Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vysílené aerolinky lepí dluhy úvěry i bondy, pandemický vývoj jim nenahrává

Japan Airlines
iStock
Petra Jansová

Letecké společnosti po celém světě nepřestávají hromadit dluhy. Jejich výše už se přiblížila hranici 340 miliard dolarů. Díry v cash flow aerolinky lepí úvěry i emisí dluhopisů.

Reklama

Jak uvádí server agentury Bloomberg celkový dluh odvětví letecké dopravy vyrostl od konce roku 2020 o dalších 23 procent na 340 miliard dolarů (asi 7,3 bilionu korun). Jen během letoška si globální letecké společnosti vzaly úvěry a prodaly dluhopisy v objemu převyšujícím 63 miliard dolarů. A bude hůř, vzhledem ke končící letní sezóně v USA i Evropě a zhoršující se covidové situaci.

„Rozšíření mutace delta koronaviru může vést k tomu, že ostatní země zavedou přísnější pravidla karantény pro návštěvníky,” řekla Susannah Streeterová, analytička ve společnosti Hargreaves Lansdown s tím, že to povede ke snížení poptávky po letecké přepravě a horším výsledkům leteckých společností.

Vendula Chalánková v ateliéru

Vendula Chalánková: Dovolila jsem si mírně zdražit

Je skokankou roku v letošním vydání prestižního žebříčku mladých umělců Art Index. A letos v létě má hned několik výstav. Dílo brněnské umělkyně Venduly Chalánkové je rozhodně jednou ze zajímavých sběratelských i investičních příležitostí.

Přečíst článek

Mnoho dopravců po loňském pandemickém sprintu za svojí záchranu se znovu vrací na trh s dluhopisy, jejichž prostřednictvím chtějí financovat své plány, mimo jiné i nákupy nových letadel. A investoři jim, jak se zdá podle miliardových prodejů, věří. „Není se jim co divit. Dluhopisy vždy měly své místo na kapitálovém trhu a v době nulových úrokových sazeb je to jedna z oblíbených cest, jak dostat do firem další kapitál,“ dodává analytik Martin Dočekal z Dluhopisáře.

Nárůst dluhu leteckých společností. Bloomberg/Newstream

Náplast na provozní zráty

Finance pro překonání dopadů pandemie plánuje získat například letecká společnost Japan Airlines, která potřebuje přibližně 2,7 miliardy dolarů. „Pro překonání dlouhodobých dopadů pandemie zvažujeme různé způsoby financování,“ uvedla firma pro agenturu Reuters. V prvním čtvrtletí tohoto roku vykázala jedna z největších asijských aerolinek provozní ztrátu 82,55 miliardy jenů, což je oproti přechozímu roku mírné zlepšení. Část peněz plánuje společnost využít na modernizaci svojí flotily. 

Nezajištěné dluhopisy v hodnotě 370 milionů dolarů vydala minulý týden i australská společnost Qantas Airways. Šéf podniku Alan Joyce zároveň upozornil, že pandemie aerolinky jen do konce letošního roku připraví o 20 miliard australských dolarů (315 miliard korun).

Zkáza Dvojčat odstartovala zkázu Wall Street

Ve světle 11. září 2001: Wall Street je jen prázdným pojmem

Během posledních 20 let, od okamžiku, kdy teroristé zaútočili na newyorská Dvojčata, prošel centrální Manhattan zásadní proměnou. Z centra finančních institucí se stal rezidenční čtvrtí s luxusními byty.

Přečíst článek

„Zejména velcí institucionální investoři (investiční a penzijní fondy) díky přebytku své hotovosti s radostí kupují i cenné papíry, o které by v minulosti nebyl zájem. Požadavky na výnos se snižují a i nižší investiční rating již nevadí. Stačí vzpomenout na konec minulého roku, kdy Ryanair nabídl dluhopisy s ročním výnosem tři procenta a poptávka investorů převýšila jejich nabídku více než pětinásobně,“ připomíná Dočekal.

Ryanair totiž loni v září prodal dluhopisy za 850 milionů eur, investoři přitom byli ochotni nakoupit cenné papíry za více než 4,4 miliardy eur. Obrovský zájem vyplynul mimo jiné z toho, že Ryanair je podle akciového žebříčku S&P ekonomicky nejstabilnější aerolinkou na světě.

>>>>>>Dění na tuzemském dluhopisovém trhu můžete sledovat zde<<<<<<

Pavel Maurer

Gastro novinář Maurer: Některé restaurace otvírají, jen když mají hosty

Covid zasadil české gastronomické scéně hluboké rány. Definitivně zavřela až třetina provozů od malých venkovských hospůdek až po špičkové restaurace. Za oběť pandemii padla také vyhlášená pražská restaurace Bellevue, která vévodila žebříčku nejlepších restaurací podle Maurerova výběru. A co radí sám Pavel Maurer podnikům, které složitou ekonomickou situaci přežily? „Nezdražovat neuváženě. Lidé jsou nyní šetrnější, více kontrolují ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz gastro novinář a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích.

Přečíst článek

Dům v Jeseníkách.

Z paneláku do hornatých Sudet. Dům v Jeseníkách soutěží o prestižní cenu

Dům pro rodiče, tak se jmenuje projekt ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti (Ondřej Palenčar), který se dostal do užšího výběru mezinárodní odborné poroty České ceny za architekturu.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme