Reklama

Soros: Evropa má silnou vyjednávací pozici. Plyn by měla vypnout, dokud to Putina bolí

George Soros
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Ruská invaze na Ukrajinu může znamenat začátek třetí světové války, řekl americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. Nejlepším způsobem, jak zachovat svobodnou civilizaci, je podle něj porazit ruského prezidenta Vladimira Putina, a to okamžitým vypnutím plynu, upozorňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Jedenadevadesátiletý Soros označil válku na Ukrajině za součást širšího boje mezi otevřenými společnostmi, které se zakládají na respektu k lidským právům, transparentní veřejné správě a vládě práva, a uzavřenými společnostmi, jako je Čína či Rusko. Uzavřené společnosti jsou přitom podle Sorose na vzestupu.

„Invaze byla možná začátkem třetí světové války a naše civilizace ji nemusí přežít,“ uvádí text Sorosova projevu, který zveřejnila jeho kancelář. „Nejlepší a možná jediný způsob, jak zachovat naši civilizaci, je co nejdříve porazit Putina. To je to nejdůležitější,“ dodal podle zveřejněného textu finančník. „Nemohu předvídat výsledek, ale Ukrajina má určitě šanci zvítězit,“ uzavřel. 

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Putin podle Sorose nyní invazi považuje za chybu a chystá se jednat o příměří. „Příměří je však nedosažitelné, protože se mu nedá věřit,“ myslí si Soros. „Čím je Putin slabší, tím méně lze jeho chování předvídat,“ rozvedl. 

EU má silnou vyjednávací pozici

Evropská unie musí podle Sorose pochopit, že ruský prezident může zastavit dodávky ruského zemního plynu, „dokud to opravdu bolí“. Ruský plyn v současnosti pokrývá asi 40 procent evropských potřeb.

Evropa má podle Sorose vůči Putinovi velmi silnou vyjednávací pozici. „Evropa je jeho jediným trhem. Pokud ji přestane zásobovat, bude muset zavřít vrty na Sibiři, odkud plyn do EU teče. Vypnutí chvíli potrvá, ale jakmile k němu dojde bude pro něj obtížné kvůli stáři zařízení je opět zapnout. A to on ví,“ napsal Soros italskému premiérovi Mariovi Draghi.

Ilustrační foto

Pomoc i obchodní příležitost. Český vlak dovezl z Ukrajiny vlak kukuřice pro Egypt

Český státní železniční nákladní dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake. Odtud zásilka zamíří lodí do Egypta. Ukrajina nemůže kvůli ruské invazi vyvážet obilí po moři. Podle OSN kvůli tomu hrozí nedostatek potravin v chudých zemích. Informaci přinesl server Zdopravy.cz.

Přečíst článek

Právě italského ministerského předsedu považuje Soros za nejsilnějšího evropské lídra v otázce energetické soběstačnosti. Na dokument z 23. května upozornila agentura Bloomberg

Italská vláda na Sorosův dokument dosud neodpověděla, což miliardář potvrdil během svého projevu v Davosu.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Zvyšovat sazby se chystá už i ECB. Do konce září skoncuje se zápornými úroky

Depozitní sazba Evropské centrální banky (ECB) se zřejmě dostane z negativního pásma do konce září a mohla by se pak dál zvyšovat, pokud nebude vidět, že se inflace stabilizuje na dvou procentech. Prohlásila to dnes prezidentka ECB Christine Lagardeová. Zdůraznila tak svou zásadní změnu postoje k měnové politice. Původně zvyšování úroků v letošním roce vylučovala, teď už ale plánuje úroky zvýšit vícekrát. Důvodem je rekordní inflace v eurozóně.

Přečíst článek

Hasiči likvidují požár ve zničené škole v Charkově 12. dubna 2022.

Stratégové: Válka přešla do další fáze. Převahu může získat ten, kdo zmobilizuje větší síly

Válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, podle ukrajinských a západních vojáků přešla do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal v aplikaci Telegram, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“. Ruská redakce BBC se za pomoci vojenských expertů pokusila zodpovědět, jaké závěry lze udělat z ukončení druhé fáze války.

Přečíst článek

 

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v únoru stouply, ale bylo to méně než loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme