Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlaté časy private jetů. Létají víc než před covidem

Soukromý tryskáč, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová

A poptávka po službách aerotaxíků stále roste, navzdory částečnému oživení letecké dopravy.

Reklama

S prvním lockdownem v březnu roku 2020 došlo i u společností poskytující soukromé lety na krizové týdny, kdy nebylo možné létat vůbec. Uvolnění, které přišlo těsně před začátkem letní sezóny, znamenalo pro poskytovatele služeb aero-taxi k významnému nárůstu poptávky. „Celý rok pro nás navzdory všem problémům spojených s pandemií skončil v mírném plusu,“ uvedl Richard Santus, zakladatel a ředitel společnosti Aeropartner.

V letošním roce se podle něj situace vyvíjí ještě lépe, zájem o cestování v private jetech je rekordní. „Za posledního 1,5 roku jsme tak rozšířili flotilu o další tři tryskáče a přijali nové piloty. Vývoj na trhu má stále rostoucí tendenci,“ dodává Santus s tím, že nárůst o 10 procent oproti předcovidové době je reálný.

Superjachta Dilbar

Kde kotví miliardáři? Letošním hitem je Itálie

V srpnu kotvilo nejvíc takzvaných superjachet u pobřeží Itálie. Naopak v USA jejich počty výrazně propadají.

Přečíst článek

Zvýšenou poptávku po charterových letech zaznamenali také ve společnosti ABS jet. „Nacházíme se na začátku září a jsme již na 95 procentech počtu poptávek loňského roku,“ uvádí mluvčí společnosti Marcela Janatová. 

Pandemie měnila cílové destinace

Každá z pandemických vln s sebou nesla jiná cestovní omezení napříč světem, a tak se měnily i cílové destinace.

„Létalo se především po Evropě, zajímavostí však je, že jsme na přelomu letošního roku zorganizovali historicky nejvíce letů k Indickému oceánu,“ říká Janatová s tím, že na zvýšenou poptávku zareagovali například spoluprácí s novými partnery.

Češi létají soukromými letadly na rodinnou dovolenou nebo za obchodem.

Společnost Aeropartner má ve své flotile tryskáče, které mají rádius až čtyři tisíce kilometrů. Z Ruzyně tak bez mezipřistání doletí do jakékoliv destinace v Evropě i Severní Africe, s mezipřistáním létají i do Severní Ameriky nebo Asie. „Záleží jen na přání klienta a jeho finančních možnostech,“ uzavírá Santus.

Hodinová sazba letu odvíjející se od velikosti a typu letadla se pohybuje od 29 do 74 tisíc korun.

Soukromé tryskáče jsou vítězem pandemie

Nárůst poptávky po soukromých letech kopíruje globální trend – letošní červenec byl v případě soukromé letecké dopravy tím nejrušnějším měsícem od října roku 2007. 

Obřady s psychedeliky zažívají boom. Vyhledávají je i obchodníci z Wall Street

Místo koupelí a masáží nastupuje nový trend: šamanský ceremoniál s meditací a konzumací psychdelického nápoje ayahuasca. O wellness pobyty, které i to nabízí, je stále větší zájem. (Následující text není propagace nelegálních látek, ale jde o popsání rostoucího trendu - pozn. red.)

Přečíst článek

„Tato čísla potvrzují, že toto odvětví je mnohem dál než v režimu vzpamatování se z pandemie,“ uvedl Travis Kuhn z analytické společnosti Argus International pro Forbes s tím, že odvětví je o pět až deset procent větší, než bylo před pandemií.

Analytici rovněž nepředpokládají, že by tomu bylo v nadcházejících měsících jinak. Podle jejich odhadů dojde ke zvýšení letové aktivity v soukromých tryskáčích ve dvou posledních čtvrtletích letošního roku o 33 procent oproti stejnému období roku 2019.

Vila v Dubaji, ilustrační foto

Trh s luxusními nemovitostmi v Dubaji táhnou bohatí Evropané

Poptávka po luxusních nemovitostech v Dubaji v prvním pololetí nebývale vzrostla, což vedlo i ke zvýšení cen. 

Přečíst článek

víno - ilustrační obrázek

Investiční vína zažívají boom. Nahrávají jim obavy z inflace

Svět se probouzí z pandemie, a to platí i pro investiční vína.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Doba přeje bohatým. Firmy nestíhají vyrábět bizjety, čeká se na ně roky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme