Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kouzlu daňových rájů propadl i Elton John nebo Shakira

Elton John
ČTK/AP
Petra Jansová

Služeb offshorových firem nevyužívají jen politici nebo členové královských rodin. Přes daňové ráje mimo pozornost finančních úřadů prohnaly svoje peníze i sportovní nebo pěvecké hvězdy. Některé měly na svých účtech i více než 10 milionů dolarů.

Reklama

Část svého majetku přesunula přes tři offshorové společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech například kolumbijská zpěvačka Shakira. A to v roce 2019. Tedy v době, kdy ji ve Španělsku vyšetřovali kvůli tomu, že se vyhnula placení daně z příjmů za roky 2012 až 2014. Podle serveru agentury Bloomberg se jedná o částku téměř 17 milionů dolarů.

Podle zpěvaččiných právních zástupců, byly společnosti v daňových rájích založeny v roce 2001 s tím, že španělské úřady byly o jejich existenci obeznámeny. Advokáti zároveň uvedli, že Shakira už pracuje na jejich likvidaci. A připomněli, že ve většině zemí není využití služeb offshorových firem považováno za trestný čin.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Facebook čelí skandálu obřích rozměrů. Jeho akcie odepsaly téměř pět procent

Whistleblowerka Frances Haugenová vynesla tajné interní materiály. Instagram podle nich zhoršuje psychiku dětí a Facebook efektivně nebojuje s dezinformacemi. A problém eskaloval. Služby Facebooku byly několik hodin nedostupné.

Přečíst článek

Na seznamu problematických transakcí z celého světa se objevilo také jméno bubeníka legendární britské kapely Ringo Starra, Eltona Johna nebo španělského zpěváka Julia Iglesiase. Ten měl údajně od roku 1995 využít služeb více jak 20 offshorových společností na Britských Panenských ostrovech pro nákup luxusních nemovitostí ve Spojených státech nebo pořízení soukromého letadla.

Daňové ráje využívají i fotbalové hvězdy

Z vyhýbání se povinnosti platit ve Španělsku daně je obviněn i trenér fotbalového klubu Manchester City Pepa Guardiola. Podle Pandora Papers španělský trenér k „ukrytí“ svých výdělků využil kromě bankovního účtu v Andoře i panamskou společnost.

Snažil se tak vyhnout placení daní ze svých příjmů do roku 2012, kdy trénoval v legendární FC Barcelona. V roce 2012, kdy Španělsko zavedlo tzv. daňovou amnestii, přiznal Guardiola příjmy kolem 600 tisíc dolarů.

A Guardiola není jedinou fotbalovou hvězdou, jehož jméno Pandora Papers uvedly. Argentinský fotbalový záložník Angel Di Maria si měl mezi lety 2013 až 2016 takto ukrýt více než devět milionů dolarů.

Daniel Craig v poslední bondovce No Time to Die

Poslední bondovka v českých kinech vydělala 20 milionů za čtyři dny

Zatím poslední film o britském agentovi Jamesi Bondovi Není čas zemřít je extrémně úspěšný kasový trhák. Za čtyři dny od svého uvedení do kin se stal nejvýnosnějším filmem letošního roku, píše The Guardian. V Česku ho za první víkend vidělo skoro 118 tisíc diváků a utržil téměř 21 milionů korun.

Přečíst článek

Český pavilon na Expu v Dubaji.

Jak přinést do pouště zeleň? Prohlédněte si český EXPO pavilon

Český pavilon na Expu v Dubaji láká nejenom na české sklářské umění, ale i technologické inovace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze

Lukáš Kovanda: Změna světového daňového pořádku přinese Česku až šest miliard ročně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme