Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pivo, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby ve stovkách milionů liber

Pinty piva, suvenýry a pamlsky. Obchodníkům se díky korunovaci hrnou tržby v milionech liber
 ČTK

Velký den britské monarchie konečně nastal, což znamená, že lidé budou mávat miliony vlaječek, vypijí miliony pint piva a snědí miliony slaných koláčů. Zpravodajský server The Guardian připravil přehled korunovačního víkendu v číslech.

Reklama

Pivo - 62 milionů pint.

Po suchých časech doufají provozovatelé britských hospod, že korunovace nového krále bude tím správným důvodem, proč poslat do hrdla pintu piva - nebo dvě, což by celému odvětví mohlo vynést 120 milionů liber, v přepočtu zhruba 3,2 miliardy korun.

Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo

Karel III. byl korunován králem. Podívejte se, co vše se v Londýně dělo

Čerstvě korunovaný britský král Karel III. a jeho manželka královna Camilla z balkónu Buckinghamského paláce zamávali po třetí hodině odpoledne tisícům lidí, kteří se zde navzdory dešti sešli, aby přihlíželi jejich slavnostnímu dni. Při tradičním výstupu na balkón Karla a Camillu doprovázeli další členové královské rodiny, včetně prince Williama, jeho manželky Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise.

Přečíst článek

Odhaduje se, že Britové vypijí 62 milionů pint piva, tedy o 17 milionů víc než obvykle, díky delší otevírací době a lákadlu speciálních korunovačních druhů piva. Jedna pinta je necelý půllitr.

Suvenýry - 3,8 milionu šálků a talířů

Poslední korunovace už je jen šedou a vzdálenou vzpomínkou, a tak se průmysl s pamětními předměty u příležitosti korunovace krále Karla III. rozjel na plné obrátky. Od šálků z jemného kostního porcelánu vyrobených společností Halcyon Days ve Stoke-on-Trent až po hrnečky za čtyři libry z Lidlu není pochyb o tom, že britská veřejnost královské suvenýry miluje.

Karel III. bude dnes korunován králem

Korunovace Karla III. je pro Británii drahý špás. Ale tratit na tom rozhodně nebude

Dnešní korunovace Karla III. může být až pětkrát dražší než ta Alžbětina před sedmdesáti lety, hostů přitom bude čtyřikrát méně. Nabobtnalé bezpečnostní náklady ale pokryje už jen zvýšený prodej potravin či suvenýrů, uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Podle Centra pro výzkum maloobchodu (CRR) se očekává, že národ utratí téměř 250 milionů liber za památeční předměty, včetně 3,8 milionu korunovačních hrnků, šálků a dalšího nádobí. Velká část tohoto zboží je zaměřena na čaj a sušenky, přičemž se očekává, že se v obchodech objeví také 10 000 pamětních konviček a miliony sběratelských plechovek na sušenky. Jen společnost Marks & Spencer očekává, že prodá více než milion upomínkových plechovek s čajem a sušenkami.

Večírky - 20 tisíc akcí

Zmíněných 20 tisíc je počet akcí zapsaných na oficiálních korunovačních webových stránkách, ale analytici soudí, že při započtení těch neoficiálních jich bude mnohem víc. Na večírky a pikniky je samozřejmě potřeba jídlo a obchodníci hlásí, že lidé hromadně skupují slané koláče, čajové koláčky a sekty. Celkově se očekává, že jen za jídlo a pití na párty lidé utratí o 200 milionů liber navíc.

Vlaječky, vlajkoslávy a tvrďáky

Korunovace je dobrou zprávou pro obchod s vlajkoslávami, které se třepotají na mnoha hlavních ulicích a fasádách domů po celé Británii. Tesco očekává, že prodá 270 tisíc rolí, což je dost na to, aby se daly natáhnout od Land's Endu až po John o'Groats.

Firma Flying Colours Flagmakers ze severního Yorkshiru řekla deníku The Guardian, že dostala několik velkých objednávek na výrobu vlajkosláv, včetně jedné, která měří 22 500 metrů. Vlaječkami a vlajkoslávami ovšem vlastenecký zápal nekončí.

Tesco očekává, že prodá 250 tisíc buřinek, korunek a sad na malování na obličej, zatímco řetězec Hobbycraft uvádí, že prodej "korunovačního balíčku", který obsahuje nafukovací balónky a kanystr s heliem, se za posledních deset dní zdvojnásobil. K nejžádanějším korunovačním rekvizitám podle zjištění The Guardian patří molitanová tiára za dvě libry.

Prezident Pavel s manželkou Evou v Londýně odcházejí na korunovaci Karla III.

Český prezidentský pár v Londýně. Jak Petr a Eva Pavlovi čekali na korunovaci Karla III.?

Český prezidentský pár je v Londýně na slavnostní korunovaci nového britského panovníka. Před ní Petr a Eva Pavlovi navštívili například české velvyslanectví v britské metropoli. Podívejte se, jak návštěva Londýna probíhá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Král Karel III. s manželkou Camillou v kočáře přijíždí na ceremonii ve Westminster Abbey.

Zlaté kočáry, těžká roucha a koruny posázené drahokamy. Ale Karel je panovníkem 21. století

Přečíst článek
Britský král Karel III a královna Camilla mávají davům z balkonu Buckinghamského paláce po korunovačním ceremoniálu v Londýně.

Lukáš Kovanda: 20 miliard čistého zisku. Vydařená korunovace Karla III. navíc upevnila reputaci britské monarchie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme