Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kladivo na ruské miliardáře. Speciální účetní týmy mají odhalit a zabavit jejich majetek na Západě

Druhý nejbohatší Rus, Alexej Mordašov, jenž se momentálně plaví na jachtě Nord za 11 miliard korun kolem Seychel
iStock
Lukáš Kovanda

Západ půjde po majetku ruských oligarchů. Sestaví zvláštní úderné týmy finančních specialistů, kteří se budou snažit zabavit jachty a paláce superboháčů, Putinových spojenců.

Reklama

V tomto týdnu to ještě tak nevypadalo. Druhý nejbohatší Rus, Alexej Mordašov, jenž se momentálně plaví na jachtě za 11 miliard korun kolem Seychel, si soukromým tryskáčem Bombardier odletěl „na skok“ do Moskvy. Na „koordinační schůzku“ ruského prezidenta Vladimira Putina s oligarchy. Do exotiky Indického oceánu se Mordašov vrátil ještě téhož dne. S tím však může být brzy konec.

Ursula von der Leyenová

Evropa přitvrzuje: Dohodla se na vyřazení Ruska ze systému SWIFT

Evropská komise navrhne lídrům EU odpojit vybrané ruské banky od globálního platebního systému SWIFT, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru. Server agentury Bloomberg rovněž upozorňuje, že Bidenova administrativa aktivně zvažuje zmrazení rezerv ruské centrální banky.

Přečíst článek

Představitelé Spojených států, EU a další západní spojenci včera dojednali balík dosud nejrazantnějších sankcí vůči celé ruské ekonomice, ale také vůči její oligarchii. Jsou to právě oligarchové, kteří de facto udržují Putinův režim. Ten je odměnou za jejich loajalitu „nechává na pokoji“ a nijak neohrožuje jejich rozsáhlý majetek, získaný většinou krajně pochybným způsobem při rozpadu sovětského impéria v 90. letech.

Účetní úderky

Západ by v rámci sankcionování oligarchů měl vytvořit speciální úderné týmy finančních či právních specialistů, kteří budou rozkrývat spletité struktury, často napojené na málo transparentní daňové ráje, skrze něž ruští superboháči svůj majetek drží. Ryba smrdí od hlavy. Sám Putin oficiálně vlastní jen jeden byt a tři automobily. Objevují se ale spekulace, že je ve skutečnosti nejbohatším člověkem nejen v Rusku, ale také na světě.

Jisté je jedno. Putinova moc je taková, že o majetek může připravit i ty nejzámožnější ruské oligarchy, pokud mu nebudou po vůli. To demonstroval už v polovině „nultých let“ případ Michaela Chodorkovského a jeho Jukosu. Superboháč Chodorkovskij nakonec skončil v žaláři. To bylo většině ostatních oligarchů dostatečným varováním, že s Putinem se „do křížku“ pouštět nemají. Takže také mu kdykoli budou po vůli, zejména, půjde-li o něco, co je pro vládce Kremlu zásadní. Tím pádem má Putin silný vliv, byť nepřímý, na majetek celé ruské oligarchie.

Charkov, lidé v e frontě na bankomat

Západ stiskl „finanční jaderné tlačítko“. USA a EU se dohodly se zmrazení rezerv ruské centrální banky

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na zamrazení rezerv ruské centrální banky, píše Bloomberg. Ta tak přichází o stovky miliard dolarů.

Přečíst článek

Čas rozbíjet skořápky

Po včerejšku však oligarchům vůbec poprvé hrozí, že je o majetek může připravit také někdo jiný než Putin, a sice Západ. Ne snad, že by s takovou možností vůbec nepočítali. Právě proto sami často přímo prakticky nic nevlastní, jako Putin, a svůj majetek ovládají přes mezinárodní spleť skořápkových firem a řetězců v daňových rájích či další struktury, které jim na míru připravují velmi dobře placené týmy mezinárodních právních kanceláří a dalších finančních, daňových či účetních specialistů.

Právě proto musí Západ vytvořit ony speciální úderné týmy, podobné týmům pro odhalování finanční kriminality, které po majetku nejbohatších Rusů půjdou, a nakonec jejich jachty či luxusní nemovitosti typu těch centru Londýna, „Londongradu“, zřejmě v celé řadě případů zmrazí a de facto zabaví.

Oligarchům tak dnes zvoní nepříjemný „alarm“. Západu sice může trvat měsíce, než jejich majetek odhalí a zabaví, ale život se jim nepochybně velmi ztíží už hned teď. Musí ještě usilovněji hledat cesty, jak svůj majetek skrýt. A musí také hledat způsoby, jak uchránit vysokou životní úroveň svých nejbližších, třeba dětí. Tato „zlatá mládež“ často studuje na neprestižnějších západních univerzitách a za peníze oligarchických „papá“ vede vysoce nákladný život. Cílem včera dojednaného sankčního balíčku by mělo být zasažení majetku využívaného právě třeba i touto „zlatou mládeží“, včetně znemožnění jejího dalšího studia.

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Přečíst článek

>>>>>> Aktuální dění na Ukrajině sledujte v našem on-line speciálu <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ostrov Palm Džumeira v Dubaji je jedním z míst, kam bohatí Ruskové a Ukrajinci jezdí

Putin a Zelenskyj mají stejný problém: jejich země opouštějí elity. Míří do Emirátů, na Maltu či Mauricius

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme