Reklama

Investiční vína porážejí zlato i akcie. Zhodnocení se počítá v desítkách procent

Ilustrační foto
iStock
Petra Jansová

Zájem o burgundská vína jakožto investice nebývale roste. Rostoucí poptávka zvyšuje jejich cenu, a to až o desítky procent. Loňská produkce francouzského vína navíc byla vůbec nejslabší v historii, což se také podepsalo na jeho ceně.

Reklama

Aktuální situace na trzích nahrává alternativním investicím. Výhodou investování do vína je, že se jeho ceny pohybují odlišně od pohybu cen standardních investic, tedy dluhopisů akcií. Takže zatímco světové akciové indexy v prostřední nízkých úrokových sazeb a výrazné inflace významně ztrácí, výkonnost investičních vín se pohybuje v desítkách procent ročně. 

„Podíváme-li se na klíčový index Liv-ex, který je hlavním měřítkem výkonnosti investičních vín, tak jeho nárůst za posledních 12 měsíců ke stejnému datu činil 24,7 procenta. Ještě markantněji je to vidět na jeho sub-indexu Burgundy 150 zahrnujícím 150 top vín z oblasti Burgundska. Ten zaznamenal nárůst o 44 procent,“ přibližuje Martin Kopecký, oceňovatel fondu Wine Management.

Hrozny vína - ilustrační foto

Tragický rok pro vinaře. Francouzi čekají jednu z nejhorších sklizní v historii

Francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie letošní sezonu označil za "nejhorší agronomickou katastrofu tohoto století".

Přečíst článek

Víno není jen na pití

Za výhodnější investici než zlato označuje kvalitní burgundské víno i odborný web The Drinking Bussiness, který zároveň upozornil na to, že významně vzrostl i zájem investorů. A zatímco bohatí lidé z Asie upřednostňují investice do šperků a burgundského, Američané a Evropané nejraději utrácí za šampaňské a hodinky.

Index Liv-ex 100, který sleduje stovku nejobchodovanějších vín na burze, během loňského roku vzrostl o 20 procent. Tento index tak zaznamenal razantnější růst než index Dow Jones a FTSE a víno dosáhlo většího zhodnocení i než zlato.

Warren Buffett

Buffett opět na nákupech. Portfolio rozšířil o podíl v bance Citigroup

Investiční společnost Berkshire Hathaway koupila podíl v bance Citigroup za tři miliardy dolarů (71 miliard korun). Firma miliardáře Warrena Buffetta se zároveň zbavila téměř celého podílu za 8,3 miliardy dolarů v telekomunikační společnosti Verizon Communications.

Přečíst článek

Burgundsko těží z výrazného dlouhodobého převisu poptávky nad nabídkou daném i omezenou dostupností a velikostí produkce jednotlivých vín. „Jsem přesvědčen, že nárůst cen těchto vín bude pokračovat a těžko říct, kde se zastaví,“ dodává Kopecký.

Víno jako inflační pojistka

Víno je alternativním investičním nástrojem. Stejně jako šperky, stará auta či obrazy si v krizových obdobích většinou drží stabilní hodnoty nebo klesají míň než standardní nástroje.

„Je to dáno i tím, že do vína ve velkém investují lidé, kteří mu rozumí nebo je jim blízké a investují zbytné prostředky. Nesází na rychlou a okamžitou návratnost,“ dodává Kopecký s tím, že obecně platí, že pro víno je ideálním investičním horizontem 10 až 20 let, během nichž zvyšuje svou kvalitu zráním v láhvi a zároveň se snižuje jeho dostupnost na trhu.

Andrea Ferancová Bartoňová
video

Andrea Ferancová: Sázím na investice do vzdělávání. Díky nim společnost roste

Po pauze se vrací série rozhovorů s předními představiteli tuzemského byznysu, společnosti i kultury Victory Club. V aktuální epizodě představíme investorku Andreu Ferancovou Bartoňovou, spoluzakladatelku fondu Espira Investments, který se zaměřuje za investice s pozitivním dopadem na společnost.

Přečíst článek

Investiční alkohol je anticyklické aktivum. „Většinou do něj investují opravdu bohatí lidé, kteří se ho při výkyvech nezbavují. Investoři pocházejí nejčastěji z Británie, USA, Japonska a Hongkongu, který nakupuje pro Čínu,” říká spoluzakladatel fondu Wine Management a investor Martin Nejedlý. 

Fond Wine Management investoval do dalších několika tisíc těchto luxusních lahví, což se pozitivně projevilo na zhodnocení jeho portfolia za první čtvrtletí: aktiva fondu vzrostla o čtyři procenta. Za více než tři roky od založení fondu šla jejich hodnota nahoru o 40 procent. 

Rafinérie Unipetrolu v Litvínově

Lukáš Kovanda: Akciové investování inflaci zpravidla nepřebije, výjimkou jsou energetické akcie

Slýcháme dnes často, že investování do akcií chrání před rapidní inflací, jakou právě zažíváme. Není to ale tak docela pravda. Naznačuje to mimo jiné i jedna z mezinárodně nejvíce stahovaných odborných ekonomických studií posledních dvanácti měsíců: „Nejlepší strategie do inflačních časů“.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin padá pod 33 tisíc dolarů. Přejímá mizernou náladu z burz

Cena bitcoinu dnes klesla pod 33 tisíc dolarů. Nejznámější kryptoměna je tak nejníže od loňského července, od listopadového maxima už odepsala přes polovinu hodnoty. Propad akciových trhů se totiž negativně projevuje i na kryptoměnách, které se teď obchodují v souladu s rizikovými aktivy, jako jsou například akcie technologických společností. Uvedla to agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miroslava Kučeráková z J&T Wine Fund

Miroslava Kučeráková se stará Patriku Tkáčovi o vína. Teď fond otevřeli i pro veřejnost

Přečíst článek
Pokojovky za desetitisíce dolarů. I tak může vypadat výnosná alternativní investice. A co teprve bonsaj

Pokojovky za desetitisíce dolarů. I tak může vypadat výnosná alternativní investice. A co teprve bonsaj

Přečíst článek
Globální ředitelka UniCredit pro investice Claudia Vacanti

Claudia Vacanti z UniCredit Bank: Učíme klienty investovat po malých částkách, ale pravidelně každý měsíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme