Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gatesovi, Bezosovi... a znovu Sergej Brin. Další miliardářský rozvod a boj o majetek

Sergej Brin a Nicole Shanahanová jsou dalším miliardářským párem, který se v posledních letech rozvádí.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Spoluzakladatel Googlu a aktuálně šestý nejbohatší obyvatel planety Sergej Brin před sedmi lety plnil stránky novin a homepage serverů kvůli svému rozvodu s Annou Wojcickou. Ale asi mu není souzeno – po třech letech dalšího manželství s Nicole Shanahanovou požádal o rozvod a celý proces dělení miliardového majetku absolvuje podruhé, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Sergej Brin, spoluzakladatel společnosti Google a šestý nejbohatší člověk světa s aktuálním jměním 94 miliard dolarů (asi 2,2 bilionu korun), požádal o rozvod se svou manželkou Nicole Shanahanovou, s níž byl tři roky, a stal se tak třetím megamiliardářem za několik poslední let, který komplikované a citlivé řízení absolvuje, uvedl Bloomberg.

Brin podal žádost o rozpuštění svého manželství s Nicole Shanahanovou již v lednu s odkazem na „nepřekonatelné rozdíly“, alespoň podle soudních dokumentů citovaných ve zprávě Business Insider tento měsíc. Pár, který má tříletého syna, podnikl kroky k tomu, aby podrobnosti o rozchodu zůstaly v tajnosti, a požádali o zapečetění dokumentů soudem.

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

„Vzhledem k vysoké povaze jejich vztahu je pravděpodobné, že bude velký zájem veřejnosti o jejich případ a potenciální problémy s opatrovnictvím dětí,“ uvádí se v podání k soudu ve městě Santa Clara v Kalifornii.

Majetek osmačtyřicetiletého Brina je odvozen z velké části z jeho podílů ve společnosti Google, kterou v roce 1998 spoluzaložil s Larrym Pagem a která později vytvořila holdingovou společnost Alphabet. On i Page opustili Alphabet v roce 2019, ale stále zůstávají v představenstvu a jsou jeho ovládajícími akcionáři. Kvůli propadu akcií technologických firem Brin letos přišel podle Bloombergu o 29,5 miliardy dolarů, tedy o téměř čtvrtinu jmění, ale v první desítce se – zatím – udržel.

Elon Musk

Musk za den přišel o 26 miliard dolarů, na akciích tratila řada miliardářů

Poklesy akcií zejména technologických firem zamávaly pořadím a výší majetku nejbohatších obyvatel zeměkoule. Lídr žebříčku, spoluzakladatel Tesly a vizionář Elon Musk, jen během čtvrtka přišel o 25,8 miliardy dolarů (560 miliard korun). Meziročně chudší je 18 z 20 nejmovitějších miliardářů na světě, vyplývá z aktuálního žebříčku agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Brinovo dřívější manželství se spoluzakladatelkou biotechnologické společnosti zaměřené na genetické testy 23andMe Annou Wojcickou skončilo rozvodem v roce 2015.

Brin, Gatesovi, Bezosovi...a opět Brin

K Brinovu druhému rozvodu dochází rok poté, co Bill Gates a Melinda French Gatesová oznámili zrušení jejich manželství, a asi tři roky poté, co se rozvedli zakladatel Amazonu Jeff Bezos a jedna z největších filantropek MacKenzie Scottová. Gates a jeho žena měli k rozdělení majetek ve výši 145 miliard dolarů, zatímco Bezos a Scottová měli v sázce 137 miliard dolarů, když se rozešli. 

Chateau Miraval

Hvězdná válka o francouzské vinařství: Brad Pitt tvrdí, že mu Angelina chtěla jen ublížit

Angelina Jolie prodala podíl ve společném vinařství s Bradem Pittem ruskému miliardáři Juriji Sheflerovi. Ten se prý snaží nepřátelsky převzít celý podnik.

Přečíst článek

Je pravděpodobné, že Brin a Shanahanová mají předmanželskou smlouvu, protože vztah začal dlouho poté, co se stal miliardářem, řekla partnerka advokátní společnosti Sideman & Bancroft Monica Mazzeiová v San Franciscu. Ale protože případ řeší soukromý soudce, „nikdy se nedozvíme podrobnosti" rozvodu, dodala.

V hlavní roli filantropie

V rozvodové dohodě by mohla hrát roli i filantropie, míní Mazzeiová. Shanahan založil nadaci Bia-Echo Foundation, která se podle svých webových stránek zaměřuje na „prodlužování životního věku, rovnost, reformu trestního soudnictví a zdravou a obyvatelnou planetu“. Nadace vykázala aktiva ve výši 16,7 milionu dolarů a vydělala 7,4 milionu dolarů na grantech, alespoň podle svého zatím posledního dostupného daňového přiznání za rok 2019.

Rozvodové smlouvy podle Mazzeiové často zahrnují podporu filantropie bývalého manžela, protože je to oboustranně výhodné: poskytovatel grantu dostane daňovou úlevu a příjemce grantu získá agenturu na správu jejich charitativních darů. Brin byl podle daňového formuláře jediným přispěvatelem do nadace – v roce 2019 nadaci věnoval přes 23 milionů dolarů.

Aukce v Sotheby´s

Rozvod století. Aukce v Sotheby´s přinesly Mackloweovým téměř miliardu dolarů

Poslední kus z jedné z největších a nejcennějších uměleckých sbírek byl vydražen během pondělního večera v newyorské aukční síni Sotheby’s. Rozvedeným manželům Mackloweovým pondělní prodej přinesl na konto 246,1 milionu dolarů, píše agentura Bloomberg. Společně s první, listopadovou aukcí se celková cena za prodaná díla přehoupla přes 922 milionů dolarů (asi 21,9 miliardy korun).

Přečíst článek

Scottová se od svého rozchodu s Bezose stala nejvýkonnější světovou filantropkou a díky čtyřprocentnímu podílu ve společnosti Amazon, ve které skončila v roce 2019, poskytla miliardy dolarů na širokou škálu věcí

Po rozvodu Gatesových se jejich zaměření také obrátilo na filantropii. Na rozdíl od Scottové a Bezose se bývalí manželé Gatesovi již v době svého úředního vztahu proslavili jako megadárci se svou nadací Billa a Melindy Gatesových. To tehdy vyvolalo otázky, jak to ovlivní charitativní stroj v hodnotě 50 miliard dolarů.

Melinda Gatesová po rozvodu obrátila pozornost na svou vlastní filantropickou investiční společnost Pivotal Ventures, kterou založila v roce 2015 se zaměřením na implementaci „inovativních řešení problémů ovlivňujících americké ženy a rodiny“. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sergej Brin se rozvádí

Stanislav Šulc: Okurková sezona je tu. I Wall Street řeší, s kým se vyspal Elon Musk

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

V Číně přibylo rozvodů miliardářských párů. Ne kvůli neshodám, ale ve snaze obejít pravidla burzy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme