Reklama

Banky z Wall Streetu lobbovaly u Bidena proti sankcím SWIFT. Unie navrhne vyloučení ruských bank

Citigroup, ilustrační foto
iStock
Tereza Zavadilová
tzv

Americký prezident Joe Biden čelil lobbistickému tlaku investičních bank. Ty považují vyřazení Ruska ze SWIFT za přílišné riziko, píše server agentury Bloomberg. Rusko však nejspíše bude z platebního systému vyřazeno, uvedl guvernér jedné z centrálních bank v eurozóně. Návrh o vyřazení Ruska ze SWIFT již podpořila také Itálie, která byla nejdříve proti. Návrh v sobotu podpořila německá vláda. Ta se ale ještě zamýšlí nad tím, jak co nejvíce omezit negativní zpětný dopad tohoto kroku.

Reklama

Největší banky z Wall Street tlačily na Bidenovu administrativu kvůli vyhození Ruska ze systému finančních zpráv SWIFT, které by podle nich mělo dalekosáhlý dopad. Mohlo by to poškodit globální ekonomiku a podkopat účel sankcí, uvedla agentura Bloomberg. 

Proč Západ váhá s vyhozením Ruska ze SWIFT

O tom, že by nejtvrdší ekonomickou sankcí proti Rusku bylo vyřazení země ze systému mezinárodních plateb SWIFT, se mluví už pár dní. Magazín The Economist vysvětluje, proč se do toho západní státy nehrnou.

Přečíst článek

Giganti jako JP Morgan Chase a Citigroup podle zdrojů agentury chtěly po Washingtonu, aby se držel jiných typů sankcí. Zástupci bank to odmítli komentovat.

Guvernér jedné z centrálních bank v eurozóně však pro agenturu Reuters uvedl, že rozhodnutí vyloučit Rusko z globálního platebního systému SWIFT bude učiněno do několika dnů

Obdobně hovořila také litevská premiérka Ingrid Šimonytéová, která uvedla, že západní partneři se přibližují k rozhodnutí Rusko od systému odstřihnout

„SWIFT je jen otázkou času, velmi krátké doby, dní,“ řekl guvernér centrální banky, který si nepřál být jmenován. „Je to dostatečné? Ne. Je to nezbytné? Rozhodně. Sankce mají smysl pouze tehdy, pokud to bude pro obě strany znamenat náklady. A toto bude nákladné,“ dodal.

List The Guardian napsal, že odříznutí Ruska od systému SWIFT se stalo pravděpodobnějším poté, co s návrhem souhlasil Kypr. Litevská premiérka Šimonytéová uvedla, že se zdá, že proti tomuto kroku už nezbývá žádný silný odpor. K původním odpůrcům celé situace patřila i Itálie, v sobotu ovšem uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, že italský premiér Mario Draghi během společného telefonátu odpojení Ruska od systému SWIFT podpořil

Další vládou, která byla dosud proti a nově návrh podpořila, je podle Reuters i ta německá. Ta se ale ještě zamýšlí nad tím, jak co nejvíce omezit negativní zpětný dopad tohoto kroku. „Urychleně pracujeme na tom, jak omezit vedlejší škody vyplývající z oddělení od SWIFT tak, aby to mělo dopad na ty správné lidi. Potřebujeme cílené a funkční omezení SWIFT,“ uvedli ve společném prohlášení ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a ministr hospodářství Robert Habeck.

Podle odpůrců sankcí přes SWIFT jde o toto: systém, který zpracovává 42 milionů zpráv denně a slouží jako základní síť pro zahraniční transakce finančních institucí, by mohl kleknout, což zvýší inflaci a bude tlačit Rusko do náruče Číny. To posléze povede k tomu, že finanční transakce se dostanou mimo kontrolou Západu. Podpoří to také alternativy SWIFT, to ve finále může poškodit nadvládu amerického dolaru.

Zdroje Blooombergu dále uvedly, že Američané zatím seriózně o možnosti nasadil sankce přes SWIF neuvažovali. Hrozí, že by to udusilo veškerý obchod s Ruskem včetně energetiky. Takový krok by mohl mít také mnohem širší důsledky, způsobit energetickou krizi v Evropě a zničit životy obyčejných Rusů, čemuž se představitelé USA údajně chtějí vyhnout.

Podle Bloombergu banky, které nemají velké expozice v zahraničí, se proti SWIFT sankcím tak ostře nestavěly. 

Spojené státy nejsou jedinou mocností, která se staví proti SWIFT sankcím. Podle Süddeutsche Zeitung proti nim zatím vystupovaly Německo, Rakousko a Francie. Tamní banky mají velké expozice v zahraničí. Němci, Francouzi a Nizozemci však možnost ostřižení Ruska ze systému plateb ponechávají jako možnou budoucí sankci. 

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra: Ekonomické zájmy jsou pro Západ důležitější než životy Ukrajinců. A Putin to ví

Současné sankce Evropské unie Putina nezastaví, tvrdí Alexandr Vondra, vlivný místopředseda vládní ODS, europoslanec a bývalý disident. Na země, které jsou v NATO, si podle něj Putin netroufne. Ukrajinu však nechávají z jeho pohledu velké západní země napospas, kvůli ekonomickým zájmům.

Přečíst článek

zamrzlé kohouty

Čína přestává financovat ruský vývoz plynu či ropy

Dvě čínské státní banky, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a Bank of China, pozastavují dolarové financování ruského surovinového vývozu a částečně také financování tohoto vývozu v čínské měně, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký Senát

Americké úřady mohou fungovat. Tamní Senát pro ně schválil obří finanční injekci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme