Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benzín dál zdražuje. Ale v Polsku je levnější o osm korun za litr

čerpací stanice, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Zdražování pohonných hmot nabírá na obrátkách, u ropy hrozí cena 100 dolarů za barel. V uplynulém týdnu v Česku zdražily jak benzín, tak nafta o více než dvacet haléřů na litr. Natural 95 vyjde podle údajů společnosti CCS na 36,41 koruny, nafta na 35,36 koruny za litr. Jedinou úlevou je Polsko – litr benzínu je hned za hranicemi levnější o osm korun a stojí tak zhruba stejně jako v Česku před rokem.

Reklama

Zdražování pohonných hmot v ČR nabírá na obrátkách. V rozsahu kolem dvaceti haléřů na litr zdraží i v příštích sedmi dnech, a to navzdory sílící koruně. Ta se včera ocitla ne své nejsilnější úrovni vůči euru od září 2011, když poprvé od té do by prolomila psychologickou hranici 24,20 koruny za euro. Jak benzín, tak nafta jsou nyní v Česku ale nejdražší od poloviny loňského prosince.

Podnikatel, ilustrační foto

Boj o lidi a zdražování tíží jinak optimisticky naladěné šéfy českých firem, ukázal průzkum

Ředitelé českých firem předpokládají, že se jejich podnikům bude letos dařit lépe než loni. Na 79 procent z nich očekává růst výnosů vlastních společností. V kontextu posledních let je to vysoké číslo. V loňském krizovém roce to bylo 71 procent šéfů a v předcovidovém roce 2019 v růst vlastních firem věřilo „jen“ 75 procent CEOs, ukázal průzkum PwC.

Přečíst článek

Koruna letos posiluje i vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje, a to o přibližně dvě procenta, nikoli však na mnohaleté rekordy jako v případě kursu vůči euru. Každopádně její zpevňování vůči dolaru i tak tlumí efekt zdražující ropy na světových trzích.  

Cena ropy Brent stoupla v pátek minulý týden až na 91,70 dolaru za barel, tedy nejvýše od roku 2014. Nyní se její cena stále drží kolem úrovně 90 dolarů za barel. Klíčoví světoví tradiční těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem, označovaní jako OPEC+, se včera dohodli na navýšení těžby.

Eurobankovky, ilustrační foto

Inflace v eurozóně v lednu nepolevila, vystoupila na rekordních 5,1 procenta

Lednová míra inflace v zemích eurozóny vystoupila na 5,1 procenta, to je rekord od zavedení eura před dvaceti lety, uvádí Eurostat.

Přečíst článek

Trh však nyní čeká, zda závazkům dostojí. Například Rusko poslední dobou dodává ropy méně, než by odpovídalo jeho závazku. Nelze tak vyloučit zdražení ropy až k úrovni sto dolarů za barel již v poměrně blízké době.

Růst cen ropy podporuje navíc hrozba ruské invaze na Ukrajinu, jež by potenciálně ochromila ruské dodávky ropy, ale také pokračující vstupy dronů jemenských povstalců do vzdušného prostoru Spojených arabských emirátů a jejich potenciální útok. Povstalce podporuje Írán.

čerpací stanice, ilustrační foto

ANALÝZA: Válka na Ukrajině by Čechům zdražila benzín. Až na 47 korun za litr

Svět se bojí ruské invaze na Ukrajinu. V případě války hrozí razantní zdražení pohonných hmot, v Česku by benzín mohl stát i 47 korun za litr. Takový scénář je samozřejmě extrémní, píše ve své analýze Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Jeho pravděpodobnost není vyšší než 10 až 15 procent. Nejvíce pravděpodobné je, že benzín do léta zdraží na úroveň kolem 40 korun za litr.

Přečíst článek

Pohonné hmoty v příštích sedmi dnech zdraží nejen v ČR, ale také v okolních zemích – s výjimkou Polska. Tam by mohly dále zlevňovat vlivem snížení DPH z pohonných hmot z 23 na osm procent, k němuž došlo s počátkem února. Pomáhá navíc historicky rekordně silná úroveň koruny vůči polskému zlotému.

Takže zatímco na české straně hranic se třeba benzín prodává za 36,50 koruny za litr, hned za hranicemi jej v Polsku lze pořídit v přepočtu například za 28,70 koruny za litr. O takřka osm korun na litr levněji. Tento rozdíl by se mohl v příštích dnech a týdnech ještě zvýšit. Koruna totiž vůči zlotému pravděpodobně ještě o něco posílí, zatímco čerpací stanice v Polsku ještě výrazněji promítnou snížení DPH do cen pohonných hmot.

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank a členem Národní ekonomické rady vlády (NERV)

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme