Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pandora Papers přiblíží globální daň

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK
Stanislav Šulc

Má cenu zveřejňovat fakta, která jsou stará a možná ani nepředstavují žádný zločin? Už jako argument pro debatu o globálních daních rozhodně ano.

Reklama

Globální tým investigativních novinářů opět škádlí nejvyšší patra politiky i byznysu. Po Panama Papers přichází Pandora Papers, v nichž uvízla jména tří stovek Čechů a čtyřiceti Slováků. Být na tomto seznamu samo o sobě nic neznamená. Prostě jen byli klienty jedné ze čtrnácti poradenských společností, které nabízely určité služby. Ty většinou nebyly nelegální, ale jejich cílem bylo přesunout určitou část majetku tam, kde by na ně nikdo moc neviděl, zejména místní finanční úřady. A kdyby se podobné informační úniky odehrály do roku 2008, nejspíš by ani nikoho nezaujaly.

Andrej Babiš

Ulil si Babiš miliony? Policie bude vyšetřovat všechny z Pandora Papers

Další únik dat z offshorových struktur. V Pandora Papers jsou jména tří stovek Čechů a čtyři desítky Slováků. Transakce začne prošetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Přečíst článek

Leč, časy se mění. Po finanční krizi v roce 2008 začala být společnost náchylná na vše, co nabourává tradiční představu férové soutěže. A možnosti, které bohatší části populace nabízejí takzvané offshorové struktury v daňových rájích, se staly jedním ze symbolů této neférové hry. Tedy navzdory tomu, že nejde o nelegální aktivitu, budí ve společnosti extrémně negativní emoce, a je také možné, že povede k úpravě legislativy.

Podobné úniky totiž dávají hlavní argumentaci pro zavedení globálních daní, o nichž mezinárodní společenství již aktivně jedná. Tyto daně mají zabránit nefér soutěži, v níž globální společnosti tak mistrně lavírují o tom, kde vlastně daní příjmy, až je nedaní téměř vůbec. Nejde o to, že by jejich zisk byl „špatný”. Jde o to, že jejich zisk jde na vrub státům, díky jejichž službám velké firmy mohou mít stamiliony uživatelů. Ty totiž někdo musí naučit číst, často jim dodává internet nebo počítač, někdo zajišťuje jejich bezpečnost, aby mohli v klidu brouzdat sítí. A většinou to jsou právě státy, které to platí... no ano, z daní. A zatím nikdo nepřišel na funkční (opravdu funkční) model, jak to řešit jinak.

Kauza Babiš

Je přirozené, že ze všech těch tří set jmen si český investigativní tým zvolil právě Andreje Babiše, ostatně ten hraje jednu z předních rolí také v článcích západních médií. Je dlouholetým byznysmenem, premiérem a v politice rád hlásil, že vše daní doma a nevyužívá služeb daňových rájů, jak činí všichni jeho konkurenti. Snažil se vykreslit jako zodpovědný podnikatel, který dává lidem práci, část zisku dává státu, kde žije a teď jde do politiky, aby své know-how aplikoval na celou zemi.

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).

Tereza Zavadilová: Googlizace bankovnictví ještě chvíli nehrozí

Že Big Tech firmy jako Google, Facebook či Amazon a spol stále bohatnou, rozdrtily lecjakou konkurenci i dokonce celá odvětví, o tom není sporu. Znají to i bankéři, kteří v posledních letech nespali z toho, že na jedné straně jim byznys ničí stále ostřejší regulace a z druhé strany jim lezou do zelí technologické firmy s fintechovými vychytávkami. 

Přečíst článek

Ano, je pravda, že materiály uvedené v Pandora Papers hovoří o transakcích z roku 2009, kdy Babiš ještě přímo do politiky nezasahoval. A znovu i připomeňme, že jeho nákupy francouzských nemovitostí za 15 milionů eur nemusí představovat žádnou kriminální aktivitu. Snažit se takto skrýt obdobné nákupy nemusí být motivováno jen snahou obejít placení daní. Daný člověk to může dělat i z bezpečnostních důvodů, nebo kvůli potenciálnímu dědickému řízení.

Nicméně pro politika platí, že kázat vodu a pít víno, se mu v dlouhodobé perspektivě nevyplácí. O tom, jak moc tato zjištění ovlivní volby, nemějme iluze. Babišovi Pandora Papers krátkodobě neublíží. Už proto, že jeho potenciální voliči, které tato zjištění odradí, hodí hlas jeho potenciálním koaličním partnerům z dalších nesystémových stran.

Nicméně dlouhodobě mu ublíží poměrně dost. Časy se totiž opravdu mění a reputace bude stále cennější aktivum.

Ilustrační foto

Pandemie neřekla poslední slovo a ještě ovlivní ekonomiku, shodují se byznysmeni

V následujících měsících globální hospodářství stále poroste, shodují se podnikatelé oslovení poradenskou společností McKinsey. Optimismus však vyjadřuje stále méně z nich. Hlavními riziky jsou nadále pandemie, ale také inflace. Obavy byznysmenů jsou přitom odlišné kontinent od kontinentu.

Přečíst článek

Rekonstrukce podoby HMS Mary Rose

Loď Mary Rose: exkurze do doby, kdy britské impérium bylo ještě v plenkách

Mocná chlouba Royal Navy musela na 400 let upadnout v zapomnění, aby následně mohla vstát z popela a stát se jednou z nejvíc obdivovaných. Téměř 400 000 lidí ročně si přijde do Portsmouthu prohlédnout HMS Mary Rose, nejoblíbenější válečnou loď krále Jindřicha VIII. Newstream.cz pro vás připravuje nový seriál o nejslavnějších lodích historie a toto je jeho první část.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme