Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třicetiletá dcera miliardáře Tykače za stamiliony koupila elektrotechnickou skupinu Eltodo

Monitorovací automobily Eltodo - malé bílé automobily s několika kamerami na střeše - křižují v pravidelných intervalech některé části hlavního města a s pomocí speciální technologie skenují registrační značky, přičemž vyhledávají vozy, které v nových parkovacích zónách stojí načerno a dopouštějí se tak dopravního přestupku.
profimedia.cz
 ČTK

Dcera podnikatele Pavla Tykače koupila stoprocentní podíl ve skupině Eltodo. Firma je dodavatelem elektrotechnických technologií se zaměřením na energetiku, dopravu, veřejné osvětlení či telekomunikace. Jejím dosavadním vlastníkem byl podnikatel Libor Sadílek. Podle odhadu webu E15.cz se prodejní cena mohla pohybovat ve stovkách milionů korun. Na transakci upozornil server MotejlekSkocdopole.com.

Reklama

Třicetiletá Veronika Tykačová koupila Eltodo prostřednictvím společnosti Verignis, kterou vlastní lichtenštejnská nadace Tagetes Foundation. Tykačová bere transakci jako svoji soukromou investici, která není součástí skupiny Sev.en jejího otce.

Chceme posílat hlavní obor činnosti, třeba kamerové systémy

„Potenciál skupiny Eltodo vidíme primárně v její diverzifikaci a rozsahu nabízených činností," uvedl člen představenstva Verignis Luděk Horák. Eltodo pod novým vedením plánuje posílení stávajících hlavních oborů, jako jsou systémy řízení dopravy a veřejného osvětlení, tunelové technologie, kamerové systémy nebo například budování elektrické rozvodné sítě, uvádí E15. V souvislosti s energetikou chce Eltodo podle serveru vsadit zejména na obnovitelné zdroje energie.

Vydavatelství Mafra na Smíchově

Uhlobaron Tykač chce od Babiše koupit Mafru. Zájem má i Křetínský

Podnikatel a majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač jedná o koupi vydavatelství Mafra. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Pokud jde o Mafru, zájem jsme projevili, ale ta jednání jsou na počátku, řekl Tykač. Skupina Mafra, která patří k největším mediálním domům v Česku, spadá pod Agrofert ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Přečíst článek

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy se hospodaření Eltoda v roce 2021 dostalo do ztráty 22 milionů korun. Konsolidované tržby ve stejném období klesly meziročně o 13 procent na 2,2 miliardy korun. Eltodo v posledních letech finančně strádalo kvůli covidové pandemii, zároveň se firmě čím dál méně dařilo získávat zakázky od měst, zejména pražského magistrátu, uvádí E15.

Skupina Eltodo, která je dodavatelem technologií silnoproudé a slaboproudé elektrotechniky, vznikla počátkem devadesátých let minulého století. Zaměřuje se jak na tradiční odvětví, jakými jsou energetika, doprava a veřejné osvětlení, tak i na obory, jako jsou telekomunikace či řízení inteligentních budov. Kromě ČR a Slovenska firma působí také v Německu, Rusku a na Ukrajině.

Pobočka Moneta Money Bank

Uhlobaron Tykač už vlastní desetinu akcií Monety

Kyperská firma Manecomte miliardáře Pavla Tykače navýšila podíl v Monetě Money Bank nad deset procent. Jde o investici bez snahy mít podíl na řízení banky, uvedl k transakci miliardářův mluvčí Jan Chudomel. Manecomte získala letos na jaře od České národní banky souhlas k nabytí takzvané kvalifikované účasti, tedy zvýšení podílu v Monetě nad deset procent až do 20 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme