Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

polský zlotý - informace o tématu

Polská obchod s potravinami Biedronka

Fiala už pro levné pivo do Polska nemusí. Překazí mu to posilující zlotý

Plánujete vyrážet do Polska na nákupy i v příštím roce? Rozměňte si koruny za zloté už teď, protože česká měna bude vůči polské v nadcházející době obzvláště výrazně slábnout, říká největší švýcarská banka UBS.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: V Polsku hrozí skokové zdražení pohonných hmot. Češi v pohraničí by se měli předzásobit

Přečíst článek
polský Zlotý

Polský zlotý poprvé v historii spadl pod pět korun. A nákupy v Polsku Čechům opět zlevnily

Přečíst článek
Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Polský zlotý dnes vůči koruně znehodnotil na svoji nejslabší úroveň za poslední měsíc. Dnes ráno se prodával i za méně než 5,09 koruny, tedy nejlevněji od letošního 17. října, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Z dlouhodobého hlediska je polská měna stále blízko svých historicky rekordních minim vůči koruně. Na absolutní minimum se propadla letos 7. října, kdy se prodávala i za méně než 5,01 koruny, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Fronta aut před ukrajinskou čerpací stanicí

Válka na Ukrajině zdražuje ropu i zlato. Koruna padá

Trhy se po šoku ze zahájení války na Ukrajině zčásti stabilizují. Koruna zpomalila své prudké oslabování. Unce zlata za poslední dva týdny podražuje o skoro 5000 korun.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Benzín dál zdražuje. Ale v Polsku je levnější o osm korun za litr

Zdražování pohonných hmot nabírá na obrátkách, u ropy hrozí cena 100 dolarů za barel. V uplynulém týdnu v Česku zdražily jak benzín, tak nafta o více než dvacet haléřů na litr. Natural 95 vyjde podle údajů společnosti CCS na 36,41 koruny, nafta na 35,36 koruny za litr. Jedinou úlevou je Polsko – litr benzínu je hned za hranicemi levnější o osm korun a stojí tak zhruba stejně jako v Česku před rokem.

Přečíst článek
Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Nákupy za čárou jsou výhodné jako nikdy. Polsko snižuje DPH, u základních potravin na nulu

Polská vláda počínaje dneškem na půl roku snižuje DPH na pohonné hmoty, hnojiva či potraviny. Česká koruna přitom zpevňuje na svoji nejsilnější úroveň vůči polskému zlotému v historii. Co to znamená pro Čechy? Že za čárou nakoupí tak výhodně jako nikdy.

Přečíst článek
polský Zlotý

Zhoršení rusko-ukrajinského konfliktu odnese polský zlotý, říká třetí největší americká banka

Dopady možného dalšího zhoršení stupňujícího se rusko-ukrajinského konfliktu zasáhnou mezi středoevropskými ekonomikami nejtíživěji tu polskou. Ve své prognóze to předvídá Citigroup, třetí největší banka v USA. Podle ní bude polská měna, zlotý, zasažena hůře než česká koruna nebo maďarský forint.

Přečíst článek
česká koruna, ilustrační foto

Koruna letos vůči euru posílila jako jediná z měn Visegrádské skupiny

Česká koruna na Štědrý den poprvé od února 2020, tedy od doby před propuknutím pandemie, posílila pod úroveň 25 korun za euro. Podle dat Bloombergu prolomila tuto psychologickou hranici krátce před 14:30 středoevropského času. Posílila až na úroveň 24,972 za euro. Následně ale část svých zisků odevzdala a kurs se vrátil zpět nad úroveň 25 korun za euro. Česká měna i tak jako jediná z měn zemí Visegrádské skupiny letos vůči euru zpevnila.

Přečíst článek
polský Zlotý

Polská měna je vůči koruně právě teď nejslabší v novodobé historii

Česká koruna se právě nyní obchoduje na nejsilnější úrovni vůči polskému zlotému v celé novodobé historii. Je vůči polské měně nejsilnější od 90. let, kdy jak Česko, tak Polsko procházely transformačním období. V rámci transformace Česko přijalo režim volného plovoucího kurzu v květnu 1997, Polsko pak v dubnu 2000.  

Přečíst článek
Polská obchod s potravinami Biedronka

Češi berou polské obchody útokem. Nakupují tam nevídaně levně

Polská měna je vůči koruně teď nejslabší od roku 2000, Čechům tak nebývale zlevňují nákupy v Polsku. Berou útokem obchody s potravinami, oděvy i třeba nábytkem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně  nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme