Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo bude další jednorožec? Investoři se potkají se start-upy v Národním muzeu

Rostoucí počet jednorožců ve světě
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Jedno z největších setkání byznysových leaderů se uskuteční již tento čtvrtek v budově Národního muzea v Praze. Zástupci velkých investičních skupin se setkají se šéfy nadějných start-upů a nabídnou své zkušenosti se zahraniční expanzí ze střední Evropy. Krom jiného poskytnou své tipy například šéfové Rohliku, O2 Czech Republic nebo šéf pražské burzy Petr Koblic. Byznysový server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Reklama

Příběh společnosti Rohlik Group se stal již legendou tuzemského byznysu. Z lokálního hráče se stal nadnárodní online prodejce potravin, který nyní operuje v několika zemích střední a východní Evropy. Rohlik zůstává v rukách soukromých investorů, přesto jeho hodnota překročila hranici jedné miliardy dolarů a firma vedená Tomášem Čuprem se stala takzvaným jednorožcem.

Podobný potenciál má přitom hned několik tuzemských start-upů. Co jim brání vyrůst? Jak se mají prosadit v globální konkurenci? A jak se mají chovat skuteční byznysoví leadeři? Na to i spoustu dalších otázek odpoví nadcházející konference Business MeetUp 2022, která se koná v Národním muzeu již tento čtvrtek a vystoupí na ní celá řada osobností ze světa byznysu a investic.

Tomáš Čupr

Čuprův recept na úspěch: Najměte a zaplaťte top lidi, nabídněte jim opční program

U příležitosti vstupu do nového roku si zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr na Twitteru zabilancoval a podělil se o svůj recept na úspěch. „Rohlík se v posledních 12 měsících stal jednorožcem a tržby za tu dobu dosáhly 500 milionů eur. Náš příběh by se mohl stát receptem pro každou firmu ze střední Evropy, jak uspět na celoevropském trhu,“ míní podnikatel. 

Přečíst článek

„Firem, které mají ohromný mezinárodní potenciál, je v Česku spousta. Dokazuje to třeba panel Growing International, kde vystoupí společnosti Spaceti, Premiot nebo Twigsee. Leeaf je ve fázi, kdy zvolili zahraniční trh jako ten primární. Ze své praxe vím, že existuje mnoho firem, které na zahraniční trhy úspěšně expandují, je to vlastně naprosto typický klient Arrows International,“ vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz Vojtěch Sucharda z právní a poradenské společnosti Arrows International, která se věnuje byznysovému poradenství a je spolupořadatelem letošního Business MeetUpu.

Vojtěch Sucharda

Vojtěch Sucharda: Pro firmu je zahraniční expanze jako první večeře u rodičů přítelkyně. Neznáte pravidla a nevíte, na koho narazíte

Čím dál více původně českých společností expanduje za hranice. V Česku vznikli již dva „jednorožci“, tedy startupy, jejichž hodnota přesahuje miliardu dolarů. Budou další? A ve kterých sektorech jsou nejzajímavější startupy? „Segment zde nehraje hlavní roli. Jde spíš o schopnost a chuť využít synergií přeshraničního trhu,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf právní kanceláře Arrows International Vojtěch Sucharda, který bude jedním z řečníků na chystané konferenci Business MeetUp o financování a rozvoji startupů.

Přečíst článek

Úspěšná cesta končí na burze

Akce nabídne možnost setkat se s více než dvěma sty osobnostmi z mezinárodního byznysu, ať už ze strany founderů úspěšných start-upů, tak také za velké investiční skupiny či takzvané andělské investory.

Z Rohlik Group vystoupí jeho CEO Olin Novák, za O2 Czech Republic, která investuje do celé řady start-upů, tu bude CEO Jindřich Fremuth, z dalšího mimořádně úspěšného projektu Pilulka tu bude Petr Kasa.

Právě Pilulka předloni úspěšně završila významnou část své byznysové dráhy a upsala část svých akcií na pražské burze. Šéf burzy Petr Koblic pak bude také na Business MeetUpu a povede panel věnovaný právě kotování firmy na burze.

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

„Petr Koblic povede panel Going Public. Ve svých veřejně dostupných podcastech se problematice vstupu na burzu dlouhodobě věnuje a vysvětluje zásadní výhody tohoto způsobu financování firem. Zejména fakt, že v tomto směru nemáme v ČR, ale bohužel ani v Evropě vybudovanou prakticky žádnou tradici. Osobně s tím musím souhlasit,“ dodává Sucharda, který vystoupí v závěrečném panelu nazvaném Big Player Tips.

Business MeetUp 2022

Kde: Národní muzeum Praha

Kdy: 28. dubna od 15 do 19 hodin

Vybraní speakeři: Olin Novák (Rohlik Group), Jindřich Fremuth (O2 Czech Republic), Christian Gorny (ETL Global), Vojtěch Sucharda (Arrows International), Petr Koblic (Burza cenných papírů Praha)

Tomáš Čupr

Čuprův Rohlík míří pod značkou Sezamo do Itálie, Rumunska a Španělska

Rohlik Group příští rok začne pod novou značkou Sezamo doručovat on-line nákupy nejprve v prvním pololetí v Itálii a Rumunsku, ve druhé půlce roku pak rozšíří službu i do Španělska, uvedla firma.

Přečíst článek

Tchaj-wanský výrobce čipů TSMC vyrábí nejdůmyslnější polovodiče pro celý svět.

Odklon od Číny pokračuje. V Česku, Slovensku a Litvě bude investovat miliardový tchaj-wanský fond

V přepočtu 4,5 miliardy korun chce investovat v regionu CEE tchaj-wanský fond. Posílení diplomacie už nese ovoce, vztahy Číny s postkomunistickými státy upadly, naopak s ostrovní zemí posilují.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

jednorožec

Peníze zdražily, zábava skončila. Investičním hitem jsou cihly, beton a půda

Přečíst článek
Vojtěch Sucharda

Vojtěch Sucharda: Pro firmu je zahraniční expanze jako první večeře u rodičů přítelkyně. Neznáte pravidla a nevíte, na koho narazíte

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme