Reklama

Rakouský exkancléř jde pracovat pro miliardáře Thiela

Peter Thiel
Dan Taylor, www.heisenbergmedia.com/Wikimedia commons
Tereza Zavadilová
tzv

Sebastiana Kurze najal známý muž ze Silicon Valley, bývalý kolega Elona Muska Peter Thiel.

Reklama
Tak už se ví, kam v Silicon Valley míří rakouský exkancléř Sebastian Kurz: Bloomberg a Financial Times informovaly, že jej najal miliardář Peter Thiel. Konkrétně má pracovat pro jeho investiční firmu Thiel Capital jako globální stratég se zaměřením na problematiku politiky Evropské unie. 

Thiel dává Kurzovi záchranné lano v nejtěžší dobu - bývalý kancléř je vyšetřován z údajných trestných činů úplatkářství a zneužití důvěry, státní zastupitelství ho podezírá, že před pěti lety nechal za veřejné peníze vypracovat průzkumy mínění zfalšované v politikův prospěch. Kvůli těmto aférám byl Kurz nucen začátkem října odejít z vlády.  

Pětatřicetiletý dvojnásobný ex-kancléř, považovaný za průkopníka evropské populistické pravice, pak na začátku prosince oznámil, že se definitivně stáhne z politického života. 

Sebastian Kurz ČTK/AP

Peter Thiel je úspěšný americký investor, podle Bloombergu má jmění v hodnotě přes devět miliard dolarů. Založil PayPal, který v roce 2000 zfúzovali s firmou X.com Elona Muska, byl jedním z prvních investorů Facebooku, nyní má firmu zaměřenou na analýzu dat především pro velké a státní klienty Palantir. Krom toho Thiel úspěšně investoval v rané fázi do řady úspěšných firem, jako Linkedin, Spotify, Airbnb či SpaceX.

S Kurzem má společné politické postoje, ač libertarián a veřejně se hlásí k homosexuální orientaci, podporuje i konzervativní politiku, dlouhodobě platí republikány a patřil mezi sponzory Donalda Trumpa. 

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Akcie v Evropě mají za sebou druhý nejlepší rok od globální krize

Akcie v Evropě za sebou mají úspěšný rok, jejich hlavní index zpevnil asi o 22 procent. Je to druhý nejlepší výsledek od roku 2009, kdy se svět vzpamatovával z globální finanční krize. Dnes bylo obchodování slabší, protože v Německu, Itálii nebo ve Španělsku byly trhy zavřené. Panevropský index STOXX Europe 600 dnes zůstal bez výraznějších změn a uzavřel na 488 bodech.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miliardář Jeff Bezos s partnerkou Lauren Sánchez.

Stárnutí je humanitární katastrofa, řekli hoši ze Silicon Valley a začali hledat lék proti smrti

Přečíst článek
Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme