Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rektor VŠE jde do války se Ševčíkem. Sám chce navrhnout jeho vyhazov

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík má problém.
ČTK
 ČTK

Situace na Vysoké škole ekonomické se dostává do horké fáze. Rektor Petr Dvořák odmítl vyslyšet požadavek šéfa Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka, aby dostal více času na zvážení rezignace. Rektor je připraven v krajním případě vyvolat řízení o odvolání děkana. Studenti mezitím chystají demonstraci proti Ševčíkovi.

Reklama

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák považuje za nejvhodnější, aby děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka odvolal akademický senát této fakulty. Požádal proto o bezodkladné svolání jeho mimořádné schůze. Pokud senát fakulty děkana neodvolá, využije rektor pravomoc navrhnout odvolání z vlastního podnětu, k čemuž potřebuje souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek

Rektor to uvedl po dnešním jednání vedení VŠE. Důvodem rektorova stanoviska je mimo jiné Ševčíkova přítomnost na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí.

„Vzhledem k zodpovědnosti akademického senátu NF za návrh ke jmenování děkana a s ohledem na znění vysokoškolského zákona považuje rektor v této situaci za nejvhodnější krok, aby odvolání děkana navrhl fakultní senát z vlastní vůle. V případě, že akademický senát NF děkana nenavrhne odvolat, využije rektor svoji pravomoc odvolat děkana z vlastního podnětu,“ uvedl Dvořák.

V takovém případě předloží po projednání v akademickém senátu národohospodářské fakulty svůj návrh na odvolání děkana akademickému senátu VŠE. „V případě souhlasu akademického senátu VŠE, rektor děkana Ševčíka odvolá z funkce,“ sdělil rektor, který ho v pondělí vyzval k rezignaci.

Miroslav Ševčík nevidí důvod pro své odvolání, které požaduje rektor Dvořák. Výzvy k odchodu z čela fakulty vnímá jen jako záminku, jak se zbavit nepohodlného člověka, řekl novinářům.

Ševčík dnes požádal Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda odstoupí, rektor jeho žádost ale nevyslyšel. Dvořák novinářům řekl, že není namístě věc znovu protahovat a navíc se rozhodl pro řešení, které dává děkanovi dostatek času ke zvážení rezignace.

Ondřej Fryc v pořadu Jiný peníze
video

Ondřej Fryc: Většina lidí na investice do start-upů prostě nemá

Investování do start-upů je obrovsky riziková věc, většinou se to nepovede, start-up to nevydělá zpátky, říká v pořadu Jiný peníze Ondřej Fryc, zakladatel venture kapitálové společnost Reflex Capital.

Přečíst článek

Vedení VŠE: Chování Ševčíka je za hranou

Ekonom a politik Ševčík, který je expertem hnutí Trikolora, vedl Národohospodářskou fakultu VŠE po dvě volební období v letech 2010 až 2018, už tehdy čelil studentským protestům. Znovu ho akademický senát zvolil loni v dubnu.

V minulosti se Ševčík zúčastnil některých protestních akcí proti vládě, v sobotu se zúčastnil protivládní demonstrace a podle serveru Forum 24 i následného pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Univerzita se v neděli od Ševčíkova vystupování na demonstraci distancovala a uvedla, že chování děkana je „za hranou“ dlouhodobě. Ševčík však tvrdí, že na demonstraci nevystupoval. Údajně pouze doprovázel muže zbitého policií, a výtky vedení VŠE proto nechápe.

Mall Group má nového šéfa, Francouze Jeana Charretteura

Mall Group má nového šéfa. Je jím Francouz Jean Charretteur. Povede i CZC

Novým generálním ředitelem skupiny e-shopů Mall Group se stal dosavadní šéf UNO Hypermarché v Alžírsku Jean Charretteur. Nahradil Jakuba Střeštíka. Skupina uvedla, že Charretteur zároveň bude ředitelem obchodu s elektronikou CZC, kde převezme část aktivit od odcházející Jitky Dvořákové.

Přečíst článek

Rektor VŠE přesto vyzval Ševčíka k odstoupení z funkce děkana národohospodářské fakulty. Se Ševčíkem se domluvil na tom, že děkan rozhodnutí o rezignaci oznámí do dneška. Ševčík novinářům řekl, že podání rezignace zváží, dnes požádal o více času na rozmyšlenou.

Chystá se demonstrace

Zákon za určitých situací umožňuje rektorovi děkana odvolat z vlastního podnětu, avšak pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu vysoké školy. Vztahuje se to na situace, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Studenti VŠE nespokojení se Ševčíkem svolali na středu od 12:30 před sídlo školy na náměstí Winstona Churchilla demonstraci, na níž chtějí děkana vyzvat k rezignaci, případně apelovat na akademický senát Národohospodářské fakulty, aby děkana odvolal.

Pavel na Hrad. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, 9. března 2023, Pražský hrad. Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zdraví přihlížející z balkonu na třetím hradním nádvoří.

FOTOGALERIE: Týden ve světě: Pavlova inaugurace, netradiční MDŽ i sníh nad Hollywoodem

Inaugurace nového českého prezidenta Petra Pavla, svátek barev v Indii, sportovní výkony i netradiční oslava Mezinárodního dne žen. Dění ve světě v uplynulém týdnu dokumentovaly tisíce profesionálních fotografů. Podívejte se na nejlepší fotografie zachycující vážné i nevážné, poetické či adrenalinové fotografie agentur AP a ČTK.

Přečíst článek

PPF nejspíše odejde z Číny zcela. Nemá pro ni obchodní budoucnost

PPF nejspíše odejde z Číny zcela. Nemá pro ni obchodní budoucnost

Skupina PPF je připravená i na úplný odchod z čínského trhu, kde od roku 2007 poskytuje spotřebitelské úvěry pod značkou Home Credit. Považuje ho za realistický. V Číně už nevidí obchodní příležitosti. Podcastu Insider to řekl člen představenstva PPF Vladimír Mlynář.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme