Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Majetek Putina? Možná větší než Bezose či Gatese

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.
ČTK

Evropská unie, Velká Británie, USA a Kanada se rozhodly kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zmrazit i majetek ruského prezidenta Vladimira Putina (a také ministra zahraničí Sergeje Lavrova). Podle dostupných odhadů Putin přitom patří mezi nejbohatší lidi na světě, ovšem přesný rozsah jeho majetku je stále předmětem polemik, uvedl časopis Fortune. Dopady jakýchkoli sankcí mířících přímo proti šéfovi Kremlu je tak podle něj těžké měřit.

Reklama

Oficiálně vlastní Putin tři auta, přívěs a byt o velikosti 74 metrů čtverečních a dostává plat 140 tisíc dolarů ročně (přes tři miliony korun). Také používá druhý byt v Moskvě o dvojnásobné ploše. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nedávno podotkl, že ruští státní činitelé mají zakázáno mít účty v zahraničních bankách. Peskov zároveň již dříve varoval, že potenciální osobní sankce na Putina by byly „politicky destruktivní" a srovnatelné s přerušením diplomatických vztahů.

Ostatně sám Putin již zřejmě učinil první kroky s cílem ochránit svůj majetek. Německá média 7. února informovala, že „superjachta" Graceful, která údajně ruskému prezidentovi patří, rychle odplula z Hamburku ještě před dokončením naplánované renovace a samotnou ruskou invazí.

Podívejte se, jak superjachta Graceful za 100 milionů dolarů vypadá:

Členové Putinova nejbližšího okolí jsou ovšem extrémně majetní, což naznačuje, že prezident je bohatší, než Kreml přiznává, podotýká Fortune. Kauzy jako Panama Papers a Pandora Papers, které přinesly informace o lidech ukrývajících peníze v offshorových daňových rájích, odhalily, že ruští jednotlivci s úzkými vazbami na Putina nashromáždili jmění dosahující stovek milionů dolarů.

Putin jako spolumajitel Gazpromu

Existuje jen málo odhadů o skutečné velikosti Putinova jmění, ovšem ty, které jsou k dispozici, řadí prezidenta mezi nejbohatší lidi planety. Ruský politický analytik a Putinův kritik Stanislav Belkovsky v roce 2012 pro The Bureau od Investigative Journalism odhadl, že Putinův majetek dosahuje 70 miliard dolarů. To by jej v současné situaci podle indexu pěti set nejbohatších obyvatel země agentury Bloomberg řadilo na 16. místo na světě. Belkovsky se opíral o tvrzení, že ruský prezident vlastní podíl v ropných a plynárenských společnostech Gazprom a Surgutněftěgaz.

Druhý nejbohatší Rus, Alexej Mordašov, jenž se momentálně plaví na jachtě Nord za 11 miliard korun kolem Seychel

Kladivo na ruské miliardáře. Speciální účetní týmy mají odhalit a zabavit jejich majetek na Západě

Západ půjde po majetku ruských oligarchů. Sestaví zvláštní úderné týmy finančních specialistů, kteří se budou snažit zabavit jachty a paláce superboháčů, Putinových spojenců.

Přečíst článek

Anders Aslund, švédský ekonom a autor knihy o proměně Ruska v „kleptokracii", přišel s ještě vyšším odhadem. Putin podle něj disponuje majetkem v celkové hodnotě mezi 100 a 150 miliardami dolarů, což by podle žebříčku Bloombergu stačilo na konec první desítky pořadí. Aslund se k těmto číslům dobral na základě údajů o bohatství Putinových důvěrníků. Každý z přátel ruského prezidenta podle něj pro Putina drží 500 milionů až dvě miliardy.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Možná nejextrémnější odhad zazněl od finančníka a dalšího Putinova kritika Billa Browdera, který v roce 2017 v americkém Senátu vypověděl, že ruského prezidenta považuje za jednoho z nejbohatších lidí na světě. Součet jeho aktiv prý mohl dosahovat až 200 miliard dolarů. To by znamenalo, že Putin je bohatší než Jeff Bezos i Bill Gates a jen těsně za lídrem žebříčku Elonem Muskem.

Charkov, lidé v e frontě na bankomat

Západ stiskl „finanční jaderné tlačítko“. USA a EU se dohodly se zmrazení rezerv ruské centrální banky

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na zamrazení rezerv ruské centrální banky, píše Bloomberg. Ta tak přichází o stovky miliard dolarů.

Přečíst článek

Jiní pozorovatelé vyjadřují názor, že snaha dobrat se nějakému konkrétnímu číslu je bezpředmětná, a to kvůli míře Putinovy kontroly nad ruskou ekonomikou. Ruský miliardář žijící v zahraničí Sergej Pugačov například v roce 2015 situaci popsal takto: „Vše, co je součástí území Ruské federace, považuje Putin za své... Žádné pokusy vyčíslit jeho jmění neuspějí."

V hledáčku je nejen vůdce Kremlu

Tak či tak není jasné, jak efektivní osobní sankce jsou, pokud jde o zmrazení financí jednotlivců a změny jejich chování. Sankce cílené na ruské elity „mohou být jen marginálně účinné, jestliže tito lidé s ruskými zdroji zacházejí jako s vlastní pokladničkou," napsali Edward Fishman z Atlantické rady a Chris Miller z Tuftsovy univerzity v komentáři pro web Politico. Ruské elity by mohly díky pozicím v čele velkých podniků nadále profitovat z ekonomických aktivit i v situaci, kdy mají zakázaný přístup k osobním účtům na Západě.

Ursula von der Leyenová

Evropa přitvrzuje: Dohodla se na vyřazení Ruska ze systému SWIFT

Evropská komise navrhne lídrům EU odpojit vybrané ruské banky od globálního platebního systému SWIFT, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru. Server agentury Bloomberg rovněž upozorňuje, že Bidenova administrativa aktivně zvažuje zmrazení rezerv ruské centrální banky.

Přečíst článek

EU, Británie či Spojené státy po ruském útoku na Ukrajinu oznámily postihy různých osobností s vazbami na ruskou vládu, po sankcích proti ruskému prezidentovi ale ihned nesáhly. Některé země možná chtěly Putina ušetřit v zájmu zachování možnosti diplomatických styků. Západní vlády také mohou chtít sankce zavádět po krůčcích, spíše než všechny najednou, ve snaze lépe reagovat na změny situace na Ukrajině.

Západ by v rámci sankcionování oligarchů měl vytvořit speciální úderné týmy finančních či právních specialistů, kteří budou rozkrývat spletité struktury, často napojené na málo transparentní daňové ráje, skrze něž ruští superboháči svůj majetek drží. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme