Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přihrál Musk bratrovi miliony? O podivný prodej akcií Tesly se zajímají regulátoři

Elon Musk
čtk

Elon Musk čelí podezření, že svému bratrovi poskytl v předstihu informaci, která měla dopad na cenu akcií automobilky Tesla a Kimbal Musk tak stihl akcie výhodně prodat, píše list Wall Street Journal (WSJ).

Reklama

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřuje šéfa automobilky Tesla Elona Muska a jeho bratra Kimbala kvůli prodeji akcií Tesly. Zkoumá, zda nebyla porušena pravidla ohledně zneužívání neveřejných informací při obchodování na burze, tedy takzvaného insider tradingu, uvedl web listu WSJ, který se odvolává na zdroje obeznámené se situací.

Vyšetřování podle zdrojů začalo už v loňském roce, když Kimbal Musk prodal akcie Tesly v hodnotě 108 milionů dolarů (2,4 miliardy korun). Prodej se uskutečnil den předtím, než Elon Musk nechal uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent svých akcií Tesly. Uživatelé se vyslovili pro prodej a akcie Tesly následně výrazně oslabily.

Elon Musk podle listu Financial Times popřel, že bratrovi v předstihu poskytl informace o svém záměru uspořádat hlasování.

„Představa, že by mě zajímalo, zda by můj bratr mohl z prodeje akcií získat o několik milionů dolarů méně, když hlasování na Twitteru snížilo hodnotu akcií prodávaných mnou samotným o miliardy dolarů, je naprosto absurdní,” uvedl.

Tesla a Elon Musk nedávno komisi pro cenné papíry prostřednictvím svého právníka obvinili, že je obtěžuje podle něj nekonečným vyšetřováním, aby potrestala Muska za to, že otevřeně kritizuje vládu. Obvinění bylo součástí dopisu, který právník Alex Spiro adresoval soudkyni Alison Nathanové. Ta v roce 2018 schválila dohodu o urovnání obvinění ze strany SEC, že se Musk svými výroky o plánech na stažení Tesly z burzy dopustil podvodu.

Elon Musk při jedné z akcí své dopravně-stavební společnosti Boring Company.

Musk zřejmě odpískal dopravní megaplány v Kalifornii i jinde, chystá projekt v Texasu

Megaplány miliardáře a nejbohatšího obyvatele planety Elona Muska na dopravní propojení Washingtonu a New Yorku či tunelu pod dálnicí v Kalifornii zřejmě vzaly za své. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje, podle nichž se nyní hodlá šéf automobilky Tesla soustředit na projekt výzkumného a zkušebního centra pro stavbu tunelů v Texasu.

Přečíst článek

Spiro v dopise uvedl, že Musk a Tesla předpokládali, že dohoda o urovnání ukončí obtěžování ze strany burzovní komise. „SEC ale své sliby porušila,” dodal. „Zdá se, že SEC vytrvale zaměřuje vyšetřování na pana Muska a Teslu především kvůli tomu, že pan Musk zůstává otevřeným kritikem vlády,” napsal rovněž.

Musk je nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, nyní hodnota jeho majetku dosahuje zhruba 207 miliard dolarů (4,6 bilionu korun). Časopis Time i ekonomický list Financial Times loni v prosinci vyhlásily Muska osobností roku.

Elon Musk

Musk: Tesla letos žádné nové modely neuvede, chybí jí čipy

Automobilka Tesla má za sebou rekordní, přelomový rok. Čistý zisk jí vzrostl o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard korun). Výrobce elektromobilů se statečně popral s celosvětovou čipovou krizí. Světový nedostatek polovodičů je ale také důvod, proč letos Tesla neuvede na trh žádné nové modely. Výroba očekávaného futuristického elektrického pick-upu Cybertruck se tak přesouvá až na rok 2023, píše CNBC.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk za den přišel o 26 miliard dolarů, na akciích tratila řada miliardářů

Poklesy akcií zejména technologických firem zamávaly pořadím a výší majetku nejbohatších obyvatel zeměkoule. Lídr žebříčku, spoluzakladatel Tesly a vizionář Elon Musk, jen během čtvrtka přišel o 25,8 miliardy dolarů (560 miliard korun). Meziročně chudší je 18 z 20 nejmovitějších miliardářů na světě, vyplývá z aktuálního žebříčku agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme