Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amerika v pohybu. Nával na letištích před svátkem díkůvzdání testuje zesláblé aerolinky

Delta Airlines
ČTK
Zdeněk Pečený

Den díkůvzdání, který připadá na tento čtvrtek, pro Spojené státy znamená tradičně menší stěhování národa. Letos bude nápor na aerolinky i další přepravce ještě vyšší, protože loni byli Američané nabádáni, aby během velkého svátku zůstali doma. Letos jich podle odhadu za rodinou odcestuje přes 53 milionů.

Reklama

Americké řízení letového provozu očekává, že počet letů a cestujících se tento týden přiblíží předcovidovým úrovním. Enormní poptávka po letecké přepravě tento týden otestuje připravenost aerolinek, které se nadále potýkají s nedostatkem pracovní síly. Kvůli chybějícím pilotům a stewardům musely v uplynulých týdnech rušit tisíce letů

Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSA) očekává, že americkými letišti mezi 19. a 28. listopadem projde na 20 milionů cestujících. To jsou zhruba dva miliony každý den. Letecké společnosti pak největší nápor čekají 28. listopadu, což je neděle po prodlouženém víkendu. 

Japan Airlines

Vysílené aerolinky lepí dluhy úvěry i bondy, pandemický vývoj jim nenahrává

Letecké společnosti po celém světě nepřestávají hromadit dluhy. Jejich výše už se přiblížila hranici 340 miliard dolarů. Díry v cash flow aerolinky lepí úvěry i emisí dluhopisů.

Přečíst článek

Podle aerolinek Delta a United by tento den mohl být nejrušnějším dnem od začátku pandemie. Tyto aerolinky uvedly, že během jednoho z největších amerických svátků přepraví 5,6 milionu, respektive 4,5 milionu cestujících. Další dva velcí přepravci, American Airlines a Southwest, podobné projekce nezveřejnili. „Lidé chtějí cestovat a strávit svátky s rodinou,“ uvedl na online fóru pořádaném platformou Skift šéf American Airlines Doug Parker. „My jsme připraveni a těšíme se,“ dodal s tím, že American Airlines tento týden plánují odbavit pět tisíc letů denně. 

Nejdřív neplacené volno, teď tučné bonusy 

Letecké společnosti, a to nejen ty americké, trpí nedostatkem zaměstnanců. Ve snaze snížit výdaje během covidové pandemie totiž nabádaly zaměstnance k čerpání neplaceného volna či odchodu do důchodu. S rychle rostoucí poptávkou však nyní nestíhají přijímat nové piloty, palubní průvodčí, rezervační agenty a další pozemní personál. 

Řada aerolinek proto letos zaměstnancům, kteří budou přes svátky pracovat, nabízí různé bonusy. American Airlines slibuje palubní posádce 50procentní bonus, pokud budou její členové pracovat před svátkem díkůvzdání. Na extra tisíc dolarů si pak mohou přijít jejich ostatní zaměstnanci. 

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Zlaté časy private jetů. Létají víc než před covidem

A poptávka po službách aerotaxíků stále roste, navzdory částečnému oživení letecké dopravy.

Přečíst článek

Odbory sdružující piloty American Airlines ale odmítly návrh aerolinek na dvojnásobný plat za práci o svátcích s tím, že je potřeba přijmout trvalou změnu plánování směn. Posádka prý slouží příliš směn a trpí únavou.

Southwest zase zaměstnancům nabídl míle do věrnostního programu v hodnotě 1400 dolarů, pokud do začátku příštího roku splní počty odpracovaných hodin. I taková nabídka je ale podle odborů nedostatečná.

432 Park Avenue je rezidenční mrakodrap v newyorském Midtown Manhattanu.

Luxusní byty na Manhattanu šly na dračku, prodalo se nejvíce za patnáct let

Akciové zisky na newyorské burze se za pomoci aktuální „covidové“ vlny slev přelily do luxusních realit. Na Manhattanu se minulý týden prodalo 67 bytů s cenou vyšší než čtyři miliony dolarů (asi 90 milionů korun), což byl největší týdenní počet v letošním roce. A hlavně – celkem zájemci o atraktivní bydlení utratili 613,7 milionu dolarů (zhruba 13,9 miliardy korun), což je nejvíce od roku 2006, vyplývá ze zprávy makléřské společnosti Olshan Realty.

Přečíst článek

British Airways: Mohl by servis v byznys třídě být vůbec horší?

Jedna z mých prvních cest po utažení lockdownových šroubů během loňského podzimu mířila do Dubaje na palubě British Airways. Nic ale nešlo podle plánu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme