Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Známá investorka Cathie Woodová letos „prodělala kalhoty“

Catherine D. Woodová
ARK Funds/použito se souhlasem
Tereza Zavadilová

Cathie Woodová „je pořád hvězda, ale trochu záře letos ubylo“. Loni vydělal technologický ETF investorům 150 procent. Letos se ARK fondům těžce nedaří.

Reklama

Cathie Woodová je jednou z amerických investičních guru a hvězd. Teď její pověst ale dostala pořádnou ránu. Z hlášení jejích fondů vyplynulo, že v prosinci rozprodaly značný podíl svého majetku: například vlajková loď ETF fondů ARK s názvem Innovation se zbavila akcií Tesly či Palantiru za miliony dolarů.

Celkově jsou čtyři z pěti ARK fondů k dnešnímu datu v hlubokých ztrátách – od minus 33,2 procenta do minus 14,1 procenta. Jediný fond, který je mírně v plusu, je ARKQ zaměřený na autonomní technologie a robotiku. 

Důvod proměny akcií v cash není úplně zřejmý, ale někteří diskutéři na sociálních sítích mají jasno – Woodová musí prodávat, protože potřebuje peníze.

„Kupuj draze, prodávej levně,“ vysmívá se v diskusi na serveru Seeking Alpha přezdívka Bobw333. „Když prodáš své domácí kino, pak začneš rozprodávat nábytek, jen abys zaplatil účty, tak to nevypadá úplně dobře,“ přidává se další uživatel pod nickem Stomp. 

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

Faktem je, že Woodová nadzvedla investory minulý týden, když prohlásila, že po složitém letošním roce je připravena na ten příští a že její strategie je schopná akcionářům doručit výnos 30 až 40 procent ročně v následující pětiletce, protože má „disruptivní inovativní strategii“.

Bloomberg poznamenal, že Woodové fondy si nechaly předčasným prodejem utéci růstový závěr roku, který podpořil technologické akcie. Její slavný technologický fond tak letos skončí nejhůře ve své sedmileté historii.

„Cathie Woodová je pořád hvězda, ale trochu záře letos ubylo,“ přidal se komentátor CNBC. Mnohé technologické akcie v držení jejích fondů letos končí v mínusu – například zmíněné Coinbase a Palantir, Zoom, Spotify, Block či Unity Software.

Dům od architektů ze studia SENAA

Milionáři v Česku se nejvíce obávají inflace. Investují do realit

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů považuje za největší hrozbu pro udržení a růst svého bohatství v nadcházejících dvanácti měsících inflaci. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2021 mezi třemi stovkami movitých respondentů. Téměř všichni pak očekávají, že se inflace bude pohybovat nad dlouhodobým inflačním cílem centrálních bank, který v tuzemsku činí dvě procenta. Každý dvanáctý milionář dokonce očekává inflaci kolem deseti procent. Jednoznačnou obranou podle nich jsou investice.

Přečíst článek

Budoucí podoba domku zahradníka v areálu Cibulka v pražských Košířích.

Manželé Vlčkovi začali na Cibulce rekonstrukcí domku zahradníka

Část usedlosti Cibulka v pražských Košířích, která desítky let chátrala, se pro veřejnost nastálo otevře už v průběhu roku 2023. První bude zrekonstruovaný původní klasicistní domek zahradníka v těsné blízkosti veřejného parku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Klimatická konference Glasgow

Analýza: Do udržitelných investic tečou stamiliardy. Problémem je „lakování nazeleno”

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme