Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zmrzlina ve víru politiky. Unilever prodává izraelskou divizi Ben & Jerry's

Ben & Jerry's
ČTK
Štěpán Kult

Prodejce potravin Unilever prodal v Izraeli práva na značku zmrzliny Ben & Jerry’s. Učinil tak v reakci na vlnu kritiky spotřebitelů a hrozby bojkotů, když Ben & Jerry’s minulý rok oznámila, že zastaví prodej svých produktů v židovských osadách na západním pobřeží Jordánu, které patří pod území Palestiny, kterou Izrael okupuje. Spor vznikl z toho důvodu, že i když Ben & Jerry’s spadá pod Unilever, má na základě akviziční smlouvy vlastní představenstvo, informovala agentura Bloomberg.

Reklama

Nejslavnější zmrzlina světa se dostává do politického dění. Nadnárodní potravinářský gigant Unilever, který již dvacet let vlastní značku Ben & Jerry’s, nyní prodává její izraelská aktiva. Důvodem se staly vleklé spory a bojkot vedení Ben & Jerry’s údajně způsobený politikou státu Izrael. Unilever uvedl, že podle akviziční smlouvy z roku 2000 má Ben & Jerry’s právo rozhodovat o sociálním poslání značky a nyní se je rozhodlo využít.

„Ale Unilever má primární odpovědnost za finanční a provozní rozhodnutí, a proto má právo zasahovat do této záležitosti,“ uvedl Unilever. Firma sdělila, že v několika uplynulých měsících provedla rozsáhlou kontrolu společně s izraelskou vládou, která se k situaci postavila negativně. Negativně také reagovali i investoři v USA

Unilever, který patří z hlediska výroby potravin k největším globálním hráčům uvedl, že práva pro lokální licenci teď plně přechází na Aviho Zingera, který vlastní společnost American Quality Products. Zinger tak může značku prodávat pod hebrejskými a arabskými názvy napříč Izraelem a západním pobřeží Jordánu. „Tímto zajišťujeme, že zmrzlina bude dostupná pro všechny zákazníky,“ informoval Unilever. Zinger v březnu podal na Unilever žalobu, protože rozhodnutí dle něj porušuje zákony Izraele a USA, uvádí Bloomberg.

Unilever

Unilever vyhodí 1500 manažerů, mírní obavy akcionářů

Britský výrobce potravin a spotřebního zboží po celém světě propustí zhruba pět procent své pracovní síly na manažerských pozicích kvůli změně struktury podniku. Po neúspěchu s nabídkou na převzetí divize zdravotní péče pro spotřebitele firmy GlaxoSmithKline se tak snaží zmírnit obavy akcionářů. Propouštění se nedotkne pracovních míst v továrnách, oznámila firma působící i v Česku.

Přečíst článek

Nejsme proti Izraeli 

Postoj značky Ben & Jerry’s vedl k tomu, že americké fondy včetně těch, které spravovaly státy New York, Illinois, New Jersey, Florida a Texas, se zbavily svých podílů v Unileveru. Velkým investorem v Unileveru je i zakladatel společnosti pro správu investic Foundsmith Terry Smith. Situaci nazval jako příklad, kdy se firma zaměřuje na něco, co nesouvisí s její hlavní činností, kterou je prodej potravin.

„Toto hanebné protiizraelské rozhodnutí bude mít vážné důsledky. Právní i jiné,“ reagoval dříve izraelský premiér Naftali Bennet. „Nikdy jsme nevyjádřili žádnou podporu Hnutí BDS a ani nemáme v úmyslu tento postoj měnit,“ uvedl Unilever.

Hnutí BDS je globální kampaň, která se snaží zvýšit ekonomický tlak na Izrael, který má za cíl ukončení izraelské okupace na palestinském území. Izrael uvedl, že rozhodnutí vítá a označil ho za důležité morální vítězství proti diskriminaci a antisemitismu, které je srdcem kampaně Hnutí BDS.

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

Unilever v Izraeli prodává kromě zmrzliny Ben & Jerry’s mimo jiné i vybavení pro domácnost a zaměstnává kolem 2000 lidí ve čtyřech výrobních závodech.

Olivový olej

Biohacking: Ani nasycené tuky nejsou tak hrozné, jak se myslelo

Jak je to s tuky? Po proteinech a sacharidech se aktuální díl seriálu Biohacking podívá na třetí nejdůležitější složku výživy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme