Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vojtěch Sucharda: Pro firmu je zahraniční expanze jako první večeře u rodičů přítelkyně. Neznáte pravidla a nevíte, na koho narazíte

Vojtěch Sucharda
Arrows International
Stanislav Šulc

Čím dál více původně českých společností expanduje za hranice. V Česku vznikli již dva „jednorožci“, tedy startupy, jejichž hodnota přesahuje miliardu dolarů. Budou další? A ve kterých sektorech jsou nejzajímavější startupy? „Segment zde nehraje hlavní roli. Jde spíš o schopnost a chuť využít synergií přeshraničního trhu,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf právní kanceláře Arrows International Vojtěch Sucharda, který bude jedním z řečníků na chystané konferenci Business MeetUp o financování a rozvoji startupů.

Reklama

Na akci Business MeetUp chcete představovat možnosti pro tuzemské firmy expandovat do světa. Lze v Českých podmínkách vůbec vytvořit firmu, která na mezinárodním trhu uspěje? Samozřejmě vím o Rohlíku, Alze atd…

Jednoznačně, takových firem je spousta, což dokazuje třeba samotný panel v rámci Business MeetUp - Growing international, kde je společnost Spaceti, Premiot nebo Twigsee. Leeaf je ve fázi, kdy zvolili zahraniční trh jako ten primární. Jinak ze své praxe vím, že existuje mnoho firem, které na zahraniční trhy úspěšně expandují, je to vlastně naprosto typický klient Arrows International.

ESG, ilustrační foto

Newstream pořádá diskusní snídani: Jak přežije ESG v krizové době

Redakce newstream.cz pořádá business breakfast na téma Jak přežije ESG v krizové době.

Přečíst článek

V jakých sektorech takové firmy jsou? Je to i mimo segment nových technologií?

Myslím, že snad úplně ve všech segmentech, nebo alespoň ve velké většině. Já osobně pracuji s klienty z automotive fintech, developmentu, technologií, zdravotnictví, spedice, food industry, poradenství a mohl bych jmenovat dále. Segment zde nehraje hlavní roli. Jde spíš o schopnost a chuť využít synergií přeshraničního trhu. Velmi často je to o překročení prvotní bariéry, což může být třeba neznalost právního prostředí nebo složité hledání vhodných partnerů. Tímto směrem jsme proto zaměřili naši business platformu.

Rossum má slušně našlápnuto stát se jednorožcem

V současnosti jsou tuším dvě původně české společnosti, které to dotáhly ke statusu jednorožce. Kolik prospektivních firem s vidinou možnosti stát se unicorny v Česku vidíte?

Vidím jich spoustu, aktuálně má velmi dobře našlápnuto Rossum, nicméně odhadovat, kdo se stane „unicornem“, je opravdu velmi těžké. Potenciálně zajímavých founders nebo produktů je mnoho, ale je to vždy naprosto unikátní kombinace faktorů a produkt i lidé okolo něj musí být skutečně výjimeční.

Co tuzemským firmám, či možná lépe jejich founderům a managementu nejčastěji schází, aby se proměnili v sexy nadnárodní giganty?

Já se moc těším na panelovou diskusi, kterou na Business MeetUp povede Vítek Šubert z Unicorn Attacks s Lubo Smidem z STRV, Martinem Medkem ze Seed Starteru a Martinem Vápeníkem z Biometric Ventures. Vítek je v oblasti startupů už opravdu dlouho, působil v Silicon Valley a bude se zabývat právě tím, jak „vychovat“ toho pověstného jednorožce. Přesně tahle otázka tam podle mého názoru padne a bude zodpovězena těmi nejpovolanějšími.

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

Jedním z témat Business MeetUp je také IPO. Je to v současnosti vhodná forma získávání kapitálu? Přeci jen tu jsou i jiné formy financování jako VC, private equity fondy… Vidíme i tendenci větších firem stahovat se z veřejného financování, které má komplikační faktory jako veřejný dohled, různé povinné reporty, navíc často jsou ve vleku na vnějších okolnostech, a taková pandemie a válka negativně ovlivňují trhy.

Tady doporučuji poslechnout si veřejně dostupné podcasty s Petrem Koblicem - CEO Pražské burzy, který povede panel „Going Public“. Krásně v těchto podcastech vysvětluje zásadní výhody tohoto způsobu financování firem. Zejména fakt, že v tomto směru nemáme v ČR, ale bohužel ani v Evropě vybudovanou prakticky žádnou tradici. Osobně s tím musím souhlasit. Jen velmi málo firem, které nám v Arrows takříkajíc projdou rukama uvažuje o této formě financování. Z mého pohledu to určitě vhodná forma je, samozřejmě až v určité fázi vývoje firmy. Zpravidla to nebude v takzvané seed fázi, kdy je samozřejmě nejčastější formou financování nějaká forma convertibilního úvěru či ekvitní financování ale například jedním angel investorem.

Česká právní negramotnost je hrozivá a nebezpečná

Vy osobně jste právník. Jaké právní překážky nejčastěji řešíte s firmami, když se pokoušejí o expanzi mimo Českou republiku?

Částečně jsem to popisoval už před chvilkou. Pokud se budu bavit o situaci firmy, která se opravdu poprvé rozhodne jít do zahraničí, je to jako když jdete poprvé na večeři s rodiči k přítelkyni domů. Nevíte, kdo tam přesně bude, jaká jsou tam pravidla a zvyky, jestli si budete s nimi rozumět a rozhodně jste z toho všeho trošku nervózní. Česká firma často hledá nějakého spolehlivého partnera, který jí v cizí zemi poradí se vším na jednom místě. Nastavit business model a strategii, dodat první spolehlivé partnery nebo třeba i klienty, zvolit správný právní a daňový set-up a dobře zrealizovat.

Kryptoměny v roce 2021

Myslíte, že na bitcoin finančák nemůže? Odborník radí, jak na zdanění kryptoměn

Jak se účtují a zdaňují různé transakce s kryptoměnami, přehledně shrunuje daňový odborník BDO Michal Proks.

Přečíst článek

Jste mimo jiné také iniciátorem akce Právo k lidem, která se snaží zvyšovat právní povědomí. Na jaké úrovni v současnosti právní povědomí mezi Čechy je? Zlepšuje se?

Děkuji za tuto otázku, protože o právní negramotnosti v Česku se bude muset začít mluvit více nahlas. Opravdu to není dobré. Lidé mají naprosto zásadní mezery ve znalosti základů práva, ale i systému jako takového. A tady se nebavím o citaci zákonů, spíše o praktických věcech, které by měl znát každý, jako třeba to, že když neotevřu obálku od soudu, tak to neznamená, že soud nemůže rozhodnout. Právní povědomí se u mladých lidí přirozeně zvyšuje, protože vyrůstají v jiném prostředí, ale určitě je potřeba začít se vzděláváním v této oblasti pracovat koncepčně. Chtěli by to i sami žáci.

V čem jsou největší mezery?

Já bych to otočil. Jaké jsou ty drobné ostrůvky, kdy lidé o právu něco vědí. Většinou každý něco ví, ale ví to až tehdy, když se jemu nebo jeho blízkým stane něco, co ho donutí se zorientovat. To je ten hlavní problém. Právo u nás lidé neberou jako prostředek prevence. Využijí ho, až když jim „teče do bot“. Je potřeba, aby si stát vůbec definoval, co je právní gramotnost, protože to sám dnes neví a neřeší to. Potom je potřeba naučit učitele-neprávníky učit právo. Ono to pro ně totiž není vůbec jednoduché. Právo se musí učit jinak. S realistickými cíli. Tím cílem je, vědět, jak se zachovat v nejčastějších situacích, které se mi mohou v životě stát. Někdo mi dluží peníze, někdo mě podvedl, já půjčuji peníze, rozvádím se, někdo mi zemřel… Osobně navrhuji, aby vznikla národní strategie právní gramotnosti po vzoru té finanční, která již existuje. Koncepci strategie už mám dokonce zpracovanou, ale posunout kupředu to není jednoduché.

A jak tomu chcete napomoci? Vytváříte platformu pro využívání práva běžnými lidmi. Jak bych si ji mohl představit? Jako diskusní fórum? Nebo jako „AAA poptávku“ pro lidi s problémem a právníky, kteří nabízejí pomoc?

Moje platforma na jednoduché propojení právníků s lidmi již existuje asi 4 roky, jmenuje se www.mylaw.cz. Právě díky ní jsem si uvědomil, jak hrozná je ta negramotnost. Lidé totiž neumí ani popsat, co mají za právní problém. Portál funguje tak, že jednoduchými články na právní problematiku lidem ukazuje, že opravdu řeší právní problém a poté jim dává rychlou a jednoduchou cestu k právníkovi.

Vojtěch Sucharda

Zakladatel globální právní a poradenské společnosti Arrows Etl. Ve své právní praxi se Sucharda zaměřuje zejména na právní poradenství pro firmy, uzavírání dealů a na oblast duševního vlastnictví a IT. Zároveň se věnuje popularizaci právního povědomí mezi širokou veřejností. Prostřednictvím serveru pravoklidem.cz představuje uživatelům přístupnou formou právní problémy dneška i novinky z právní oblasti.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Sándor Bodnárz

Pandemie a migrační vlna zasáhly český pracovní trh. Práce na IČO je na vzestupu, míní odborník

Pracovní trh se dál přehřívá a stále je méně nezaměstnaných než volných míst. A to o několik desítek tisíc. Ukrajinští uprchlíci pomůžou jen někde, myslí si šéf agentury pro nábor specializovaných pracovníků Hays Sándor Bodnár. „Nejvíce volných pracovních míst je v sektoru výroby, dále můžeme zmínit sektor služeb včetně hotelnictví, s patřičným jazykovým vybavením pak také centra sdílených služeb nebo IT sektor,“ uvádí Bodnár.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rostoucí počet jednorožců ve světě

Kdo bude další jednorožec? Investoři se potkají se start-upy v Národním muzeu

Přečíst článek

I Češi budou muset dávat ženám stejný plat za stejnou práci, nařídil Brusel. Jak s tím mají firmy naložit, vysvětluje advokátka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme