Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Republikáni v Iowě drtivě podpořili nominaci Trumpa na prezidenta. Končí jeden z kandidátů

Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta
ČTK
 ČTK

Americký exprezident Donald Trump si připsal drtivé vítězství na úvod procesu, který určí kandidáta Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby v USA.

Reklama

Podle téměř kompletních výsledků při takzvaných volebních shromážděních ve státě Iowa získal zhruba polovinu hlasů, v souboji o druhé místo floridský guvernér Ron DeSantis porazil bývalou velvyslankyni USA při OSN Nikki Haleyovou. Podnikatel Vivek Ramaswamy, který obsadil čtvrté místo, z dalšího boje o nominaci odstoupil.

Trump ve státě v centrální části USA potvrdil pozici lídra Republikánské strany a vykročil tak k očekávané repríze souboje o Bílý dům se současným prezidentem Joem Bidenem. Ten v prohlášení svého předchůdce označil za „jasného favorita“ republikánských primárek.

Vítězství 77letého bývalého prezidenta v Iowě předpovídaly průzkumy; první odhady médií o tom, že se očekávání naplnila, přišly v noci na dnešek v okamžiku, kdy mnozí voliči měli hlasování ještě před sebou. Trumpovo dominantní postavení proměnilo úvodní klání v soupeření o druhé místo, které pro sebe nakonec získal DeSantis, když těsně pokořil 20procentní hranici.

FOTOGALERIE: Dům po Ivaně Trumpové v New Yorku

Nominační proces republikánů potrvá několik měsíců a vyvrcholí na stranickém sjezdu v červenci. Trump mezi republikánskými voliči dlouhodobě vede průzkumy přesto, že se loni stal prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA a soudní porota mu nařídila vyplatit odškodné za sexuální zneužití novinářky Jean Carrollové.

„Cítím se skvěle,“ řekl Trump stanici Fox News ke svému zjevnému přesvědčivému vítězství. Později před svými stoupenci v Des Moines mimo jiné prohlásil, že je čas, „aby se naše země sjednotila“.

V projevu mluvil také o tom, že „zastavíme zločin v Americe“ a že USA budou pod jeho vedením deportovat přistěhovalce „na úrovni, jakou jsme v téhle zemi hodně dlouho neviděli“. Zdůrazňování problémů s kriminalitou a extrémní protiimigrační opatření patří mezi hlavní motivy Trumpovy kampaně, společně s příslibem čistek ve federální vládě či poukazováním na nárůst životních nákladů.

Nominační proces Republikánské strany odstartoval v Iowě za velmi mrazivého počasí. V posledních dnech tu teploty klesaly až k minus 30 stupňům Celsia. Ve státě s více než třemi miliony obyvatel se nakonec volebních shromáždění zúčastnilo lehce přes 100 tisíc lidí, podle agentury AP byla účast nejnižší za posledních 25 let.

I proto lze ze zdejších výsledků těžko vyvozovat obecné závěry. Spíše než pro Trumpa bylo hlasování klíčové pro DeSantise a Haleyovou, kteří bojují o pozici hlavní alternativy vůči exprezidentovi. Poslední průzkumy naznačovaly, že v tomto směru začíná mít navrch bývalá guvernérka Jižní Karolíny, v Iowě však za DeSantisem zaostala se zhruba 19 procenty hlasů.

Konec kandidáta

Jasným poraženým hlasování je Ramaswamy, který oznámil, že z nominačního souboje odstupuje. „Cesta k příštímu prezidentství tu pro mě není,“ připustil 38letý multimilionář s indickými kořeny, jemuž neúplné výsledky přisoudily zisk pouhých 7,7 procenta hlasů. Dodal, že Trump bude mít jeho plnou podporu.

Americkým Středozápadem v noci na sobotu postupovala sněhová bouře, až do neděle se budou muset obyvatelé některých států potýkat s extrémně nízkými teplotami sahajícími až k minus 40 stupňům Celsia

FOTOGALERIE: V USA je až mínus čtyřicet. Bez elektřiny jsou statisíce lidí

Americkým Středozápadem v noci na sobotu postupovala sněhová bouře, která připravila o přístup k elektřině statisíce lidí a přiměla aerolinky zrušit tisíce letů.

Přečíst článek

Republikánští voliči se v Iowě shromáždili ve školních tělocvičnách, knihovnách či kostelech, dohromady bylo hlasovacích míst více než 1600. Z průzkumu, který mezi prvními příchozími účastníky volebních shromáždění provedla agentura Edison Research, vyplývá, že pro místní stoupence republikánů jsou nejdůležitějšími tématy při rozhodování přistěhovalectví a ekonomika.

Cyklus primárek a volebních shromáždění bude pokračovat 23. ledna ve státě New Hampshire. Klíčový bude pravděpodobně březen, kdy bude napříč několika státy ve hře více než polovina delegátů pro stranickou volbu.

V New Hampshire také tento měsíc začne kolotoč primárek amerických demokratů. V těch míří za ziskem nominace 81letý prezident Biden, který kandiduje bez výraznější vnitrostranické konkurence. „Tyto volby od počátku směřovaly k tomu, že to bude vy a já vs. extrémní MAGA republikáni,“ uvedl Biden po hlasování v Iowě, přičemž použil zkratku Trumpova sloganu „udělat Ameriku znovu skvělou“. „Byla to pravda včera a bude to pravda zítra,“ dodal šéf Bílého domu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Poslední šance? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Karel Pučelík: Poslední šance k odstranění Trumpa? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Přečíst článek

Pro republikány je Reagan legendou. Zvláště pro mladé demokraty je zase hrdinou Obama

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme