Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak přinést do pouště zeleň? Prohlédněte si český EXPO pavilon

Český pavilon na Expu v Dubaji.
Czech Expo
Petra Nehasilová
pej

Český pavilon na Expu v Dubaji láká nejenom na české sklářské umění, ale i technologické inovace.

Reklama

Jedním z hlavních témat bude změna klimatu a také boj s rozmary počasí, které v posledních letech sužují celou planetu. Lidstvo i kvůli tomu často řeší nedostatek pitné vody. A právě jednomu z možných řešení se věnuje také český pavilon, který je i podle oficiálních stránek dubajského Expa jednou z hlavních atrakcí výstavy.

Národní expozici České republiky tvoří v Dubaji sedmnáct exponátů. Jejím technologickým i expozičním jádrem je systém S.A.W.E.R., který by se měl stát jedním z největších hitů výstavy. Jedná se o autonomní systém, který samostatně vyrábí vodu ze vzduchu pouze s pomocí solární energie, zavlažuje zahradu vysázenou v dubajském písku a ukazuje, jak stvořit oázu v poušti. Tyto patenty jsou z dílny ČVUT a Akademie věd ČR. Ve stálé expozici českého pavilonu nazvaného The Country for the Future se kromě jiných představí pražská společnost Prusa Research. 

Detailně si exponáty můžete prohlédnout v následující galerii.

Reklama

Také další exponáty nabízejí řešení globálních problémů, například energetický nedostatek nebo ochranu před přílišným slunečním zářením. EXPO je však také výstavou uměleckých děl, například Jakub Nepraš s plastikou Fenix Energy nebo Adéla Oliva s abstraktní malbou Butterfly Effect.

rodina Lobkowicz
video

Na Hradě startuje obří výstava digitálního umění. Pořádají ji Lobkowiczové

Šlechtický rod Lobkowiczů, který vlastní několik významných nemovitostí a mimořádnou sbírku umění, sází na takzvaná NFT. V sobotu proběhne největší konference o tomto fenoménu u nás.

Přečíst článek

Expo Dubaj
video

V Dubaji startuje odložené EXPO. Česko tam je zemí pro budoucnost

Desítkám milionů návštěvníků se tu představí například úspěšný start-up Prusa Research nebo unikátní technologie S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu. Již nyní o něj má zájem celá řada vlád, které svádí boj se suchem.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Van Gogh

Proč sis uříznul ucho? Lidé konverzovali na veletrhu VivaTech skrze umělou inteligenci s Van Goghem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme