Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká spořitelna přichází s ESG fondy pro drobné investory

ESG, ilustrační foto
iStock
 nst
nst

Česká spořitelna představila novou produktovou řadu podílových fondů ESG Mix, v jejichž portfoliích jsou dluhopisy a akcie vydávané firmami, které splňují standardy odpovědného a udržitelného podnikání.

Reklama

Česká bankovní jednička představila novou produktovou řadu podílových fondů ESG Mix – ESG Mix 10, ESG Mix 30 a ESG Mix 50.  Čísla v názvech fondů označují podíl akciové složky.  Investor v portfoliu najde firmy jako je třeba lídr na trhu klimatizací ve Spojených státech (Trane Technologies), globální společnost v oblasti zdravotnické péče (Abbot Laboratories), anebo softwarový gigant Adobe.

„Nová produktová řada ESG Mix umožní i drobným investorům investovat prostřednictvím podílových fondů do firem zohledňujících principy udržitelnosti. Již koncem loňského roku představila Česká spořitelna komplexní ESG investiční řešení pro vyšší klientské segmenty,“ říká Roman Choc, šéf tribu Wealth Management České spořitelny.

ESG

Hledá se ESG rating. Který systém hodnocení převládne?

Udržitelné projekty mají mít zelenou a měly by být podporovány, shodují se banky i další investoři. Zatím však stále není úplně jasné, co přesně ty udržitelné projekty jsou a obecně uznávaná kritéria se teprve hledají.

Přečíst článek

„Smíšené fondy ESG Mix budou dostupné všem retailovým segmentům, investice klienta bude možná již od několika stovek korun a ESG Mixy budou samozřejmě vhodným cílem i pro pravidelné investování,“ dodává Choc.

„Veškeré podkladové investice v ESG Mix fondech budou muset splňovat minimální standardy v oblasti environmentálních, sociálních a korporátních kritérií stanovených Erste Asset Management,“ říká Martin Řezáč, šéf české pobočky Erste Asset Management, která fondy spravuje. Investiční styl a tedy i výkonnost ESG Mix fondů by měly být podobné jako u ostatních srovnatelných smíšených podílových fondů.

Martin Křivánek z KPMG

„Uhlíkové účetnictví” nemusí být sci-fi, míní expert na udržitelnost Křivánek

Výhodnost investice se zatím stále drží klasickou účetní závěrkou a finanční analýzou. To se však v nejbližších letech může výrazně proměnit, protože do hry vstupují takzvaná ESG kritéria. Ta u firem nehodnotí jen tržby a zisky, ale také udržitelnost jejich byznys modelu v kontextu globálních klimatický i společenských změn. Jak takové uhlíkové účetnictví bude vypadat a jak se na ně firmy mají připravovat, prozrazuje v rozhovoru pro newstream.cz Martin Křivánek, odborník na ESG v poradenské společnosti KPMG, která s touto problematikou radí předním tuzemským bankám a dalším firmám. „Do udržitelnosti jdou nyní obří finanční prostředky a další jsou přislíbené, takže logicky aktuálně výnos takových investic jde rychle nahoru,” připomíná Křivánek.

Přečíst článek

„Cílem je dosahovat totožného výnosového potenciálu při daném riziku, jako to známe u tradičních smíšených fondů,“ řekl Řezáč.

Udržitelné investování se stává novým standardem, jde o celosvětový trend nejen v oblasti financí. ESG investování integruje pohled na oblast životního prostředí, společensko-sociální klima, správu věcí veřejných i firemní politiku ve vztahu vůči zaměstnancům i obchodním partnerům jako ucelený investiční přístup.

Pavlína Kalousová, členka představenstva Plzeňského Prazdroje

Pavlína Kalousová: Lidé budou pít víc pivo s přáteli či sousedy

Pandemie změnila spoustu návyků, některé trendy se akcelerovaly. „Vidíme spoustu pop-up podniků, nebo že si lidé dělají barbecue akce se sudem, sousedské akce, oslavy, tam určitě toto bude fungovat, hrají v tom roli i sociální média ve smyslu, jak se nyní lidé svolávají, jak probíhá socializace. Plus vidíme u mladší generace, že preferuje jiné typy drinků,” vysvětluje členka představenstva Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímáte se o udržitelné investování? Pak by vám neměl unikdnout náš nový magazín. Objednávejte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Komerční banka chce sdílet bankomaty, prý kvůli ekologii. Neříkáte celou pravdu, kontruje Spořitelna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme