Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa přitvrzuje: Dohodla se na vyřazení Ruska ze systému SWIFT

Ursula von der Leyenová
European Parliament / Creative Commons / CC BY 4.0
Petra Jansová
pej

Evropská komise navrhne lídrům EU odpojit vybrané ruské banky od globálního platebního systému SWIFT, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru. Server agentury Bloomberg rovněž upozorňuje, že Bidenova administrativa aktivně zvažuje zmrazení rezerv ruské centrální banky.

Reklama

Evropská komise (EK) navrhne lídrům členských zemí Evropské unie vyřadit určitý počet ruských bank z globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Oznámila to dnes předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, která v projevu označila postup ruské armády na Ukrajině za barbarský čin. EU postupuje v koordinaci se Spojenými státy, Kanadou a Británií.

Von der Leyenová zároveň představila další nové sankce, které mají oslabit schopnost Moskvy financovat válku a dál izolovat Rusko od globální ekonomiky. Na neděli bylo svoláno další setkání unijních ministrů zahraničí.

Washington je blízko zmrazení rezerv ruské centrální banky

Spojené státy a Evropská unie zároveň zřejmě přistoupí k dalšímu zpřisnění restrikcí vůči Rusku, dohodly se na zmrazení rezerv ruské centrální banky. "Washington zvažuje sankce proti ruské centrální bance se zaměřením na rezervy země. Není však jasné, v jak pokročilé fázi tato jednání jsou," píše agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

A pokud k tomu dojde, bude to mít silný dopad na rubl. "Rubl se ocitne ve "volném pádu" a ruská centrální banka bude mít značný problém jej zastavit. Desítky milionů ruských domácností dramaticky zchudnou," konstatuje analytik Lukáš Kovanda.

Vladimir Putin

Dalibor Martínek: Potáhne Putin dál do východní Evropy? Kdo mu v tom zabrání?

„Šachy jsou nejintelektuálnější sport,“ prohlásil na pódiu hotelu v černomořském středisku Dagomys nedaleko Soči Vladimir Putin začátkem června roku 2014. Konal se tam jubilejní 45. ročník vyhlášeného dětského turnaje v šachu s účastí více než tří set školáků z celého světa.

Přečíst článek

Zaměřením na ruskou centrální banku by Washington mohl zkomplikovat realizaci měnové politiky a zároveň odstranit potenciální zdroj hotovosti pro vládu.

Ztráta přístupu k financím v zahraničí by ruskou centrální banku ochromila, protože banka se snaží podpořit rubl na devizovém trhu prodejem tvrdé měny. Přímé intervence, které byly oznámeny tento týden, když Putin nařídil armádě zaútočit na Ukrajinu, znamenají první zásah ruské centrální banky na trhu od roku 2014.

Na stole jsou podle Bloombergu ještě další možnosti, jak Rusko ekonomicky oslabit. Například zákaz pro západní veřejné penzijní fondy investovat do ruských aktiv a vyloučení země z indexu dluhopisů rozvíjejících se trhů, který sestavuje americká investiční banka JPMorgan Chase & Co, anebo ekvivalentních indexů MSCI.

Slovensko hodlá dávat uprchlíkům povolení k pobytu přímo na hranicích

Slovensko začne dávat uprchlíkům z Ukrajiny povolení k pobytu přímo na hranicích

Slovensko plánuje příští týden začít přímo na hranicích s udělováním práva pobytu uprchlíkům z Ukrajiny, pokud tito lidé budou chtít v zemi zůstat. Kromě toho stát připravuje poskytování příspěvků institucím a lidem, kteří Ukrajince ubytují. Novinářům to řekl ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Od začátku vojenského konfliktu na Ukrajině podle něj na Slovensko zatím vstoupili hlavně ukrajinští občané, kteří míří za příbuznými.

Přečíst článek

Proruští dezinformátoři mají smůlu. Klíčové weby včetně Aeronetu jsou zablokované

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Je mezi nimi i mezi dezinformátory populární Aeronet, uvedl provozovatel registru domén s českou národní koncovkou.

Přečíst článek

 

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme