Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rakouský kancléř Kurz rezignoval kvůli korupční kauze

Sebastian Kurz
ČTK/AP
 ČTK

Rakouský kancléř Sebastian Kurz oznámil, že končí ve funkci. Politik, podezřelý v korupční kauze, uvedl, že svým odchodem chce zabránit chaosu a nestabilitě, napsal list Kronen Zeitung. Kurz navrhl, aby na jeho místo v čele rakouské vlády nastoupil ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Reklama

Kurz neodchází z nejvyšších pater politiky úplně, zůstane ve funkci předsedy Rakouské lidové strany (ÖVP). Zároveň chce nově zastávat funkci předsedy lidoveckého poslaneckého klubu v Národní radě.

Kurz dnes v krátkém vystoupení před novináři zdůraznil, že krok neznamená přiznání viny. Obvinění, která jsou vůči němu vznášena, opět označil za falešná.

Jan Hamáček

Jan Hamáček rezignoval na post předsedy ČSSD. Končí i Filip

Vicepremiér Jan Hamáček rezignuje na funkci předsedy sociální demokracie poté, co se strana nedostala do Sněmovny. Rezignaci ohlásil také Vojtěch Filip a členové vedení KSČM. Řízením jsou pověřeni Šimůnek a Ort.

Přečíst článek

Kurze podezřívají za falšování průzkumů veřejného mínění

Pětatřicetiletý Kurz v posledních dnech čelil stále silnějšímu tlaku opozice i menšího koaličního partnera, jímž jsou Zelení. Jejich předseda Werner Kogler prohlásil, že Kurz není způsobilý zastávat úřad kancléře a postavil jej před ultimátum: Pokud sám neodstoupí, bude mu na úterní mimořádné schůzi Národní rady hrozit hlasování o vyslovení nedůvěry. Zelení rovněž v pátek vyslovili požadavek, aby lidovci ve vládě Kurze nahradili někým bezúhonným.

"Moje země je pro mě důležitější, než má osoba," řekl dnes Kurz. Lidovecký vládní tým však podle něj má pokračovat v práci.

Andrej Babiš

Globální daň vynese Česku dvě miliardy korun

Přes 130 zemí světa včetně České republiky se přelomově dohodlo na minimální podnikové dani. Česku přinese zhruba dvě miliardy korun ročně.

Přečíst článek

Státní zastupitelství vyšetřuje Kurze a několik jeho nejbližších kolegů kvůli podezření, že v roce 2016 nechali za peníze daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného míněni zfalšované v Kurzův prospěch. To mělo zajistit postup mladého politika do čela strany i vlády. Všichni obvinění popírají.

Miloš Zeman volí v Lánech

Jana Havligerová: Země nemocných prezidentů

Tápí vás zdraví prezidenta Miloše Zemana? Jana Havligerová připomíná, že nemocné hlavy státu jsou tak trochu česká klasika.

Přečíst článek

Tomáš Lebeda, politolog

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme