Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny plynu výrazně klesají. Díky nízkým teplotám si sáhly na další rekordní minimum

Ceny plynu výrazně klesají. Díky nízkým teplotám si sáhly na další rekordní minimum
ČTK
 ČTK

Cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu a dnes dopoledne se kontrakt k lednovému dodání suroviny propadl až na 76,18 eura (zhruba 1847 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro ceny v Evropské unii klíčový. Cena plynu se tak dostala nejníže od února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu.

Reklama

Cena plynu klesá už osmý obchodní den v řadě, klesající tendenci má přitom od poloviny prosince. V tomto období klesla cena v TTF zhruba o 60 eur. Na rekordních asi 345 eur se vyšplhala v létě, prudký nárůst tehdy vyvolalo zastavení dodávek plynu z Ruska.

Hlavním důvodem nynějšího poklesu cen jsou mírné venkovní teploty, které přispívají k nižší spotřebě plynu. O vánočních svátcích byly teploty výrazně vyšší než v polovině měsíce, kdy třeba ve střední Evropě panoval tuhý mráz. Více energie nyní také dodávají větrné elektrárny. Na výrobu elektrického proudu se tak spotřebovává méně plynu.

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

I přes nynější pokles je cena plynu pro evropský trh ale stále poměrně vysoká. V roce 2020 byly ceny na trhu TTF pod hranicí 20 eur za MWh. Ceny se začaly zvyšovat loni, podle části analytiků v reakci na energetickou politiku Evropské unie, která tlačí na rychlý odklon od fosilních paliv bez adekvátního řešení. Další citelný růst cen se dostavil po invazi ruských vojsk na Ukrajinu letos v únoru.

Země EU minulý týden formálně schválily parametry nouzového omezení cen plynu, na němž se ministři energetiky shodli pod vedením českého předsednictví. Omezení bude unie na všech svých burzách s plynem uplatňovat od 15. února, pokud cena plynu na trhu TTF překročí 180 eur za MWh. Zároveň bude muset být nejméně o 35 eur vyšší než globální průměr cen zkapalněného zemního plynu (LNG).

Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Rok 2023 v energetice o moc klidnější nebude. Češi budou proto stále víc vyhledávat alternativní zdroje

Rok 2022 v energetice byl podle podnikatelských a energetických svazů pod vlivem války na Ukrajině, která ukázala závislost ČR na dodávkách energetických surovin z Ruska. Jedním z hlavních důsledků krize byl skokový růst cen energií, což podle svazů zbrzdilo i další hospodářský rozvoj. Krize naopak rozšířila využívání obnovitelných zdrojů energie, poptávka po nich by měla růst i v příštím roce. Rok 2023 bude hlavně ve znamení bezpečnosti dodávek komodit, vyplývá z komentářů svazů a komor.

Přečíst článek

Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

Teplo a nízká spotřeba. Cena plynu znovu klesla a je nejníže od června

Cena plynu pro evropský trh pokračovala v poklesu a přechodně sestoupila až na 80 eur (zhruba 1940 korun) za megawatthodinu (MWh), tedy nejníže od června.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme