menší verze vás však přijde na více než 160 tisíc dolarů, takže většina drobných investorů musí místo toho nakupovat menší pruty a mince od obchodníků, často s velkou přirážkou. Tait se proto domnívá, že vytvoření žetonů, které by bylo možné snadno vyměnit za fyzické slitky, by tento problém mohlo vyřešit.

Zlato v trezoru

Koncept obchodovatelného aktiva, které představuje vlastnictví kovu uloženého někde v trezoru, není podle Bloombergu ale vůbec nový. Rada v roce 2004 pomohla založit burzovně obchodovaný fond SPDR Gold Shares, který v současnosti drží aktiva v hodnotě 50 miliard dolarů. Drobní investoři však obecně nemohou vyměnit akcie ETF za skutečný kov; to je pouze pro velké institucionální investory, kteří pomáhají udržovat trh s těmito akciemi. Existují také kryptografické stablecoiny kryté zlatem, ale ty se zatím příliš neprosadily. 

CEO BrikkApp Jan Večerka

Realitní crowdfunding dostane nová pravidla. Pro investory bude důvěryhodnější

V Evropě postupně začne platit regulace i pro obor realitních mikroinvestic, tedy takzvaného realitního crowdfundingu. Evropský parlament kvůli tomu schválil v roce 2020 speciální nařízení, které už vloni vstoupilo v platnost. Teď je přechodové období, kdy do příštího roku se musí všechny země EU připravit tak, aby regulace mohla fungovat a všechny platformy mohly stihnout požádat o licenci. To vše by mělo vnést do nového realitního byznysu větší jistotu a důvěru, říká ředitel realitní platformy BrikkApp Jan Večerka.

Přečíst článek

Token, který si Taitův tým představuje, by potřeboval podporu celého trhu, od bank na Wall Street až po indické a čínské úřady, které řídí přední spotřebitelské trhy. Do té doby by blockchainová účetní kniha, která sleduje zlaté pruty, mohla pomoci ujistit kupující o jejich původu a ryzosti a zároveň pomoci v boji proti praní špinavých peněz. Hlavní překážkou bude přesvědčit velké hráče na trhu, aby přijali projekt, který by mohl narušit jejich dominantní postavení. Obchodování s futures na zlato na Londýnské burze kovů bylo letos odloženo, protože dvě největší banky, které se podílejí na zpracování transakcí, JPMorgan Chase & Co. a HSBC Holdings Plc, se odmítly zapojit. JPMorgan a HSBC na žádosti o komentář pro agenturu Bloomberg nereagovaly.

Podle Jana Nieuwenhuijse, analytika společnosti Gainesville Coins, se mnoha velkým hráčům v Londýně současné nastavení líbí. „Ale vím, že mnoho lidí v rámci trhu není spokojeno s tím, jak se obchoduje,” říká a preferovali by systém s větší transparentností. Jiní tvrdí, že smyslem zlata je jeho fyzická přítomnost, takže digitalizace je odsouzena k neúspěchu. „Na formě a umístění záleží,” říká Adrian Ash, vedoucí výzkumu v online službě pro investování do zlata BullionVault. „Problémem jakékoli tokenizace je, že abstrahujete od aktiva, protože to, co nyní vlastníte, je token.”

Tait už s tím má praxi

Tait, který se ujal vedení rady v roce 2019, má s nedostatky současného uspořádání vlastní zkušenosti. V roce 2014 zrušil oddělení pro obchodování s komoditami ve společnosti Credit Suisse, protože bylo snazší a méně rizikové získat výnosy z jiných tříd aktiv. „Potřebujeme přilákat více lidí k clearingu, k trhu, a bránit teritorium je špatný způsob, jak to udělat,” říká. „Nemyslím si, že historická závislost na současném stavu tu bude i v budoucnu.”
Projekt začíná s programem na zajištění integrity zlatých prutů, který probíhá společně s London Bullion Market Association a který využívá technologii blockchain ke sledování dodávek. Pilotní projekt zahrnující 30 účastníků včetně těžařů, rafinerií a bank právě skončil, říká Tait.

Zlaté slitky

Zlato je nejníž za dva roky. Tlak na pokles ještě zesílí

Cena zlata ve čtvrtek odpoledne prolomila hranici 1 665 dolarů za trojskou unci, což je nejnižší hodnota za více než dva roky. Na podobných hodnotách se totiž zlato obchodovalo naposledy koncem dubna 2020. Důvodem jsou nejnovější data z americké ekonomiky, především úterní čísla o srpnové inflaci, která překonala očekávání analytiků.

Přečíst článek

V loňském roce doporučila pracovní skupina zřízená britskou vládou a složená ze zástupců bank a investorů politiku, která má zprůhlednit obchodování na londýnském trhu se zlatem. „Mezi všemi bankami – bez výjimky – jsme se shodli na tom, že by to mohlo být lepší,” říká Tait, který ve skupině předsedá oddělení drahých kovů. „Musí se změnit a u stolu také zaznělo, že v důsledku toho trh poroste.”

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Většina podílových fondů investorům letos vydělala, nejvíce ty akciové, ukazuje index

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme