Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Do udržitelných investic tečou stamiliardy. Problémem je „lakování nazeleno”

Klimatická konference Glasgow
ČTK
Tereza Zavadilová

Lídři celého světa nyní řeší, jak dosáhnout shody na klimatických cílech. Investiční mašina se mezitím už pořádně rozjela. Jen zmatek zůstává dál.

Reklama

Zatímco staří průmyslníci z generace boomers proti všemu enviromentálnímu revoltují, zelená investiční mašina se rozjela. Ekologická transformace teprve začíná, ale už vytvořila mnohamiliardové příležitosti v dluhopisech, akciích a fondech. Achillovou patou zůstává kategorizace zelených investic. V neděli začal očekávaný summit v Glasgow, na kterém budou světoví lídři hledat odpovědi na velmi složité otázky - kdo, jak a kdy dosáhne uhlíkové neutrality. Zatím se hovoří o roku 2050, možná se ale cíl oddálí. Řešit se také bude dosavadní džungle v ekologické taxonomii, což je klíčové pro veškerou budoucí aktivitu. A stamiliardy, které se v byznysu kolem udržitelnosti točí. 

výkonná sekretářka Rámcové úmluvy Organizace spojených národů o změně klimatu Patricia Espinosa v projevu při zahájení summitu COP26 v Glasgow

Celé národy zmizí z povrchu zemského, varovala OSN… v červnu 1989

Lídři zemí skupiny G-20, tedy dvacítky nejvyspělejších a nejvýznamnějších světových ekonomik, nevyslali před dnes začínajícím klimatickým summitem OSN v Glasgow příliš silný signál. Na svém římském summitu, který dnes končí, mezi nimi totiž stále přetrvává rozpor ohledně stanovení zřetelného klimatického závazku.

Přečíst článek

První evropské zelené dluhopisy, které chce uskupení vydávat v programu až do hodnoty čtvrt bilionu eur, spatřily světlo světa letos v říjnu. A byl to monumentální úspěch: Unie chtěla v první tranši nabídnout bondy kryté udržitelnými projekty za 13 miliard dolarů. Zájem překročil desetinásobek

Na příkladu zelených evropských bondů je zřetelně vidět situace na trhu. Na jedné straně obrovský zájem o investice do udržitelných projektů, na straně druhé to jsou pochybnosti o taxonomii. Dluhopisy EU jsou na financování projektů z devíti stanovených kategorií: od energetické efektivity přes adaptaci na klimatickou změnu a také na výzkum a aktivity podporující zelenou tranzici.  

Premium Guide ESG

Newstream.cz vydává ve spolupráci s A 11 první tištěný magazín věnovaný tématu ESG

Od roku 2023 bude muset velká spousta firem reportovat, jak plní kritéria udržitelné ekonomiky, tedy takzvané ESG. Newstream.cz vydává ve spolupráci s vydavatelstvím A 11 první tištěný magazín věnovaný právě tématu ESG.

Přečíst článek

„Vidíme trochu riziko, že financované aktivity mohou mít celkem malý příspěvek k zlepšení životního prostředí,“ komentoval pro Bloomberg jeden z účastníků úpisu dluhopisů, fondmanažer Jeroen Van Herwaarden z Triodos Investment. „Některé cíle jsou formulovány velice široce, ponechávají příliš prostoru pro interpretaci,“ dodal. Ne všechny země navíc už zveřejnily své podrobné plány na obnovu, takže se může stát, že některé projekty nebudou stačit na požadavky investičních fondů na zelené investice. 

Co je tedy udržitelné? 

Investoři volají po jasnější taxonomii a reportingu, aby bylo uvedeno například v procentním ohodnocení, jak je daný projekt v souladu s kritérii udržitelnosti.  

Zelené bondy nejsou rozhodně jedinou komoditou, která trpí nejasnou kategorizací. Není se čemu divit, celý ekosystém zelené tranzice je mladý. Na půdě EU se teď vedou debaty v oblasti energetiky, co vše lze považovat za ekologické zdroje energie. To jsou základně samozřejmě obnovitelné zdroje. Ovšem některé země, především ty, které mají přirozený nedostatek obnovitelných zdrojů, což je i Česko, by chtěly kategorie rozšířit. Česko spolu s Francií tlačí na uznání jádra jako ekologického paliva, podobný tlak je i na uznání plynu. 

To ale nebude jednoduché. Základem celé transformace je závazek EU, že do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 55 procent proti úrovni z roku 1990, přičemž v roce 2050 by se měly dostat na nulu. Lobbisté z ClientEarth napsali ohledně plynu EU, že uznání této komodity jako ekologického paliva by bylo zcela proti původním klimatickým cílům, neboť spalování plynu vede k emisím metanu.  

Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek

Ačkoli téma bude uzavřeno teprve v následujících měsících, projekty spoléhající na plyn a jádro jsou z financování zelenými bondy vyloučeny, jak uvedla EU. „Teď je to v rukách jednotlivých členských států, aby dokázaly udržet dveře k greenwashingu zavřené,“ řekl Sebastian Mack z berlínského think tanku Jacques Delors Center. „Pokud projekty označované jako zelené nedoručí požadovanou úroveň příspěvku k ochraně klimatu, budou muset být z programu zelených bondů vyloučeny a budou financovány jako standardní dluhopisy,“ dodal.  

Mimochodem, zelené dluhopisy jsou skvělý obchod pro banky, které se na úpisu podílely. Konkrétně Bank of America, Crédit Agricole, Deutsche Bank, Nomura a TD Securities si letos na poplatcích z prodeje dluhopisů rozdělí přes 400 milionů dolarů.  

A jestli by si někdo myslel, že potíž s taxonomií je vlastní doménou Bruselu, byl by na omylu. Ani ve Spojených státech není v tom, co je a není EGS, úplně jasno. 

Žraloci již cítí zisky  

Mezi investičními společnostmi a fondy, věnujícími se udržitelným financím, je dominantním hráčem BlackRock. Jen za letošní třetí kvartál u něj skončila celá třetina z 98 miliard dolarů investovaných do EGS strategií v dlouhodobých fondech. Když BlackRock letos v dubnu otevřel svůj ETF fond U.S. Carbon Transition Readiness (ticker LCTU), jen během prvního dne do něj natěšení investoři nalili 1,25 miliardy dolarů. Ovšem BlackRock do tohoto burzovně obchodovaného fondu zaměřeného na udržitelné investice zařadil i akcie ropných gigantů Chevron, ExxonMobil a Kinder Morgan.  

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Jak ovšem připomíná magazín Time, i story LCTU ilustruje aktuální stav zelených investic. V tom se shoduje s evropskými zelenými bondy. Na jedné straně obří zájem investorů - podle statistiky Fóra pro odpovědné a udržitelné investice bylo na konci loňského roku v těchto investicích globálně už 16,6 bilionu dolarů. Na straně druhé regulátoři včetně americké komise pro cenné papíry SEC ještě nestihli dát závazné regulatorní požadavky, které by takové investice měly plnit. SEC teprve nedávno ohlásila, že pracuje na ustavení rámce pro reporting, který by portfolio manažeři fondů vztahujícím se k ESG měli dodržovat.  

Fosilní paliva jako ESG 

Zatím je realita taková, že fond prohlašující se za ESG, může mít v portfoliu leccos, tedy nejen environmentálně uvědomělé firmy, a nemusí to nijak dokládat. „Základní problém je, že SEC vám dovoluje takto pojmenovat fond a nutně to nereflektuje, co je uvnitř něho,“ řekl Time Andrew Behar z akcionářské platformy As You Sow.  

Leslie Samuelrich, šéf Green Century Funds, říká, že ESG by mělo znamenat investování do toho nejlepšího, co existuje. Ovšem automaticky to neznamená, že by se z toho měly některé typy společností rovnou vylučovat. „Proto i firmy jako ExxonMobil, které emitují tuny skleníkových plynů, se mohou najít v LCTU BlackRocku - když pracují na snížení své uhlíkové stopy. BlackRock má specifické fondy, které vylučují firmy ze sektoru fosilních paliv, ale v obecných ESG fondech lze najít fosilní firmy, které ale budou nejvíce benefitovat z transformace na nízkouhlíkovou ekonomiku,“ vysvětluje.  

BlackRock není sám. Konkurenti jako Vanguard, Fidelity či StateStreet také do portfoliových schémat zařazují fosilní firmy.

Naopak Green Century Funds, Trillium Asset Management či Parnassus Investments vylučují firmy ze sektoru fosilních paliv, ty, které fosilní paliva využívají či třeba tabákové či zbrojní firmy. Každý správce to má prostě jinak. Ropné a fosilní firmy ale rozhodně nemají na růžích ustláno. Zatímco cena akcií firem zaměřujících se na udržitelnou energii prudce roste, tradiční energetiky se stále ani neblíží svým vrcholům z roku 2014.  

ESG

Hledá se ESG rating. Který systém hodnocení převládne?

Udržitelné projekty mají mít zelenou a měly by být podporovány, shodují se banky i další investoři. Zatím však stále není úplně jasné, co přesně ty udržitelné projekty jsou a obecně uznávaná kritéria se teprve hledají.

Přečíst článek

Na druhou stranu zmíněný BlackRock tím, že otevírá dveře i „špinavým“ firmám, které se snaží zezelenat, ve světě ESG investic nijak neztrácí. Investiční gigant má pod správou už přes devět bilionů dolarů a je největším správcem aktiv světa. A jeho šéf Larry Fink se podle CNBC stal mezinárodně silným hlasem v boji proti globálnímu oteplování. Zahájil dekádu legendárním dopisem akcionářům, kde apeloval na lepší zacházení se životním prostředí i se sociálními otázkami a lidmi ve firmách. Jak Fink uvedl letos na jedné konferenci, přiměly jej k tomu diskuse s klienty po celém světě.  

Paul Mahoney z University of Virginia řekl, že tlak na lepší ESG standardy posouvá správce aktiv za jejich obvyklé hranice. „BlackRock obzvláště je ve svých postojích celkem jednoznačný. Věří, že využití ESG napříč portfoliem vede k doručení lepších výsledků,“ řekl profesor práva CNBC. V případě BlackRocku je to pravda - firma vyrostla do rozměru globálního gigantu v relativně krátké době. 

Portfolio manažerka fondu Vanguard Global ESG Select Stock Yolanda Courtinesová říká, že se s každou firmou, kterou umisťuje do fondu, snaží aspoň jednou za rok setkat, většinou je to častěji. „Dávám jim jednoduché otázky, jako, pracujete s dodavateli? Jak jim pomáháte zmenšovat uhlíkovou stopu? Rychle přijdete na to, jak se věci mají,” říká s tím, že na některé věci pouhá čísla nestačí. 

>>>>>>Vše o fenoménu ESG, zkratce, která mění svět, čtěte zde<<<<<<

Šance pro každou firmu 

Fondmanažeři říkají, že z hlediska ESG neexistuje úplně špatná firma nebo úplný favorit. Odvětví má mnoho odstínů a některé firmy jsou více vpředu, některé spíše vzadu. A podobně jako u zmíněné ExxonMobil se ze špatného příkladu může stát dobrý a naopak. Potravinářský gigant Kellog byl žalován kvůli používání nebezpečného herbicidu glykosfátu, který je karcinogenní. Přistoupil ale k věci odpovědně, chemie se postupně zbavuje a nyní je považován za lídra v udržitelném zemědělství. Podobně jako General Mills či Pepsi. To platí i pro Michelin, který jako výrobce pneumatik je z hlediska odvětví ve velmi těžkém byznysu, ovšem kultivuje celý řetězec. Naopak Google a Microsoft jsou sice jedničky v oblasti uhlíkové stopy, ovšem jejich neustálé narážení na antimopolní právo je poškozuje. ESG je zkrátka složitý obor... 

Investiční džungle 

Trend popularity investic do zelených dluhopisů a ETF, jejichž podkladem jsou akcie firem s projekty ESG, je zřejmý. Mimochodem kupce láká i jejich kombinace. Od začátku roku do konce srpna přiteklo podle Bloomberg Intelligence 13,4 miliardy dolarů do ETF fondů, které staví na udržitelných dluhopisech. To je více než do všech ostatních ne-ESG dluhopisových burzovně obchodovaných fondů, kam přiteklo 12 miliard dolarů.  

V Česku se investování do ESG aktiv - respektive možnosti investic v českých korunách - zatím rozjíždějí. Česká spořitelna před pár týdny představila retailové ESG fondy

Fondy s podobným zaměřením na tuzemském trhu také nabízejí velcí správci aktiv Amundi, Generali a Komerční banka. „Naše skupina se tímto trendem řídí, omezujeme financování špinavých sektorů, snažíme se prosazovat tyto cíle. Obecně svět se změnil v tom, že vícekriteriální řízení nejen v závislosti na zisku, ale i jiných věcech, je s rozvojem technologií snadnější. Je to projev této změny. A my jsme svědomití investoři. Platí, že všechny změny nemusí být k lepšímu, ale vždycky jsou příležitost,” komentoval trend udržitelných investic exguvernér ČNB a stratég Generali Miroslav Singer. 

Občas se objevují nabídky „zelených” investic mezi neveřejnými emisemi korporátních dluhopisů. Tyto projekty jsou ovšem mimo jakoukoli regulaci a kontrolu, nejen z hlediska kritérií ESG, a často úplný „black box”. 

>>>>>>Zajímáte se o udržitelné investice? Pak by vám neměl uniknout náš nový magazín. Objednávejte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme