Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflaci lze porazit jen investicemi. Ženy přitom naráží na stereotypy a časové limity

Inflaci lze porazit jen investicemi. Ženy přitom naráží na stereotypy a časové limity
Jan Schejbal / Newstream
Stanislav Šulc

Nebát se a začít investovat. Klidně jen se stokorunami pravidelně ukládanými do fondů. Tak by měly začít investovat ženy podle zkušených investorek, které se zúčastnily konference „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané byznysovým portálem newstream.cz. Jinak jim hrozí velké problémy zejména v pokročilejším věku, kdy jim státní penze nedokáže pokrýt i běžné výlohy. 

Reklama

Inflace velmi pravděpodobně překročí dlouho nemyslitelnou hranici 15 procent. Peníze na běžném účtu tak ztrácejí hodnotu nejrychleji za 30 let. Přitom velká část Čechů má většinu úspor právě na běžných účtech. Pokud se nerozhodnou nakládat se svými prostředky jinak, hrozí velké části z nich chudoba. 

Podívejte se do galerie na inspirativní večer s ženami, které rozumějí investicím:

Zvláště to platí pro ženy, jejichž příjmy jsou stále téměř o pětinu nižší než u mužů. A totéž platí pro penze. 

„Ženy navíc žijí déle. Měly by se proto včas rozhodnout, co chtějí zažívat v penzi. Jestli budou spoléhat na státní penzi, která jim ale nejspíš nepokryje ani základní život, nebo zda chtějí velkou část roku strávit třeba na Francouzské riviéře. Pokud to druhé, musejí začít investovat,“ vysvětlila úspěšná investorka Andrea Ferancová Bartoňová na akci byznysového portálu newstream.cz nazvané Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze. 

Equal Pay Day

Ženy letos pracovaly 60 dní „zadarmo“. Den platové rovnosti připadá na dnešek

Ženy v Česku musí v roce 2022 pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Dobrou zprávou ale je, že oproti loňsku je to o devět dní méně. Děje se tak díky růstu výdělků ve vysoce feminizovaných odvětvích, jako je například školství nebo zdravotnictví. Problém je, že efekt covidových bonusů ve zdravotnictví není zrovna trvalý. Nepředstavuje systémovou změnu, míní socioložka a genderová expertka Lenka Simerská. 

Přečíst článek

„Ale to je jen jeden z důvodů, proč má cenu začít investovat. Kdo investuje, neustále se učí a dozvídá nové věci o světě. A konečně svými investicemi můžeme také zlepšovat svět kolem sebe a mít z toho dobrý pocit,“ dodala zakladatelka investičního fondu Espira Investments, který se zaměřuje na investice do firem se ženami ve vedení. 

Ženám chybí network 

Zároveň ale stejně jako existují tři důvody, proč začít investovat, tak také jsou tři důvody, proč se ženy investicím tradičně vyhýbají. „Tím hlavním je čas, protože ženy se tradičně starají o své blízké a okolí. Dalším důvodem je určitá averze vůči financím, o které hovoří čím dál více studií. A konečně velkým problémem je nedostatek informací a networkingu v dané oblasti, která je stereotypně považována za doménu mužů,“ dodala Andrea Ferancová Bartoňová. 

Jak tyto předsudky porazit? Jednou z cest je podle výkonné ředitelky Asociace pro kapitálový trh ČR Jany Brodani pravidelné investování. „Díky němu se vyrovnávají extrémní výkyvy na trzích a postupně se investice zhodnocují,“ vysvětlila na konferenci Brodani. „Lidé se nyní často ptají, jak porazit inflaci. To v krátkodobém horizontu dvouciferné inflace samozřejmě není možné, pokud nejdete do extrémního rizika, ale v dlouhodobém horizontu několika let jsou investice jediným možným řešením,“ uvedla šéfka AKAT. 

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Situace se mění 

Ředitelka financování investiční skupiny DRFG Hana Cajthamlová pak připomněla, že se situace v posledních letech mění. Podle dostupných dat a studií se totiž podíl mezi muži a ženami mezi investory skutečně mění a zastoupení žen pozvolna roste. „Podle aktuálních statistik až polovina žen nějakou formou zhodnocuje svůj majetek,“ podotkla Cajthamlová.  

„To považuji za příznivý údaj, ačkoli na západ od našich hranic jsou ta procenta ještě daleko vyšší,“ dodala Cajthamlová. 

video

Krize je impulzem k férovější společnosti, shodli se účastníci konference za rovné příležitosti

Sdílení, podpora a motivace. V tomto duchu se nesla třídenní konference Equal Pay Day 2022, která se letos konala již po třinácté.

Přečíst článek

Potvrdila to také Anna Kortusová z investiční platformy PORTU. Tato platforma je moderním fintechovým řešením, které nabízí možnost investic prostřednictvím jednoduché mobilní aplikace a překonává tak řadu překážek, které v investování tradičně panují. 

„Ještě před dvěma lety bylo zastoupení žen pouhých pět deset procent, v současnosti to je již zhruba třetina,“ uvedla Kortusová. 

A stejnou zkušenost má také Roman Latuske z investičního fondu ZDR, podle něhož je mezi jejich investory 43procentní podíl žen. 

Nemovitosti? Dnes již velmi problematická investice 

Na konferenci se také řešilo, do čeho ženy nejčastěji investují či by investovat měly. Andrea Ferancová doporučuje investice do akcií firem s pozitivním dopadem. „Hodně oblíbené jsou také investice do umění, ty by ale neměly převažovat,“ dodala Ferancová s tím, že výhodou umění je, že se chová značně jinak než třeba akciové trhy. 

Co se akcií týče, na současném problematickém trhu může být těžké trefit správnou chvíli k nákupu. Lze ale vytipovat sektor, který by měl jít nahoru. Podle Ondřeje Holoubka z Global Payments se již nyní ukazuje, že nahoru jdou například hotely, služby, aerolinky či karetní společnosti. „Jsou to sektory značně zasažené pandemií, které se již probouzejí,“ poznamenal Holoubek. 

Andrea Ferancová Bartoňová
video

Andrea Ferancová: Sázím na investice do vzdělávání. Díky nim společnost roste

Po pauze se vrací série rozhovorů s předními představiteli tuzemského byznysu, společnosti i kultury Victory Club. V aktuální epizodě představíme investorku Andreu Ferancovou Bartoňovou, spoluzakladatelku fondu Espira Investments, který se zaměřuje za investice s pozitivním dopadem na společnost.

Přečíst článek

A velká debata v závěru byla také o nemovitostech, které jsou mezi tuzemskými investory mimořádně populární. „Nemovitost již nemusí být bezpečná investice, ukázala například válka na Ukrajině. Když někdo vložil veškeré své peníze do nemovitosti v Kyjevě, mohl o vše přijít,“ připomněla Brodani. Navíc aktuální ceny nemovitostí ve velkých českých městech již ukazují, že o vhodnou investici nyní nejde. 

Klub česko – slovenských žen v byznysu  

Akce Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze byla prvním setkáním Klubu česko - slovenských žen v byznysu, jehož mediálním partnerem je byznysový portál newstream.cz. Půjde o pravidelné setkávání žen působících na vlivných místech byznysu, ekonomiky a společnosti v diskusně-networkingovém formátu. Jeho cílem je propojovat české, moravské a slovenské manažerky a podnikatelky z různých oborů.  

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Přes výrazný posun v rovnoprávnosti v České republice nadále existují výrazné rozdíly v ohodnocení mužů a žen. To se později projevuje v nízkých důchodech, což bude nadále výrazným problémem celé společnosti. Jednou z cest, jak se tomuto problému vyhnout, jsou investice. Ženy však mívají často s investováním problémy, shodují se zkušené investorky, které se o své zkušenosti podělí na akci „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané již tento čtvrtek byznysovým portálem newstream.cz. 

Přečíst článek

investování,

Češi jsou uťápnutí investoři. Nejvíc si věří mladá generace, ta ale také nejvíc tratí

Tři čtvrtiny Čechů si nevěří v investicích, ukazuje Index investiční gramotnosti, který sestavuje investiční platforma Portu. Nejvíce sebejistí jsou na poli investic mladší ročníky, jejich smělost je ale neoprávněná, znalosti mají paradoxně nejnižší a při pokusech o zhodnocování prostředků tak nejvíce tratí. Nejlépe umí peníze zhodnotit starší generace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zapletalová: Největším luxusem a nejdražší investicí je čas. I proto by jej měly začít ženy dávat i sobě

Přečíst článek

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme