Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tomu se říká odměna. Šéf VZP dostane ke statisícovému platu ještě milionový bonus

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek
ČTK
 ČTK

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek dostane ke svému měsíčnímu platu 355 tisíc korun roční odměnu 1,81 milionu korun. Finanční bonus mu schválila správní rada největší tuzemské zdravotní pojišťovny na základě plnění stanovených kritérií. Je to vůbec nejvyšší částka, kterou Kabátek za své téměř dvanáctileté působení v čele pojišťovny dostane, uvedl server Seznam Zprávy.

Reklama

Roční odměna Kabátkovi postupně narůstá. Loni byla 1,57 milionu korun, předloni 1,31 milionu a v letech koronavirové pandemie 2020 a 2021 shodně 1,28 milionu korun. Kabátek dostal letos rekordní odměnu i proto, že se mu zvýšil plat z 225 tisíc na 355 tisíc korun měsíčně, píše server. Plat prezidenta Petra Pavla je přitom zhruba 341 tisíc korun a premiéra Petra Fialy (ODS) přibližně 274 tisíc korun za měsíc.

Kolik stojí důstojný život v Česku?

Kolik stojí důstojný život v Česku? Experti to spočítali a většina na to nedosáhne

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 67 procent zaměstnanců.

Přečíst článek

Roční odměna ředitele VZP může být až šest měsíčních platů, tedy 2,13 milionu korun. Kabátek dostane 1,81 milionu korun, protože úkoly, které mu byly stanoveny, splnil z 85 procent, uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. „Výši odměny odsouhlasila správní rada VZP ČR na základě plnění stanovených kritérií, mezi nimi byly zejména dobré hospodářské výsledky pojišťovny, dále například navýšení počtu operací v režimu jednodenní péče, aktivní smluvní politika v oblasti léčiv, zlepšení servisních služeb pro pojištěnce v souvislosti s digitalizací služeb a podobně,“ citují Seznam Zprávy Plívovou.

Při schvalování parametrů, podle kterých se roční odměny řediteli vyplácejí, přitom část členů správní rady VZP kritizovala to, že jsou kritéria příliš nekonkrétní, píše server. Kabátek je v čele VZP od prosince 2012, nynější čtyřletý mandát mu bude končit letos na podzim.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Česko se stále více zadlužuje. Loni dopadlo nejhůře od krizového roku 2013

Česko bylo loni devátou nejméně zadluženou zemí EU. Tak špatně na tom předtím bylo naposledy v krizovém roce 2013, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Naopak nejlepších výsledků v tomto miléniu dosahovalo v letech 2016 až 2020, kdy bylo soustavně čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU. 

Přečíst článek

Martin Dočekal, majitel fondu Českých korporátních dluhopisů

Dočekal: Firemní dluhopisy neznamenají podvod. Je ale třeba dobře vybírat

Úrokové sazby v Česku postupně klesají a atraktivita dluhopisů se zase mění. Dvouciferných výnosů jako loni se ale už jen tak nedočkáme, říká v rozhovoru pro newstream.cz majitel fondu Českých korporátních dluhopisů Martin Dočekal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme