Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američanům se nechce pracovat. Zpět do práce nelákají ani vyšší mzdy

Američanům se nechce pracovat. Zpět do práce nelákají ani vyšší mzdy
Zdeněk Pečený / newstream.cz
Zdeněk Pečený

Rozšířená státní podpora v nezaměstnanosti skončila již v září, ale Američané se do práce nevracejí tak rychle, jak analytici očekávali. Firmy musejí nabízet stále vyšší mzdy, ale ani to často nestačí k nalákání „zlenivělých“ pracovníků, kteří si zvykli pobírat téměř minimální mzdu za nicnedělání. Společnostem se proto stále nedaří sehnat tolik zaměstnanců, kolik potřebují.

Reklama

To se ve Spojených státech projevuje na každém kroku. Americké hotely tak nenabízejí denní úklid pokoje, kavárny zůstávají zavřené, anebo musely omezit otevírací dobu. Podle analytiků za současným fenoménem stojí souběh hned několika důvodů.

Podle statistik to vypadá jasně: Američané se nechtějí vrátit do práce, ačkoliv volná místa jsou. Na konci listopadu americký trh nabízel 11,2 milionu pracovních míst, na která bylo „pouze“ 7,4 milionu nezaměstnaných. Možná, že se jen nabídka nepoptává s poptávkou. 

Příkladem může být očekávání finančních ředitelů oslovených firmou poradenskou firmou Grant Thornton, že jejich firmy a zaměstnanci se brzy navrátí k práci na plný úvazek v kanceláři. To je ale naprosto v rozporu s flexibilitou, kterou pracovníci nyní poptávají a vyžadují.

Welcome to Texas

Američané se houfně stěhují do Texasu

Spojené státy zažívají poslední dobou menší stěhování národů. Američané hledají větší domy za méně peněz, silnou ekonomiku a pracovní trh, slabší automobilový provoz, nízkou kriminalitu či stabilnější klima. Zatím se zdá, že se většina jejich cest potkává v druhém nejlidnatějším státě unie - Texasu.

Přečíst článek

Růst mezd o deset procent a více nestačí

Celkově americká ekonomika ke konci minulého měsíce nabízela o pět milionů pracovních míst méně než před začátkem pandemie. Cedule se zprávou, že nějaký podnik hledá zaměstnance, v dnešních Spojených státech koukají na kolemjdoucí ze všech stran. 

Mzdy v některých odvětvích ekonomiky za poslední rok vzrostly o deset a více procent. Průměrná hodinová mzda v listopadu dosáhla 31,03 dolaru (zhruba 695 korun), o pět procent více než před rokem. V pohostinství dosáhl růst jedenácti procent a průměrná mzda se zastavila na 18,95 dolaru za hodinu. Některé kavárny v Los Angeles v zoufalé snaze nabízejí barmanům i 25 dolarů na hodinu. 

Dolary, ilustrační foto

Inflace v USA vystoupila na 6,8 procenta, je nejvýše za téměř 40 let

Míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 6,8 procenta. Je tak nejvyšší od června roku 1982. Ceny se zvyšovaly u většiny položek spotřebního koše, nejvíce zdražily pohonné hmoty, bydlení, potraviny či auta, uvedlo americké ministerstvo práce.

Přečíst článek

„Ale ani vyšší plat nemusí stačit na přilákání pracovníků zpět do práce,“ citovala CNBC ekonoma a profesora na University of Minnesota Aarona Sojournera. 

Pracovní místa přibývají pomalu

Přírůstek nových pracovních míst, což je jeden z nejsledovanějších indikátorů zdraví americké ekonomiky, v posledních měsících razantně zpomalil. Ještě v červenci vytvořila největší světová ekonomika 1,1 milionu nových míst, čísla od té doby klesala a v listopadu to bylo jen 210 tisíc. „Je to připomínka toho, že pandemie ještě není za námi,“ říká ekonom pracovního serveru Glassdoor Daniel Zhao.

Krom nedostatečných platových podmínek drží pracovníky doma také přetrvávající obava z nákazy koronavirem. Například v srpnu dalo výpověď rekordní množství Američanů. Šlo především o pracovníky z oborů jako pohostinství či maloobchod. „To by potvrzovalo domněnku, že obava z nákazy při práci, kde jste v kontaktu s lidmi, hraje významnou roli,“ vysvětluje hlavní ekonomika Grant Thornton Diane Swonková. 

Americké aerolinky Delta

Spojené státy se otevírají očkovaným turistům. Přímý let z Prahy chybí

Po téměř dvaceti měsících mohou ode dneška do Spojených států bez speciálního povolení vycestovat občané 33 převážně evropských států.

Přečíst článek

Odchody do předčasných důchodů také přispěly ke smrsknutí počtu práceschopných Američanů. Opět to souvisí s covidem. Podle analytiků řada zaměstnanců v předdůchodovém věku raději odešla do penze dříve, než aby riskovali nákazu covidem se statisticky horším průběhem.  

Nejvíce živnostníků za třináct let

Covidová krize a následné otřesy na pracovním trhu přiměly rekordní počet Američanů začít pracovat sami na sebe. Podle ministerstva práce přibylo od začátku do pandemie konce listopadu půl milionu nezávislých živnostníků. Jejich celkový počet tak vzrostl na 9,4 milionu, což je nejvíce od finanční krize roku 2008.  

Louis Vuitton

Luxus vybředl z covidové krize. Pohání ho útraty Číňanů a Američanů

Obchod s luxusem se vymanil z covidové krize, tržby za luxusní zboží letos předčí ty z předpandemického roku 2019. Segment podržely zejména útraty Číňanů a Američanů, kteří rozhazují za špičkové boty, kožené zboží a šperky.

Přečíst článek

Instagram, YouTube a TikTok poskytly novým hladovým podnikatelům nové cesty k přivýdělku. Platformy na obchodování s akciemi a kryptoměnami zase přispěly k boomu počtu domácích traderů na finančních trzích. Nárůst počtu živnostníků však nemusí mít dlouhého trvání, jak se již ukázalo po minulých ekonomických krizích.  

Ekonomové si myslí, že nějaký čas potrvá, než z pracovního trhu zmizí frikce, které vznikly za poslední rok a tři čtvrtě. Nezaměstnaní měli během covidové pandemie spoustu času k přehodnocení svých pracovních životů a upravení svých priorit. Někteří tak možná začnou novou kariéru, ale zatím se k tomu neodhodlali. „Dostat Američany zpět do práce není něco, co se dá udělat lusknutím prstů,“ dodal Zhao.  

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Česku pracuje nejvíce žen v historii. Nutí je k tomu i rapidní inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme