Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Čisté příjmy lidí v ČR rostou, ale pomalejším tempem

České bankovky, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Čisté příjmy lidí v Česku v posledních deseti letech rostou, ale většina států východní Evropy dorovnává propad s rozvinutými evropskými zeměmi rychleji. Medián čistého příjmu, tedy střední hodnota čisté mzdy, v eurech v ČR stoupl mezi roky 2013 a 2022 o více než polovinu. Vyplývá to ze studie finanční společnosti Orbi.

Reklama

"Růst čistých příjmů domácností je jednoznačně dobrou zprávou. Máme se poměrně dobře. Při mezinárodním srovnání ovšem zjišťujeme, že jsme se mohli mít ještě lépe. Většina zemí bývalého sovětského bloku dohání západoevropské příjmy rychleji,“ uvedl zakladatel a výkonný ředitel Orbi Jakub Škrabánek. K přibližování Evropě přispělo podle něj i posílení české koruny o 5,7 procenta.

Inflace, ilustrační foto

Mzdy porostou ve velkém. Jejich zvýšení plánuje v příštím roce 84 procent podniků

V příštím roce plánuje zvýšení mezd 84 procent podniků. Ve většině případů půjde o zvýšení v průměru do deseti procent. Vyplývá to ze zářijového průzkumu mezi 152 firmami, který poskytla Asociace malých a středních podniků.

Přečíst článek

Nejrychleji vzrostl mediánový příjem v Rumunsku, kde byly ovšem velmi nízké výdělky, a i po jejich rychlém růstu zůstávají v Evropě nejnižšími spolu s Bulharskem. Na více než dvojnásobek vzrostly čisté příjmy ale i lidem v Estonsku, které ve sledovaných letech přeskočilo Česko. Pomaleji než v ČR příjmy vzrostly zejména ve Slovinsku a na Slovensku, přičemž Slovinsko dosahuje nejvyšších příjmů ze států východní Evropy.

Medián mzdy za letošní první pololetí dosahoval v ČR ve mzdové sféře 37 308 korun. Pracovníci slovenské národnosti měli v Česku medián vyšší než Češi. "Slováci velmi často přicházejí do České republiky studovat a následně zde nacházejí i pracovní uplatnění. Naopak lidé s nižším vzděláním častěji zůstávají ve své domovině. A právě díky vyššímu průměrnému vzdělání Slováků pracujících v Česku je i jejich medián mezd vyšší než Čechů,“ vysvětlil Škrabánek.

Prezident Pavel podepíše konsolidační balíček

Prezident Pavel: Veto konsolidačního balíčku by napáchalo mnohem větší škody

Prezident Petr Pavel ve středu podepsal vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. O svém rozhodnutí podepsat balíček nejprve informoval ve videu na sociální síti X.

Přečíst článek

Přetrvávají i vysoké rozdíly mezi mediánovou mzdou mužů a žen. Ve vyšším věku jsou tyto rozdíly vyšší než mezi mladými. Muži ve věku od 40 let do 59 let vydělávají téměř o čtvrtinu více než ženy, ve věku do 29 let vydělávají muži přibližně o desetinu více než ženy.

V posledních dvou letech reálné mzdy klesají vlivem vysoké inflace. Za desetiletí mezi roky 2013 a 2022 navzdory cenovému růstu průměrná reálná mzda vzrostla o 18 procent. To představuje průměrný růst reálné mzdy o zhruba 1,7 procenta ročně.

"Reálný růst mezd v době před vysokou inflací významně zrychlil. V letech před pandemií koronaviru přesahoval i čtyři procenta ročně s vrcholem na 6,1 procenta,“ doplnil Škrabánek. Reálné mzdy klesaly zejména v roce 2022, jejich pokles bude pokračovat i letos.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme