Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v USA vystoupila na 6,8 procenta, je nejvýše za téměř 40 let

Dolary, ilustrační foto
Pixabay

Míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 6,8 procenta. Je tak nejvyšší od června roku 1982. Ceny se zvyšovaly u většiny položek spotřebního koše, nejvíce zdražily pohonné hmoty, bydlení, potraviny či auta, uvedlo americké ministerstvo práce.

Reklama

Inflace je bezpochyby nejdůležitější číslo, které trhy nyní sledují. V listopadu se proti říjnu ceny podle sezonně přepočtených údajů zvýšily o 0,8 procenta proti růstu o 0,9 procenta v říjnu. Výsledek překonal očekávání analytiků, což mimo jiné znamená, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít uvažovat o rychlejším ukončení podpůrných opatření.

Dům od architektů ze studia SENAA

Milionáři v Česku se nejvíce obávají inflace. Investují do realit

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů považuje za největší hrozbu pro udržení a růst svého bohatství v nadcházejících dvanácti měsících inflaci. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2021 mezi třemi stovkami movitých respondentů. Téměř všichni pak očekávají, že se inflace bude pohybovat nad dlouhodobým inflačním cílem centrálních bank, který v tuzemsku činí dvě procenta. Každý dvanáctý milionář dokonce očekává inflaci kolem deseti procent. Jednoznačnou obranou podle nich jsou investice.

Přečíst článek

„Koncem listopadu došlo k prvnímu poklesu objemu pumpovaných do ekonomiky v rámci programu odkupu aktiv, čímž americká centrální banka podporuje ekonomiku. Sazby jsou de facto na nule, a proto Fed v minulosti přistoupil k tomuto stimulu,” uvedl ekonom Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Před měsícem Fed avizoval, že začíná tlumit tento program a jeho konec by měl přijít v polovině roku 2022. Následovat by mělo zvýšení sazeb, ale inflace je zdá se poněkud prudší, než s jakou centrální banka počítala. „Tento fakt by mohl celý proces uspíšit a sazby by tak mohly jít nahoru už v první polovině příštího roku,” dodal Volf.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, v listopadu činila 4,9 procenta. Proti říjnu se takto definovaný index spotřebitelských cen zvýšil o 0,5 procenta proti růstu o 0,6 procenta v předchozím měsíci.

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad

Lukáš Kovanda: Trh práce v covidu nestačil ani vychladnout, což přispívá k inflaci

Nezaměstnanost v Česku v listopadu dle očekávání klesla na 3,3 procenta, z říjnových 3,4 procenta. Nižší byla nezaměstnanost naposledy loni v březnu. Znamená to, že trh práce prakticky již překonal útlum způsobený pandemickou situací.  

Přečíst článek

Analytici v anketě společnosti Dow Jones v průměru očekávali, že celková míra inflace za listopad vystoupí na 6,7 procenta. U jádrové inflace počítali s růstem na 4,9 procenta.

„V nejbližší době bychom se mohli dočkat prvních reakcí centrálních bankéřů, které budou mít nejspíš výrazně jestřábí tón. Přestože dnešní číslo vyznívá skutečně hrozivě, trhy ho čekaly, a proto se nejedná o naprostou senzaci. Je tedy pravděpodobné, že se Fed bude držet dosavadního jízdního řádku a sazby půjdou nahoru nejdříve po prázdninách 2022,” uzavřel Volf.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme