Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svět ho neznal, nyní je bohatší než Gates. Nová miliardářská trojka je Ind Gautam Adani

V srpnu 2022 se třetím nejbohatším mužem planety stal indický miliardář Gautam Adani.
Wikipedia / Creative Commons 4.0
Dušan Kütner
duk

Jen málokdo mimo Indii před několika lety slyšel o Gautamu Adanim. Nyní se z indického obchodníka, který nejprve zkoušel štěstí jako obchodník s diamanty, než se dal na uhelný byznys, stal třetí nejbohatší člověk na světě. Je to poprvé, co se do první trojky žebříčku miliardářů Bloombergu dostal občan Asie. S aktuálním majetkem 137,4 miliardy dolarů Adani předstihl Francouze Bernarda Arnaulta a Billa Gatese a v žebříčku nyní zaostává pouze za Elonem Muskem a Jeffem Bezosem, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Šedesátiletý Adani strávil posledních několik let rozšiřováním svého firemního konglomerátu Adani Group sahajícího od uhelného průmyslu k provozování přístavů a letišť a pustil se i do všeho možného včetně budování datových center, výroby cementu a hliníku či vlastnictví médií, uvedl Bloomberg.

Top 5 nejbohatších lidí planety:

jméno stát jmění (v mld. dolarů) hlavní obor
1. Elon Musk USA 251 technologie
2. Jeff Bezos USA 153 technologie
3. Gautam Adani Indie 137 průmysl
4. Bernard Arnault Francie 136 obchod
5. Bill Gates USA 117 technologie

zdroj: index miliardářů Bloombergu

Jen v letošním roce 2022 přidal Adani ke svému majetku 60,9 miliardy dolarů, což je pětkrát více než kdokoli jiný. Nejprve v únoru předstihl svého spoluobčana a ropného a telekomunikačního magnáta Mukeshe Ambaniho (v žebříčku Bloombergu je nyní 11.) a získal pozici nejbohatšího obyvatele Asie. V dubnu se stal dolarovým stomiliardářem a minulý měsíc předčil co se týče majetku zakladatele Microsoftu Billa Gatese, který byl do té doby v žebříčku Bloombergu čtvrtý. 

Jak se Adaniho impérium rozrůstalo na jeden z největších světových konglomerátů, vzrůstaly i obavy trhu z jeho rychlého růstu. Adaniho obchody a akvizice byly financovány převážně úvěry a tedy na dluh. „Adaniho impérium je hluboce a nadměrně zadlužené,“ uvedla například společnost CreditSights ve zprávě tento měsíc.

Paul Allen, spoluzakladatel Microsoftu

Aukce sbírky spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena zřejmě prolomí rekordy

Sbírka uměleckých děl zesnulého spoluzakladatele společnosti Microsoft Paula Allena půjde v listopadu v New Yorku do dražby. Aukční síň Christie’s očekává více než miliardu dolarů (asi 24,7 miliardy korun), což by byl absolutní rekord, uvedla agentura AFP s odvoláním na aukční síň.

Přečíst článek

Někteří indičtí zákonodárci a tržní analytici trhu také vyjádřili obavy ohledně neprůhledných akcionářských struktur. Přesto akcie Adaniho firem prudce rostou – u některých z nich činil nárůst ceny od roku 2020 i více než 1000 procent. To má podle Bloombergu souvislost s tím, že se magnát zaměřil na oblasti, které indický premiér Narendra Modi již dříve označil za klíčové pro splnění dlouhodobých ekonomických cílů Indie.

Adani dokázal překonat většinu amerických nejbohatších miliardářů částečně i proto, že lidé jako Bill Gates či Warren Buffett nedávno věnovali značné sumy na filantropii. Gates v červenci uvedl, že převádí 20 miliard dolarů do Nadace Billa a Melindy Gatesových, Buffett daroval na charitu více než 35 miliard dolarů. Adani se ovšem rovněž věnuje charitativním darům – v červnu se zavázal věnovat 7,7 miliardy dolarů na sociální účely u příležitosti svých 60. narozenin. 

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Londýnské impérium Romana Abramoviče se rozpadá

Ruský miliardář Roman Abramovič nezažívá lehké časy. Jeho majetek ve Velké Británii mu od ruské invaze na Ukrajinu mizí pod rukama.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Indický miliardář Gautam Adani.

Nejbohatší muž Asie za dva dny přišel o bilion korun. Bude se soudit se spekulanty?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme