Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk se setkal s Macronem či Módím. Naštval Tchaj-wan a vyvolává kontroverze, píše BBC

Zakladatel a CEO Tesly Elon Musk
ČTK
 ČTK

Americký miliardář Elon Musk se v posledních týdnech setkal s několika významnými světovými lídry - například o francouzském prezidentovi Emmanueli Macronovi řekl, že na něj velmi zapůsobil, indický premiér Naréndra Módí ho může počítat mezi své fanoušky, zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu si cestou do Spojených států na Muska rovnou udělal čas. Tyto schůzky ale vyvolávají kontroverze, napsala na svém webu stanice BBC.

Reklama

Musk, který je aktuálně nejbohatším člověkem na světě, už se letos vedle Macrona, Módího a Netanjahua setkal také například s lídry Itálie, Jižní Koreje nebo Turecka. Ačkoliv zájem o Muska je mezi světovými politiky na vzestupu, s představiteli Tchaj-wanu či Ukrajiny jeho komunikace skřípe. Příčinou jsou citlivá geopolitická témata, ke kterým se vyjádřil.

Na X rostou nenávistné příspěvky

Motivací některých zahraničních lídrů je přilákat do své země investice v podobě výstavby nového závodu na výrobu elektromobilů Tesla, případně peníze do infrastruktury v souvislosti s rozšířením komunikačních sítí. Musk je šéfem Tesly a kromě toho vede společnost SpaceX, pod kterou patří i satelitní internetové služby Starlink. Loni Musk rovněž koupil společnost Twitter, kterou přejmenoval na X a která provozuje globální sociální síť, kde se může vyjadřovat téměř každý.

Pokud jde o schůzku s Netanjahuem, ta se týkala i stížností, že na síti X narostl výskyt nenávistných příspěvků. Na to si stěžovala i židovská organizace Anti-Defamation League. Ta sídlí ve Spojených státech a zaměřuje se na ochranu občanských práv. Netanjahu, který dal už dříve vůči Muskovi najevo obdiv, k této problematice řekl, že je potřeba najít rovnováhu mezi ochranou svobody projevu a tresty za šíření nenávisti.

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Je to podle něho jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů na této síti. Majitel Twitteru to podle BBC uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany nebyla jen poznámka na okraj, nebo zda šlo o signál, že záměr už je v přípravě.

Přečíst článek

Když se Musk v červnu setkal s indickým premiérem Módím, bývalý šéf Twitteru Jack Dorsey předtím řekl, že indická vláda hrozila vypnutím Twitteru, pokud se tato síť nebude řídit místními nařízeními a nebude odstraňovat obsah v Indii považovaný za problematický. Než firmu koupil Musk, lidé v Twitteru se snažili proti takovým požadavkům bojovat, Musk ale říká, že on to dělat nemůže.

„Pokud nebudeme dodržovat zákony místních vlád, zavřou nás. To nejlepší, co tedy můžeme dělat, je přiblížit se zákonům dané země. Je ale nemožné, abychom dělali víc, jinak budeme zablokováni a naši lidé zadrženi“, řekl Musk po schůzce s Módím.

Musk naštval Tchaj-wan

Zatímco mnoho z těchto setkání se zdánlivě soustředilo na Muskovy obchodní zájmy, přicházejí v době, kdy má tento miliardář čím dál větší vliv na globální geopolitiku. Nedávná prohlášení tohoto amerického občana narozeného v Jihoafrické republice byla někdy interpretována jako urážka zájmů Spojených států i širšího globálního Západu, píše BBC. Minulý týden rozzuřil zástupce Tchaj-wanu, když mluvil o politice jedné Číny a naznačil, že Tchaj-wan je pro Čínu zhruba to, co Havaj pro Spojené státy. Řekl, že Tchaj-wan je něco jako „integrální součást Číny, která svévolně není součástí Číny“.

Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Během posledního roku se pověst nejbohatšího muže světa Elona Muska proměnila z vizionáře na téměř až vyvrhela a asociála. Mnoho lidí si kladlo a klade otázku, co se mu asi tak honí v hlavě? Důkladnou odpověď poskytuje nová biografie nazvaná jednoduše Elon Musk z pera uznávaného literáta Waltera Isaacsona. A mnozí recenzenti se shodují na jednom: hlavním přínosem biografie je bádání nad tím, jak se může tak nevyzpytatelný, arogantní člověk s tlačítkem v duši s nápisem „režim: démon" stát úspěšným a jestli vůbec stojí za to lidstvu „nechat se spasit cvokem“.

Přečíst článek

„Doufám, že Elon Musk může také požádat čínskou komunistickou stranu, aby svým lidem otevřela platformu X,“ reagoval tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. "Možná si myslí, že zákazy jsou dobrá politika, jako když se vypne Starlink, aby se Ukrajincům zmařil protiúder na Rusko," dodal.

Tvrzení, že Musk „tajně řekl svým inženýrům, aby u Starlinku vypnuli pokrytí“ části ukrajinského území, aby Ukrajinci nemohli zaútočit na ruskou námořní flotilu na Krymu, zneklidnilo americké spojence. Tato informace se objevila v Muskově biografii od spisovatele Waltera Isaacsona, který ale později na síti X napsal, že Starlink nikdy neměl povolení zajistit pokrytí až po Krym. Podle BBC ale spisovatel tento postoj zaujal až po Muskově silném odporu. Musk ani Isaacson se k tomu na dotaz BBC nevyjádřili.

Ukrajinský útok povede k jaderné reakci

V biografické knize se ale na jiném místě uvádí, že než Musk učinil rozhodnutí, ruský velvyslanec v USA mu „jasně řekl, že ukrajinský útok na Krym povede k jaderné reakci“.

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Jedna z nejvíce probíraných části nové biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona je ta, v níž se nejbohatší muž planety chlubí tím, že zabránil použití jaderných zbraní Ruskem při jeho invazi na Ukrajinu. Jenže je to přesně naopak, napsal v komentáři pro deník The Guardian věhlasný politolog Timothy Snyder, autor knih o podstatě totality, včetně té komunistické v Česku a východní Evropě.

Přečíst článek

Musk loni na twitteru zveřejnil mírový návrh, který jednoho ukrajinského úředníka přivedl k otázce, zda Muskův účet „hackersky nenapadli Rusové“. Ve světle toho politolog Ian Bremmer pak na síti X napsal příspěvek, který byl pro mnohé velkým překvapením. „Elon Musk mi řekl, že mluvil s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem a Kremlem přímo o Ukrajině. Řekl mi také, kde jsou pro Kreml červené linie,“ napsal Bremmer. Musk toto tvrzení popřel, což Bremmera vedlo k další reakci.

„Muska jsem dlouho obdivoval jako jedinečného podnikatele, který mění svět, což jsem řekl i veřejně. On ale není odborník na geopolitiku,“ napsal.

Komplikované vztahy má ale Musk i jinde. Například Bílý dům, když veřejně komentuje odvětví elektromobilů, tak má tendenci vyhýbat se zmínce o Tesle. Místo toho mluví o automobilkách, kde existují odbory, zatímco Musk se pouští do on-line diskusí s předními zástupci americké Demokratické strany, jejímž členem je i prezident Joe Biden. Musk jim říká, že tuto stranu už nemůže podporovat a místo toho flirtuje s republikánskými prezidentskými vyzyvateli.

Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do výstavby gigafactory v Mexiku

Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do výstavby gigafactory v Mexiku

Americká automobilka Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do plánovaného závodu ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León na 15 miliard dolarů, v přepočtu 343 miliard korun. S odvoláním na guvernéra státu o tom informovala agentura Reuters. Tesla ani místní správa zatím na žádost o komentář nereagovaly.

Přečíst článek

„Kdyby nekoupil Twitter, mluvili bychom teď o něm? klade si otázku Noam Cohen, který dříve přispíval do listu The New York Times, kde psal o technologiích. "Pokud by byl jen nějakou nadnárodní korporací, bylo by normální, že pokud chce továrny v Číně, sejde se se zástupci Číny,“ dodává. Musk podle něj upadl do mnoha stejných nástrah jako jeho kolegové ze Silicon Valley.

„V zásadě vidí svět stejným způsobem: jste sami za sebe, neexistuje žádná záchranná sociální síť, musíte tvrdě pracovat a ti nejlepší se dostanou až na vrchol,“ řekl Cohen. „Je to kombinace chamtivosti a základního myšlení, které považuje inteligenci za nejdůležitější faktor a podle kterého by ti nejchytřejší lidé měli řídit svět.“ Skutečnost, že Musk a další nevolení miliardáři mohou činit jednostranná rozhodnutí s významnými geopolitickými důsledky, je podle Cohena varováním ohledně koncentrace majetku a slábnoucí demokracie.

Musk podle nové biografie loni vypnul Starlink u Krymu, Ukrajinci nemohli útočit

Musk loni vypnul Starlink u Krymu, chtěl zabránit útoku na ruskou flotilu, píše se v jeho nové biografii

Americký miliardář Elon Musk loni nařídil inženýrům, aby v oblasti Rusy okupovaného ukrajinského poloostrova Krymu vypnuli internetovou službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX. Chtěl tak zabránit útoku na ruskou námořní flotilu, k němuž hodlali Ukrajinci použít ponorky bez lidské posádky s nákladem výbušnin. Podle internetového serveru americké televize CNN o tom píše autor Walter Isaacson v nové Muskově biografii, která se začne prodávat příští týden.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme