Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo

Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo
profimedia

Čerstvě korunovaný britský král Karel III. a jeho manželka královna Camilla z balkónu Buckinghamského paláce zamávali po třetí hodině odpoledne tisícům lidí, kteří se zde navzdory dešti sešli, aby přihlíželi jejich slavnostnímu dni. Při tradičním výstupu na balkón Karla a Camillu doprovázeli další členové královské rodiny, včetně prince Williama, jeho manželky Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise.

Reklama

Ve Westminsterském opatství skončil zhruba hodinu předtím obřad, při kterém krále Karla III. korunoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby. V opatství se sešli členové královské rodiny, britští politici a představitelé dvou stovek zemí světa. Českou republiku zastupovali prezident Petr Pavel s manželkou a premiér Petr Fiala.

Co se dělo v Londýně v době korunovace? Podívejte se ve fotogalerii:

Královský přijel kočárem, který poprvé použila Alžběta II. při svém diamantovém jubileu. Karel má na sobě roucho svého dědečka krále Jiřího VI. z jeho korunovace v roce 1937 a Camilla roucho své tchyně královny Alžběty II. z roku 1953.

Panovník v rámci obřadu odpřisáhl věrnost Bohu a slíbil, že bude spravedlivě vládnout lidem v Británii i jejích zámořských teritoriích. Po slavnostní přísaze Karel usedl na dřevěný korunovační trůn ze 13. století. Mimo zraky veřejnosti pak byl pomazán posvěceným olejem.

Karel III. bude dnes korunován králem

Korunovace Karla III. je pro Británii drahý špás. Ale tratit na tom rozhodně nebude

Dnešní korunovace Karla III. může být až pětkrát dražší než ta Alžbětina před sedmdesáti lety, hostů přitom bude čtyřikrát méně. Nabobtnalé bezpečnostní náklady ale pokryje už jen zvýšený prodej potravin či suvenýrů, uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Po pomazání následovala investitura, při níž jsou panovníkovi předány symboly jako meč, žezlo a jablko, načež arcibiskup z Canterbury Karlovi nasadil korunu svatého Eduarda používanou při korunovacích od 17. století. Korunovace byla dvojí, jelikož korunu Welby nasadil také královně Camille.

Řada státníků a dalších hostů včetně prezidenta Petra Pavla s manželkou se už v předvečer korunovace zúčastnila recepce pořádané Buckinghamským palácem. 

Pánem domu je král. Co vlastní Karel III.?

Pánem domu je král. Jaké nemovitosti vlastní Karel III.?

Novopečený britský panovník Karel III. se spolu s korunou stává i majitelem mnoha nemovitostí. K už tak velkolepé sbírce domů a pozemků mu přibyla ještě řada dalších. Jeho realitní portfolio zahrnuje impozantní královská sídla, soukromé paláce, rozsáhlé pozemky, starobylé zříceniny, a dokonce i venkovské domky a chalupy. Podívejte se, kde všude například je pánem domu král. Výčet pochopitelně ale není kompletní.

Přečíst článek

Pinty piva, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby v milionech liber

Pivo, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby ve stovkách milionů liber

Velký den britské monarchie konečně nastal, což znamená, že lidé budou mávat miliony vlaječek, vypijí miliony pint piva a snědí miliony slaných koláčů. Zpravodajský server The Guardian připravil přehled korunovačního víkendu v číslech.

Přečíst článek

Prezident Pavel s manželkou Evou v Londýně odcházejí na korunovaci Karla III.

Český prezidentský pár v Londýně. Jak Petr a Eva Pavlovi čekali na korunovaci Karla III.?

Český prezidentský pár je v Londýně na slavnostní korunovaci nového britského panovníka. Před ní Petr a Eva Pavlovi navštívili například české velvyslanectví v britské metropoli. Podívejte se, jak návštěva Londýna probíhá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pinty piva, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby v milionech liber

Pivo, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby ve stovkách milionů liber

Přečíst článek
Král Karel III. s manželkou Camillou v kočáře přijíždí na ceremonii ve Westminster Abbey.

Zlaté kočáry, těžká roucha a koruny posázené drahokamy. Ale Karel je panovníkem 21. století

Přečíst článek
Britský král Karel III a královna Camilla mávají davům z balkonu Buckinghamského paláce po korunovačním ceremoniálu v Londýně.

Lukáš Kovanda: 20 miliard čistého zisku. Vydařená korunovace Karla III. navíc upevnila reputaci britské monarchie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme