Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koruna konečně posiluje vůči euru. Je nejsilnější za deset let

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha
iStock
Lukáš Kovanda

Ačkoli česká koruna nejprve pokračovala ve zpevňování. Dopoledne podle údajů Bloombergu vůči euru posílila pod 24,90 za euro, až na 24,873. Od roku 2012 dosáhla silnější úrovně pouze v pěti obchodních dnech. V závěru dne ale vůči společné evropské měně mírně oslabila. I tak ale zůstala nadále pod hranicí 25 Kč/EUR.

Reklama

Česká koruna již včera poprvé od února 2020, tedy od doby ještě před propuknutím pandemie, posílila na delší dobu pod psychologickou hranici 25 korun za euro. Také zpevnila na svoji vůbec nejsilnější úroveň právě od února 2020, a sice až na 24,954 koruny za euro, jak vyplývá z údajů agentury Bloomberg.

Koruně svědčí činy, ale zejména slova České národní banky, která nyní slibuje i pro první čtvrtletí roku 2022 citelné zvyšování své základní úrokové sazby. Dosavadní razantní zpřísňování měnové politiky ČNB vede k tomu, že měnové podmínky v ČR se utahují nejrychlejším tempem v ekonomicky rozvinutém světě. To zatraktivňuje korunu v očích mezinárodních investorů, kteří tak stále vnímavěji reagují na prováděné i signalizované navyšování základní úrokové sazby ČNB.

Petr Krčil, odborník na měny

Kurz 24 korun za euro je na dohled, míní odborník na měny

Výrazné sražení inflace by mohla přinést intervence na podporu kurzu koruny, uvádí šéf investiční společnosti Art of Finance a přední tuzemský odborník na měny Petr Krčil.

Přečíst článek

ČNB razantním zvyšováním základní úrokové sazby usiluje zmírnit na horizontu své měnové politiky, tedy v období prvního pololetí roku 2023, inflační očekávání lidí i firem v ČR. 

Sazby pod pěti procenty 

Trh v tuto chvílí předpokládá, že během prvního čtvrtletí 2022 vzroste základní sazba ČNB ze stávající úrovně 3,75 procenta na 4,5 procenta. Nelze ale vyloučit růst až na 4,75 procenta. Takový růst by znamenal, že rozdíl mezi základní sazbou ČNB a základní sazbou Evropské centrální banky odpovídá 4,75 procentního bodu, a je tak nejvyšší od dubna 1999, tedy prakticky za celou dobu existence eura.

Potenciálně nejatraktivnější úročení koruny v porovnání s eurem za poslední bezmála čtvrtstoletí je pochopitelně značným lákadlem pro mezinárodní investory, kteří do koruny přeskupují stále větší část kapitálu, což právě způsobuje její zpevňování.

česká koruna, ilustrační foto

Koruna letos vůči euru posílila jako jediná z měn Visegrádské skupiny

Česká koruna na Štědrý den poprvé od února 2020, tedy od doby před propuknutím pandemie, posílila pod úroveň 25 korun za euro. Podle dat Bloombergu prolomila tuto psychologickou hranici krátce před 14:30 středoevropského času. Posílila až na úroveň 24,972 za euro. Následně ale část svých zisků odevzdala a kurs se vrátil zpět nad úroveň 25 korun za euro. Česká měna i tak jako jediná z měn zemí Visegrádské skupiny letos vůči euru zpevnila.

Přečíst článek

Koruna tak zpevňuje výrazněji než srovnatelné regionální měny, tedy polský zlotý a maďarský forint. Koruna letos vůči euru zhodnotila o 4,9 procenta, zatímco zlotý vůči společné evropské měně oslabil o 0,9 procenta, a forint dokonce o 1,8 procenta.

Sváteční atmosféra nahrává malým měnám

Dnes vůči euru zpevňují všechny tři uvedené regionální měny. Mezi svátky tradičně na světových devizových trzích panuje slabší obchodní aktivita, což může jejich zpevňování nahrávat. Také ovšem objektivně zmírňují obavy z omikronu, relativně nové varianty covidu, takže se daří rizikovějším aktivům, jako jsou akcie na Wall Streetu nebo právě středoevropské měny.

Koruna prolomila hranici 25 korun za euro poprvé od února 2020 také letos na Štědrý den a rovněž včera, vždy ale pouze na krátkou dobu, ne tak trvale a citelně jako dnes.

 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Inflace 10 procent? Vyloučit to nelze, míní guvernér ČNB Rusnok

Centrální banka v reakci na růst cen bude i nadále zvyšovat základní úrokové sazby. Nad pětiprocentní hranici by však podle vyjádření Jiřího Rusnoka pro Český rozhlas jít neměla.

Přečíst článek

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB zvedla úrokové sazby, jsou nejvyšší za 20 let. Inflace bude 8,5 procenta

Přečíst článek

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme