Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Senát fakulty Ševčíka podržel. Ale rektor VŠE dál na jeho konec tlačí

Stávající děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík
ČTK
 ČTK

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák podnikne kroky k odvolání děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Podle rektora Ševčík jako vysoký manažer svými veřejnými vystoupeními dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Děkan zopakoval, že sám neodstoupí. Uvedl, že důvody pro své odvolání nevidí.

Reklama

Rektor navrhl odvolání akademickému senátu fakulty. Ten Ševčíka ale ve středu podpořil. Stejný návrh se chystá Dvořák připravit i pro akademický senát VŠE.

Dvořák na středečním zasedání fakultního senátu řekl, že jeho apel na rezignaci Ševčíka a následná výzva k jednání o děkanově odvolání není reakcí pouze na demonstraci 11. března, ale na děkanovo dlouhodobé veřejné vystupování. Rektor se vymezil rovněž proti tomu, že snaha o odvolání Ševčíka je omezením svobody na univerzitě.

„Z mé strany nejde o žádné omezování akademických svobod či práva na názor. Nikdy jsem mu (Ševčíkovi) nezakazoval, aby své názory na akademické půdě předkládal, přestože mi přijdou kontroverzní. (...) Jako rektor se ale proti tomu, aby bylo poškozováno dobré jméno školy, musím vymezit,“ řekl.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN)

Ministr Balaš: Ševčík je reputační riziko pro VŠE

Další důležitý hlas se vložil kauzy děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslava Ševčíka. Ministr školství prohlásil, že Ševčík pro školu představuje reputační riziko.

Přečíst článek

Reklama

Ševčík důvody ke svému odvolání nevidí a sám odstoupit z funkce nehodlá. Zopakoval, že u protestu před Národním muzeem v Praze, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, pouze pomáhal zraněnému. „Ničeho jsem se nedopustil, nikam jsem se nedobýval, žádnou vlajku jsem nestrhával,“ řekl. Odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE.

S vyjádřením rektora nesouhlasil ani člen fakultního akademického senátu Jan Vondráček. Ševčík podle něj „má být odvoláván kvůli pomoci zraněnému“, řekl s tím, že Dvořák podal výzvu k rezignaci až po děkanově účasti na březnové demonstraci. Vedení školy podle něj zvolilo vůči Ševčíkovi „cestu perzekuce za jiný názor“. Podle Vondráčka není možné odvolat děkana, aniž by se současně neporušila svoboda slova a shromažďování.

Pracovnice PR oddělení VŠE Kateřina Pelouchová uvedla, že celouniverzitní akademický senát má naplánovaný řádný termín jednání na pondělí 24. dubna. Možné odvolání by tak podle ní mohli senátoři v případě, že budou do té doby naplněny potřebné právní kroky, projednávat na tomto jednání.

Setrvání Ševčíka ve funkci ve vedení Národohospodářské fakulty podpořili dříve v otevřeném dopise rektorovi nazvaném „Nechte učit Ševčíka“ někteří politici, publicisté, podnikatelé či právníci, mimo jiné poslanci SPD Jaroslav Bašta a Jiří Kobza a ústavní právník Zdeněk Koudelka. Na podporu Ševčíkova setrvání ve funkci děkana vznikla také petice.

Studenti demonstrovali proti děkanu Národohospodářské fakulty Miroslavu Ševčíkovi.

Studenti proti Ševčíkovi. Na demonstraci vyzvali děkana k rezignaci

Několik stovek studentů a dalších účastníků z řad veřejnosti ve středu před sídlem Vysoké školy ekonomické (VŠE) na pražském Žižkově demonstrovalo proti děkanovi Národohospodářské fakulty VŠE Miroslavu Ševčíkovi. Protestující vysokoškoláci chtějí, aby Ševčík funkci děkana dále nezastával, vyzvali ho proto k rezignaci. Ševčík podle demonstrantů kazí svým vystupováním na veřejnosti reputaci fakulty a celé školy. Na místě konání protestu se sešli i podporovatelé nynějšího děkana. Na akci dohlíželi policisté a antikonfliktní tým.

Přečíst článek

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE a Václav Klaus, bývalý prezident, politik.

Dalibor Martínek: Případ Ševčík. Muž, který má talent vyskytovat se na zvláštních místech

Co o Miroslavu Ševčíkovi říct? Už třicet let se průběžně občas vynoří do veřejného prostoru, potom se zase zanoří. Jeho výnory jsou vždy poněkud zvláštní a budí pozornost. Jednou za čas dokáže zaplnit přední pozice médií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme