Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi jsou uťápnutí investoři. Nejvíc si věří mladá generace, ta ale také nejvíc tratí

investování,
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Tři čtvrtiny Čechů si nevěří v investicích, ukazuje Index investiční gramotnosti, který sestavuje investiční platforma Portu. Nejvíce sebejistí jsou na poli investic mladší ročníky, jejich smělost je ale neoprávněná, znalosti mají paradoxně nejnižší a při pokusech o zhodnocování prostředků tak nejvíce tratí. Nejlépe umí peníze zhodnotit starší generace.

Reklama

Nejvyšší hodnotou Indexu investiční gramotnosti se chlubí Pražané, naopak nejhůře dopadli Středočeši. Velkou sebedůvěru v oboru financí mají mladší respondenti (18–26 let), neoprávněně, protože jejich znalosti jsou nejslabší. Největší pochyby na poli investic mají lidé ve věku 54–65 let. Paradoxně, jejich znalostní výsledky jsou totiž nejlepší, i když se více než třetina (36 %) považuje za zcela nezkušené a neznalé investory, zatímco mezi mladými se tak vidí méně než pětina. 

„Příležitosti pro investování jsou sice bohaté, avšak znalosti budoucích investorů jsou nízké, což vede k chybám při rozhodování a následné finanční ztrátě,“ komentuje výsledky průzkumu Radim Krejčí, zakladatel Portu.

Souhlasí s ním také Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh. „Za poslední rok narostla globální finanční aktiva domácností o téměř deset procent. Ačkoliv neustále také roste počet lidí, kteří své úspory investují na kapitálovém trhu, finanční gramotnost roste jenom velmi pozvolna,“ uvedla Brodani. Právě dostatečná investiční gramotnost je podle ní nezbytná pro to, aby domácnosti své úspory investovaly bezpečně, diverzifikovaně a rozvážně, což je cesta k jejich maximálnímu zhodnocení. 

Býčí trh na Wall Street

Akciové trhy čeká tvrdá zkouška – udržet růst v době covidové

Světové akciové trhy se nacházejí v okolí historických maxim, během posledního měsíce umazaly i předešlý propad. Stále více investorů a analytiků si začíná klást otázku, jak dlouho růst ještě vydrží. Na světových trzích stále hraje hudba a všichni vesele tančí, ale ekonomická data tak růžově nevypadají. 

Přečíst článek

V čem mají Češi mezery?

Většina populace chápe vztah mezi výší mírou výnosu a rizikem, 72 procent respondentů správně odpovědělo, že větší výnos znamená také větší riziko. Ale ač polovina dotázaných chápe smysl snižování rizika pomocí diverzifikace, čtvrtina respondentů se bohužel chybně domnívá, že se tím riziko zcela eliminuje. 

Znalosti o vlivu inflace na investice se různí. Tři čtvrtiny oslovených se správně domnívají, že pokud inflace převyšuje míru zhodnocování peněz, tak si v budoucnu koupí méně než dnes. Většina dotázaných nicméně očekává, že pokud v minulosti výnosy rostly, bude tomu tak i nadále. Jen necelá třetina si uvědomuje, že historické výnosy nezaručují budoucí.

Vcelku náročné se pro značnou část populace jeví chápání pojmu složeného úročení. Rozumí mu jen dvě pětiny oslovených. Obdobně lidi trápí i práce s procenty. 

dluhopisy, ilustrační foto

S&P 500: Index, který přináší nadprůměrné zhodnocení

Akciový index S&P 500 zahrnuje akcie 500 nejvýznamnějších společností v USA, které jsou obchodované na burze. Řadou odborníků je považován za nejpřesnější ukazatel výkonu americké ekonomiky. Pro investory je důležité, že dlouhodobě nabízí vysoký výnos. Ostatně investici do S&P 500 doporučuje i jeden z nejbohatších mužů světa, Warren Buffett.

Přečíst článek

S akciemi si moc neví rady

To, že při investování nejsou na rozdíl od spoření výnosy zaručeny, si uvědomuje jen přibližně třetina Čechů (35 procent). Ostatní si nejsou jisti, zda jim nějaké záruky někdo garantuje, nebo spoléhají na Českou národní banku.

„Na kapitálovém trhu se často zmiňuje ochrana investora, jako jedna ze základních hodnot. Legislativní ochrana je tak naprostou samozřejmostí a je rozvíjena od samotných počátků kapitálového trhu u nás. Bohužel se ruku v ruce s rozvojem legislativní ochrany příliš nedařilo rozvíjet ochranu individuální. Ta je úzce spojena s finanční gramotností každého jednoho z nás,“ konstatuje Jiří Kovařík, ředitel externí komunikace a obchodu Burzy cenných papírů Praha. Pokud podle něj vzroste úroveň finančních znalostí napříč společností, bude legislativní ochrana působit již jen jako bezpečnostní prvek, který nebude potřeba nijak nadužívat. „Kapitálový trh tak bude svobodnější a přitom bezpečnější,“ dodal Kovařík.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Pouze dvě pětiny Čechů rozumí vlivu měnového kurzu na korunovou hodnotu akcií. Pokud by česká měna posílila vůči zahraniční, nižší korunovou hodnotu cenného papíru by očekávali dva lidé z pěti. V průměru více než dvě třetiny populace rovněž netuší, jakou sazbou jsou příjmy z cenných papírů daněny nebo se ve svých představách o daňové sazbě mýlí. Jen třetina populace deklaruje 15procentní daň.

>>>>>>Chcete vědět, jak jste na tom vy? Změřte si svůj Index investiční gramotnosti na www.rozumiminvesticim.cz <<<<<<

Ilustrační foto

Studie: Ženy investují méně, ale lépe

Ženy sice stále investují méně častěji než muži, zato ale jejich portfolia dosahují vyšší výkonnosti. Jak jsou na tom s investováním Češky?

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

První bitcoinový fond přichází. Kryptoměna útočí na rekord

Nejznámější kryptoměna bitcoin tento týden nekompromisně atakuje svůj půl roku starý rekord. Bitcoin se během pátečního obchodování přiblížil hranici 63 tisíc dolarů. Nadohled od dosavadního rekordu z dubna, kdy se virtuální měna prodávala za 64,9 tisíce dolaru.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Žabža

Petr Žabža: I důchodci by měli investovat. I do rizikovějších věcí

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme