Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny v průmyslu poskočily o pětinu. V zemědělství ještě výrazněji

sklizeň jablek
iSock
Stanislav Šulc

Dozvuky protipandemických omezení se naplno projevují v cenách průmyslu, zemědělství a stavebnictví. Podle Českého statistického úřadu meziročně vyletěly až o 23 procent. Ekonomové upozorňují, že se nárůst cen ve výrobě brzy projeví také v koncových cenách pro zákazníky.

Reklama

Nejvýraznější nárůst zaznamenaly ceny v zemědělské výrobě. „Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 22,9 % V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 33,3 %, v živočišné o 11,0 %,“ uvedl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu. Podle údajů statistiků nejvýrazněji vzrostly ceny olejnin (plus 44 procent) a obilovin (nárůst o 34 procent), naopak cena brambor povyskočila jen o 4,8 procenta.

ropa brent, ilustrační foto

Svítá naděje na levnější benzin? Cena ropy padá na dvoutýdenní minima

Odd začátku války na Ukrajině poprvé spadla cena ropy pod 100 dolarů za barel.

Přečíst článek

Ceny vzrostly o více než 20 procent také v průmyslu. Tam se ještě výrazněji projevil nárůst cen energií. Bez nich by ceny povyrostly jen o 13,8 procenta, vypočítávají statistici. Nejvíce vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

„Již před vypuknutím války na Ukrajině docházelo k mohutnému nárůstu cen výrobců. Nyní lze očekávat, že se situace ještě více vyhrotí, protože se bude komplikovat situace v dodavatelských řetězcích. K tomu navíc pokračuje energetická krize a vlivem příchodu uprchlíků vzroste poptávka, která umožní obchodníkům dál zdražovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Inflace dál poroste

„Jestliže ceny v průmyslu rostou nejrychleji v historii znamená to, že výrazné zdražení čeká i samotné spotřebitele. Spotřebitelským cenám totiž dnešní statistika cen v průmyslu logicky předchází. Časové zpoždění mezi cenami v průmyslu a spotřebitelskou inflací jde na vrub procesu výroby a dodávek vstupů,“ domnívá se analytik Citfinu Tomáš Volf. 

„Už od letošního května bude růst cen v průmyslu brzdit vyšší srovnávací základna s loňským rokem. Tehdy se totiž růst cen převalil přes 5% tempo a dále se zvyšoval až na listopadové loňské maximum, kdy ceny v průmyslu rostly o 13,5 %,“ dodává Volf.

Naopak relativně nízký růst cen zaznamenalo v únoru meziročně stavebnictví, konkrétně o 8,6 procenta.

směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Míříme k 14procentní inflaci. Když bude třeba, budeme dál intervenovat za silnější korunu

Inflace v Česku může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent, řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Inflace bude podle něj odeznívat déle a snižování přichází v úvahu až v příštím roce. Rusnok také uvedl, že intervence centrální banky proti oslabování koruny splnily očekávání a budou zřejmě ještě týdny až měsíce pokračovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme