Reklama

Sandbergová výhodně prodávala akcie Facebooku. Přišla si tím na 1,7 miliardy dolarů

Sheryl Sandberg
ČTK
Zdeněk Pečený

Odcházející provozní ředitelka Mety (dříve Facebook) Sheryl Sandbergová si během své kariéry ve firmě přišla z prodeje zaměstnaneckých akcií na 1,7 miliardy dolarů (39 miliard korun). Zásadně prodávala, když byly ceny nahoře, píše CNBC.

Reklama

Sandbergová tento týden na svém facebookovém účtu oznámila, že po 14 letech končí ve funkci provozní ředitelky společnosti Meta. Zůstane už jen jako členka boardu. 

Podle insiderů se o jejím odchodu spekulovalo již delší dobu. Agentura Bloomberg uvedla s odkazem na bývalého zaměstnance, že o jejím odchodu se šuškalo již minimálně od roku 2011.

Raritní miliardářka

Podle Forbesu se majetek Sandbergové odhaduje na 1,6 miliardy dolarů, což z ní dělá druhou nejbohatší ženu z technologických společností po Meg Whitmanové. Whitmanová dříve zastávala nejvyšší funkci v Hewlett Packard Enterprise a podle Forbesu má majetek za 3,2 miliardy dolarů.

Sheryl Sandbergová po 14 letech končí jako COO Facebooku

Zuckerbergova pravá ruka Sheryl Sandbergová končí ve funkci provozní ředitelky Facebooku

Provozní ředitelka firmy Meta Platforms (dříve Facebook) Sheryl Sandbergová po 14 letech skončí ve funkci. Dvaapadesátiletá Sandbergová to oznámila na svém facebookovém účtu. Formálně z funkce odstoupí na podzim, měla by však zůstat ve správní radě firmy Meta, která je mateřskou firmou také Instagramu a WhatsAppu.

Přečíst článek

Sandbergová se stala miliardářkou, aniž by kdy zastávala funkci generální ředitelky či zakladatelky. A zatímco mnoho manažerů v rostoucích technologických firmách tíhne k držení svých akcií jako projev důvěry ve svého zaměstnavatele, Sandbergová byla agresivním a vytrvalým prodejcem akcií Facebooku (nyní Meta).

Za posledních deset let Sandbergová prodala přes 75 procent svých akcií. Podle analytické firmy VerityData prodala celkem přes 22 milionů akcií za více než 1,7 miliardy dolarů. Podle jiné analytické společnosti, Smart Insider, by její výnos mohl být až 1,9 miliardy dolarů.

„Její prodeje za poslední desetiletí z ní dělají jednu z největších zasvěcených prodejců v jakékoli americké společnosti,“ uvedl pro CNBC Ben Silverman, ředitel výzkumu ve VerityData.

Sandbergová se během poslední dekády akcií zbavovala v širokém rozmezí cen, ale vždy když šly ceny akcií Facebooku nahoru. Cena akcií byla Facebooku byla při vstupu společnosti na burzu v roce 2012 zhruba 38 dolarů za kus, svého vrcholu dosáhla loni v září nad 382 dolarů za akcii. 

Zálibu v superjachtách nepěstuje

Podle VerityData dosáhla během let Sandbergová průměrné prodejní ceny akcií na hodnotě 79,10 dolaru a poslední zaznamenaný prodej proběhl v říjnu 2019.

Navzdory svému statusu miliardářky Sandbergové si nevypěstovala zálibu v jachtách, soukromých tryskáčích a domech na pláži, ve kterých se běžně vyžívají technologičtí magnáti, informuje CNBC. 

Podle zpráv z médií se v roce 2013 přestěhovala do nově postaveného domu o rozloze 900 metrů čtverečních v Menlo Parku v Kalifornii, tedy blízko sídla Facebooku.

Mark Zuckerberg

Zuckerbergova ochranka stála desítky milionů dolarů, patnáctkrát více než Bezosova

Facebook má nejen téměř tři miliardy uživatelů a tedy větších, či menších příznivců, ale i odpůrců. A to zřejmě v některých případech takových, že je třeba zakladatele a hlavní mozek sociální sítě pečlivě střežit. Náklady na jeho ochranu loni mnohonásobně převyšovaly podobné služby dalším nejbohatším lidem a nejmocnějším manažerům na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mark Zuckerberg

Je to mistr manipulace a vykořisťuje lidi, napsal chatbot o svém stvořiteli Zuckerbergovi

Přečíst článek
Sheryl Sandbergová po 14 letech končí jako COO Facebooku

Zuckerbergova pravá ruka Sheryl Sandbergová končí ve funkci provozní ředitelky Facebooku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme